Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Intentie-overeenkomst voor ROC in Hart van Zuid in Hengelo

Datum nieuwsfeit: 24-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Intentie-overeenkomst voor ROC in Hart van Zuid

ROC Oost-Nederland en de gemeente Hengelo ondertekenen maandag 24 januari een intentie-overeenkomst tijdens het bezoek van Minister Van Boxtel (Grotestedenbeleid). Met de komst van het ROC krijgt Hart van Zuid een enorme impuls, die zijn effecten ook op de omliggende woongebieden zal doen gelden.

In de intentie-overeenkomst verklaart de gemeente onder andere actieve steun te verlenen en zich in te spannen voor de planontwikkeling van het ROC, de ontsluiting voor autoverkeer, openbaar vervoer, fietsverkeer en voetgangers. De gemeente zal proberen de algemene voorzieningen zoals horeca, sporthal of verblijf voor kinderopvang, multifunctioneel te gebruiken. Ook bevat de intentie-overeenkomst afspraken over de financiering van het project tussen het ROC en de gemeente. Het gehele opleidingscentrum in Hart van Zuid wordt straks wekelijks door 24.000 studenten bezocht, waarvan ongeveer 13.000 gelijktijdig het ROC zullen bezoeken.

Masterplan

De gemeente Hengelo wil Minister Van Boxtel tijdens zijn bezoek graag kennis laten maken met het grotestedenbeleid in Hengelo. Het Hart van Zuid is gelegen ten zuiden van het station Hengelo tot aan het Twentekanaal. Het gebied beslaat een oppervlakte van ongeveer 50 hectare en maakt deel uit van een studiegebied van in totaal 200 hectare. Vanwege zijn vervlechting met de binnenstad heeft dit omvangrijke stadsdeel ongekende potenties om een nieuw stedelijk milieu te creëren, waarin de pijlers fysiek, sociaal en economie naadloos in elkaar grijpen. Voor de verdere ontwikkeling van de stad is Hart van Zuid dan ook van wezenlijke en onschatbare betekenis.

Voor Hart van Zuid staat het begin van dit jaar in het teken van de aanzet voor het masterplan. Een intensieve studie naar ontwikkeling van het gehele gebied moet tegen de zomer resulteren in een masterplan. Naast onderzoek naar uitvoeringsmogelijkheden worden ook al concrete initiatieven uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld voor het ROC.

Community college

Het ROC Oost-Nederland is volop betrokken bij de studie naar mogelijke locaties voor hun geconcentreerde huisvesting. ROC is momenteel werkzaam in Hengelo, Almelo en Enschede. Onder andere het Verenigingsgebouw en de Lansinkesweg zijn in beeld. Beide in het noordelijke gebied van Hart van Zuid, dicht bij het knooppunt van openbaar vervoer en in een stedelijke omgeving. Het ROC wil meer voor de stad betekenen dan een school: een combinatie van onderwijs, commerciële en publieke voorzieningen. Het beeld van een open school, of `community college' past goed bij het beeld van Hart van Zuid. Een compleet, levendig en waardevol deel van een complete stad. Het ROC krijgt in Hart van Zuid een campusachtig karakter. Een grote vestiging op een kleinschalige en aantrekkelijke wijze gesitueerd. Door het toevoegen van horecavoorzieningen, boekwinkels en ondersteunende functies als kinderopvang en (technische) bibliotheek krijgt de ontwikkeling van het ROC een bredere, publieke betekenis.

Gezelschap

Bij het bezoek van Minister Van Boxtel is aanwezig de voorzitter van de stuurgroep Hart van Zuid, mevrouw Douwes Dekker; wethouder Ruimtelijke ordening en Economische Zaken, de heer Kok; wethouder De Waal, Stedelijk beheer, Volkshuisvesting en Milieu; vertegenwoordiging van bewonersorganisaties; de heer Ros namens Stork; de heer Van Bemmel van de Van Wijnen Groep; de heer Witting van het College van Bestuur ROC en diverse vertegenwoordigers van de gemeente.

Ondertekening intentie-overeenkomst

Het programma begint met een bezoek aan exploitatiemaatschappij EMGA, eigenaar van een groot gedeelte van Hart van Zuid, met name de voormalige Dikkers-complexen. EMGA heeft geïnvesteerd om deze voormalige fabriekscomplexen geschikt te maken voor allerhande sociaal-culturele functies. Vervolgens bezoekt het gezelschap voorzieningen in hergebruikte fabriekshallen van o.a. Stork.. De aanwezigen verplaatsen zich naar de Kinderopvang Esrein, de binnen-speeltuin Bengeltjesdorp, het project 'Schilderen voor verstandelijk gehandicapten' en het werkgelegenheidsproject 'grootschalige verkeersmaquette'. Aangekomen bij het voormalige Dikkers-complex, nu ROC, ondertekenen ROC en gemeente de intentie-overeenkomst.

De intentie-overeenkomst ondertekent de heer H. Nijhof, wethouder van Onderwijs, namens de gemeente en de heer R. Witting, lid College van Bestuur, namens het ROC. De ondertekening vindt plaats bij het ROC.

Het bezoek wordt afgesloten bij het centrum voor kunstzinnig vorming, waar de minister op informele wijze in gesprek kan gaan met de vertegenwoordigers van bewonersorganisaties.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie