Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring Europese Unie over nieuwe politiek van Kroatië

Datum nieuwsfeit: 24-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Croatia : Statement by the EU
Go Back INDEX
Press Release: Brussels (24-01-2000) - Press: 14 - Nr: 5560/99
_________________________________________________________________

Brussel, 24 januari 2000 (26.01)

5560/00 (Presse 14)

Verklaring van de Europese Unie

over Kroatië

De recente parlementsverkiezingen in Kroatië en het democratische verloop daarvan hebben een nieuwe fase in de Kroatische politiek ingeluid. De EU is ingenomen met deze ontwikkeling en kijkt met belangstelling uit naar de presidentsverkiezingen en de vorming van een nieuwe regering.

Tegen deze achtergrond heeft de Raad besloten spoedig de gezamenlijke adviserende task force EU-Kroatië in te stellen om het terrein te effenen voor toekomstige contractuele betrekkingen in het kader van het stabilisatie- en associatieproces. Tevens heeft hij besloten om bij wijze van eerste stap in de richting van een versterkte politieke dialoog de aanstaande Kroatische premier uit te nodigen naar de Raad Algemene Zaken van 14 februari.

De geslaagde vergadering van voorzitter Prodi op 14 januari met de nieuwe leiders en met de fungerend president is een stimulans voor de Raad. Hij is ingenomen met het voornemen van de Commissie om haar vertegenwoordiging in Zagreb te versterken en volgende maand een waarnemingsmissie te sturen die de behoeften moet ramen en prioriteiten vaststellen met het oog op uitbreiding van de communautaire steun. Zodra de omstandigheden het toelaten, kan een onderzoek worden gedaan naar de haalbaarheid van een stabilisatie- en associatieovereenkomst.

Met de integratie van Kroatië in de Europese structuren in het vooruitzicht verwacht de Europese Unie dat de nieuwe regering voldoet aan de bekende voorwaarden die voor een nauwere relatie tussen Kroatië en de EU zijn opgesteld: namelijk vooruitgang bij de hervormingen inzake de grondwet, de verkiezingen, de media en de rechtspleging, volledige eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, economische hervormingen, actieve vooruitgang op het punt van de verplichtingen van Kroatië krachtens de akkoorden van Dayton en Parijs (inzonderheid de terugkeer van de vluchtelingen en volledige samenwerking met het ICTY) en volledige deelname aan de regionale samenwerking. De EU onderstreept ook nadrukkelijk het belang van een actieve Kroatische inzet voor de beginselen en doelstellingen van het stabiliteitspact voor Zuidoost-Europa.

De EU verheugt zich op samenwerking met de nieuwe regering van Kroatië, hoopt op spoedige vooruitgang op deze punten en is bereid Kroatië te helpen om het hoofd te bieden aan de uitdagingen waarvoor het land zich bij de ontwikkeling van nauwere betrekkingen met de EU geplaatst ziet.

De Raad hoopt dat het voorbeeld van de recente ontwikkelingen in Kroatië weldra navolging zal krijgen in de regio en een succesvolle en constructieve samenwerking tussen de EU en Kroatië inluidt.


_______________

_________________________________________________________________

nl/cfsp/05560.NL0.htm Top of page

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie