Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FMO richt eerste naoorlogse bank op in Kosovo

Datum nieuwsfeit: 24-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FMO

FMO richt eerste naoorlogse bank op in Kosovo

Den Haag, 24 januari 2000

FMO richt eerste naoorlogse bank op in Kosovo

Vandaag vindt de officiële opening plaats van de Micro Enterprise Bank (MEB) in Pristina, Kosovo. De MEB is de eerste bank die haar deuren opent sinds het einde van de oorlog in Kosovo. De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) heeft 22% van de aandelen van de MEB in handen.

De FMO investeert in de MEB om de wederopbouw van de private sector in Kosovo te ondersteunen. Door de oorlog zijn veel bedrijven in Kosovo vernietigd. De MEB zal in principe alleen financiering verstrekken aan micro en kleine bedrijven.

De oorlog in Kosovo heeft ook de banksector in Kosovo lamgelegd. De MEB zal in eerste instantie een belangrijke rol spelen bij het herstellen van het bankverkeer. Het gaat specifiek om het aanbieden van betrouwbare diensten voor het in bewaring nemen van geld en om overmakingen door de in het buitenland verblijvende Kosovaren in goede banen te leiden. De MEB zal daarnaast een belangrijk instrument zijn voor het doorsluizen van ontwikkelingshulpgelden naar projecten in Kosovo.

De andere aandeelhouders in de MEB zijn Commerzbank, een Duitse bank; Foundation of Enterprise Finance and Development, een Albanese financiële instelling; International Micro Investitionen AG, een Duits investeringsfonds en Micro Enterprise Bank, Sarajevo. In deze laatste bank heeft de FMO een aandeel van 14%.

De investering van de FMO in de MEB wordt financieel gesteund door de Nederlandse overheid voor een bedrag van in totaal 3 miljoen euro. De helft hiervan zal de MEB gebruiken voor managementondersteuning, training en de gedeeltelijke restoratie van het kantoor.

Door haar aandeel in de MEB draagt de FMO bij aan de ontwikkeling van financiële dienstverlening. De FMO benadrukt het belang van het investeren in financiële intermediairs voor de ontwikkeling van de private sector.
+++

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Nederlandse Financierings-Maatschappij
voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO)
Anne Martine Kruisinga, pr & communicatie,
tel. 070 314 97 13, e-mail: (a.kruisinga@fmo.nl)
Postbus 93060
2509 AB Den Haag
Tel 070 314 96 96
Fax 070 314 97 65
Web site www.fmo.nl
bijlage: fact sheet MEB en profiel FMO

Fact Sheet: Micro Enterprise Bank (MEB)

Paid-in share capital: EUR 2,300,000
Number of staff: 30 (including management) Number of branches: 2 (by early February, including main branch in Pristina)
Number of branches after 3 years: 7

Date of application for a banking license: November 23, 1999 Date of preliminary approval: November 30, 1999 Date of approval of banking license: January 12, 2000 Official opening: January 24, 2000

Shareholders:
Commerzbank 21.7%
FEFAD Foundation-Albania 21.7%
FEFAD Foundation is wholly owned by KfW.
FMO 21.7%

IMI 17.4%

MEB-Bosnia 17.4%
MEB-Bosnia is owned by EBRD (28.57%), IFC (28.57%), IMI (19.05%), FMO (14.29%), KfW (9.52%).

Composition of the Board of Directors:

Aftab Ahmed (IFC),Dr. Klaus Glaubitt (KfW; chairman of the Board), Emile Groot (FMO), Dr. Helmut Töllner (Commerzbank), Elizabeth Wallace (EBRD), Koen Wasmus (MEB), Dr. C.-P. Zeitinger (IMI)

Management Consulting firm:
Internationale Projekt Consult (IPC) GmbH

Composition of Management:
Koen Wasmus (IPC), General Manager; Ralf Reitemeier (IPC), Deputy General Manager; Wolfgang Haring (Commerzbank), Deputy General Manager; David Kruijff (IPC), Branch Manager, Prizren; Jasper Menken (IPC), Branch Manager, Peje

Profiel FMO

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) is gespecialiseerd in het financieren van investeringen in de particuliere sector in ontwikkelingslanden. Zij verstrekt financieringen aan financiële instellingen en andere ondernemingen in meer dan zeventig landen. Op deze wijze draagt de FMO bij aan duurzame ontwikkeling in haar werkgebied.

Aandeelhouders
De FMO is opgericht in 1970 als een gezamenlijke onderneming van de Nederlandse Staat en het Nederlandse bedrijfsleven. De grootste aandeelhouder, de Staat, beschikt over 51% van de aandelen van de FMO. De Nederlandse banken bezitten 42% van de aandelen. De overige 7% van de aandelen zijn in handen van de werknemers- en werkgeversorganisaties en ongeveer 120 Nederlandse bedrijven en particulieren.

De FMO is voor de Staat het belangrijkste kanaal voor private sector ontwikkeling als onderdeel van het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Het Nederlandse bedrijfsleven, met name de Nederlandse banken, is een belangrijke partner van de FMO bij haar activiteiten in ontwikkelingslanden.

In 1998 is de bestaande Overeenkomst tussen de Staat en de FMO uit 1991 gewijzigd. De Staat blijft tot en met het jaar 2005 bijdragen aan FMO's Ontwikkelingsfonds via jaarlijkse stortingen van ongeveer f 100 miljoen. De nieuwe Overeenkomst houdt een essentiële verbetering in van FMO's toegang tot de kapitaalmarkt en een uitbreiding van de garantieverplichtingen van de Staat.

Activiteiten
De kernactiviteiten van de FMO bestaan uit het verstrekken van langetermijnfinanciering aan lokale bedrijven en financiële instellingen in de vorm van (syndicaats)leningen en participaties. Daarnaast beschikt de FMO over speciale fondsen voor het financieren van het kleinbedrijf via lokale financiële instellingen (Fonds Kleinbedrijf) en van jonge ondernemingen (Seed Capital). Tevens verstrekt de FMO financiële bijdragen voor activiteiten gericht op InvesteringsBevordering en Technische Assistentie (IBTA).

Goed functionerende financiële instellingen spelen een belangrijke rol in het ontwikkelingsproces. De FMO besteedt daarom speciale aandacht aan de financiële sector in ontwikkelingslanden. Meer dan de helft van FMO's portefeuille heeft betrekking op lokale financiële instellingen als commerciële banken, ontwikkelingsbanken, leasemaatschappijen en investeringsfondsen.

De FMO ontplooit haar financieringsactiviteiten uitsluitend in lage en middeninkomenslanden volgens de definitie van de Wereldbank. Daarnaast heeft zij een aantal inspanningsverplichtingen ten aanzien van Sub-Sahara Afrika op zich genomen.

Werkwijze
Financieringsaanvragen worden niet alleen beoordeeld op financiële haalbaarheid maar ook aan de hand van maatstaven uit de zogenaamde Criterianota die een bijlage is in de nieuwe Overeenkomst tussen de Staat en de FMO. Hierbij gaat FMO's operationele beleid uit van de volgende uitgangspunten:

Additionaliteit
De FMO verstrekt alleen financieringen voor zover de markt hier niet of niet in voldoende mate en op redelijke voorwaarden in voorziet.

Katalysatorwerking
De FMO financiert nooit alleen. Naast financieel commitment van de ondernemer zelf, probeert de FMO kapitaal van commerciële marktpartijen te mobiliseren.

Good Governance
Alle ondernemingen waaraan de FMO financiering verstrekt, moeten voldoen aan de beginselen van behoorlijk bestuur in de meest ruime zin. De FMO let hierbij op de bedrijfsvoering in het algemeen en het sociaal- en milieubeleid van de onderneming in het bijzonder.

Bestuurlijke entiteit
In bestuurlijk opzicht is de FMO een structuurvennootschap wat betekent dat de Raad van Commissarissen directeuren en commissarissen benoemt. De Raad bestaat uit twaalf leden, waarvan de Staat vier leden voordraagt voor benoeming. De overige leden stelt de Raad zelf aan op basis van een convenant waarin afspraken zijn vastgelegd over de achtergrond van de verschillende leden.

De FMO is al bijna dertig jaar specialist in het financieren van private sector ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Zij heeft een reputatie als effectieve en efficiëntie organisatie en is in staat geweest een grootschalig netwerk van contacten op te bouwen. De FMO werkt graag samen met partners uit Nederland, maar dit is geen voorwaarde voor haar financieringen

+++

24 jan 00 08:46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...