Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: groei aantal studenten wetenschappelijk onderwijs

Datum nieuwsfeit: 24-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Groei wetenschappelijk onderwijs

Het aantal studenten in het wetenschappelijk onderwijs is voor het eerst sinds 1993 weer toegenomen. In het studiejaar 1999/2000 is het aantal studenten twee procent groter dan vorig studiejaar. Het aantal eerstejaarsstudenten is met 5,5 procent gestegen. Voor het eerst in de historie zijn er meer vrouwen dan mannen onder de eerstejaars. Deze gegevens komen uit de CBS-telling van 1 december 1999.

Aantal studenten neemt toe
Het totaal aantal studenten in het wetenschappelijk onderwijs bedraagt bijna 163 duizend. Dat is twee procent meer dan in 1998. Het aantal vrouwen neemt met ruim drie procent toe, het aantal mannen stijgt met één procent. Van het totaal aantal studenten is 47 procent vrouw. De grootste groei van het aantal studenten doet zich voor in de sector economie en de sector gedrag en maatschappij. Bij de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Maastricht neemt het aantal studenten sterk toe.

Eerstejaars: meer vrouwen dan mannen
Het aantal eerstejaarsstudenten bereikte een top in 1991. Toen waren er 36 duizend. In de periode 1992-1996 daalde het aantal met gemiddeld vijftienhonderd per jaar. Sinds 1997 neemt het aantal eerstejaars weer toe. Op 1 december 1999 stonden 32 duizend studenten voor het eerst ingeschreven aan een universiteit. Dat zijn er zeventienhonderd ofwel 5,5 procent meer dan in 1998. Het aantal vrouwen is sterker toegenomen dan het aantal mannen. Voor het eerst in de historie zijn er meer vrouwen dan mannen onder de eerstejaars. Zowel het aantal hbo'ers als het aantal vwo'ers dat naar de universiteit gaat, is toegenomen. Vooral het aantal studenten dat na het behalen van het vwo-diploma eerst één of meerdere jaren iets anders heeft gedaan, is toegenomen. De grootste stijging van het aantal eerstejaars doet zich voor bij de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het aantal is 19 procent groter dan in 1998. Ook bij de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Utrecht is de groei fors.

Technische toelichting
De gegevens zijn gebaseerd op de CBS-telling van het aantal ingeschrevenen in het wetenschappelijk onderwijs op 1 december 1999. Deze telling wordt jaarlijks verricht. Gegevens over het aantal studenten aan de theologische universiteiten, de Universiteit voor Humanistiek, de Open Universiteit en de Universiteit Nijenrode zijn niet in de cijfers opgenomen. Wel inbegrepen zijn de studenten aan de Landbouwuniversiteit Wageningen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie