Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minister Jorritsma (EZ): herverdeling oliecrisisvoorraden

Datum nieuwsfeit: 24-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken - Persbericht 015 Datum: 24-01-2000

HERVERDELING OLIECRISISVOORRADEN

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel Vooraadvorming aardolieprodukten (Wva) van minister Jorritsma van Economische Zaken. Dit wetsvoorstel regelt de manier waarop Nederland crisisvoorraden aanhoudt en de manier waarop die kunnen worden ingezet bij problemen in de aanvoer van aardolie. Het voorstel verdeelt de voorraadverplichtingen die Nederland op grond van internationale afspraken moet aanhouden tussen enerzijds het oliebedrijfsleven en anderzijds de Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA). Het aanhouden van een voorraad van het Nederlandse olieverbruik voor minimaal 90 dagen is en blijft het uitgangspunt.

Nieuwe situatie In tegenstelling tot de huidige situatie, waarbij COVA zijn voorraadverplichting volledig dekt met eigen voorraden, regelt het wetsvoorstel dat COVA minder eigen voorraden hoeft aan te houden en deze verplichting ook kan invullen met bedrijfsvoorraden die voor dat doel zijn gereserveerd. Voor het oliebedrijfsleven vermindert de verplichting en verruimt het wetsvoorstel de mogelijkheden voor bedrijven om hun aanwezige voorraden efficienter in te zetten.

Minder kosten De exploitatiekosten van COVA zullen lager worden omdat reserveringen goedkoper zijn dan de huidige verplichte eigen voorraden. Daarmee zullen ook de kosten voor de burger op termijn dalen want de exploitatiekosten van COVA worden betaald door de Nederlandse gebruikers van aardolieproducten waarop accijns rust, zoals benzine, diesel en gasolie. De verwachting is dat door dit wetsvoorstel de kosten van het oliebedrijfsleven en COVA met enkele tientallen miljoenen guldens per jaar afnemen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie