Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Internationale handel november 1999 naar recordhoogte

Datum nieuwsfeit: 25-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Internationale handel in november 1999 naar recordhoogte

De waarde van de handel in goederen met het buitenland is in november tot recordhoogtes gestegen. Uit de nieuwste handelscijfers van het CBS blijkt dat zowel de invoer als de uitvoer nog nooit eerder zo hoog was; de in- en uitvoer zijn beide gestegen met 13% ten opzichte van november 1998. De waarde van de invoer bedraagt in november van het afgelopen jaar 36 miljard gulden. De uitvoer is zelfs tot 38 miljard gulden gestegen. Het handelsoverschot over de eerste elf maanden van 1999 bedraagt ruim 23 miljard gulden.

Handel met Europese Unie blijft toenemen
Nederland heeft in november 1999 voor 21 miljard gulden ingevoerd uit landen van de EU. De invoer uit de EU is daarmee 9% groter dan in november 1998. In oktober steeg deze invoer met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 1998. De uitvoer naar EU-landen is in november met 12% gestegen tot bijna 30 miljard gulden. In oktober steeg deze uitvoer met 3% in vergelijking met oktober 1998. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is zelfs met een kwart gestegen. Het handelsoverschot met de EU-lidstaten over de eerste elf maanden van 1999 bedraagt bijna 86 miljard gulden.

Spectaculaire stijging in handel met niet-EU-landen In november heeft Nederland voor 15 miljard gulden aan goederen ingevoerd uit landen buiten de Europese Unie. Dit is 18% meer dan in november 1998. In oktober groeide deze invoer met 8%. Het sterkst steeg de invoerwaarde van ruwe aardolie. Deze toename komt echter volledig voor rekening van prijsstijgingen. De uitvoer naar niet-EU landen is in november 1999 met 16% gestegen tot ruim 8 miljard gulden. In oktober steeg deze uitvoer met 9%. De uitvoer naar de Verenigde Staten nam zelfs met 36% toe. Het handelstekort met landen buiten de EU over de eerste elf maanden van dit jaar bedraagt 62 miljard gulden.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. Tenzij anders vermeld hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor. November 1999 telt een werkdag meer dan november 1998.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie