Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Informatica-genootschap: 'Na dotcommen komt wappen'

Datum nieuwsfeit: 25-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Genootschap voor Informatica

NA DOTCOMMEN KOMT WAPPEN
NGI, afdeling MIP, 25-01-2000

Na dotcommen komt wappen!

Themasessie 25 januari 2000

Net waren we gewend aan het internet. Iedereen had zijn mailadres en misschien wel een eigen website bereikt, of daar neemt het electronisch geweld weer een nieuwe wending. Ven de prille e-commerce komt de mobile commerce. Voor een bomvolle zaal deed Theo van Haastrecht, business Development Manager bij Ericsonn Business Consultancy uit de doeken waarom wij Internet mobiel moeten gaan gebruiken en wat dat voor commerciële voordelen kan bieden. Na een korte inleiding met een wirwar kwamen de voorbeelden. David Miller van Micro Strategy, overgevlogen uit de VS, werkte deze verder duidelijk uit.

Stel je voor dat je binnen korte tijd naar Schiphol moet voor een vlucht. Je weet niet zeker of er zoals gebruikelijk vertragingen zullen zijn. Daarom zet je je mobieltje met voorzieningen aan en je ziet het menu op het schermpje opgloren. Je kiest Travel en je voert je vluchtnummer in en ja, voor dat je op, de hoogte gehouden wil worden. Zodra er een vertraging is waarschuwt je telefoon je. Dit werd overigens al feitelijk gedemonstreerd op de mobiele nummers van enkele toehoorders. Het blijkt dat er een afgelasting is in verband met een sneeuwstorm, zo wordt je gemeld. Je besluit nu een film te gaan zien waarvan je gehoord hebt. Via intoetsen van de titel onder Entertainment kom je de korte inhoud en een beoordeling te weten en waar de film draait in Amsterdam. Kaartje reserveren kan ook. Je moet wel twee gulden kosten bij de prijs optellen, te betalen per credit card of electronische portemonnee. Nu nog de weg weten naar de bioscoop. Je positie wordt gepeild en op het scherm verschijnen routeaanwijzingen. Door de effectenbeurs gewaarschuwd worden dat je opgegeven aandelen beneden de door jouw gestelde limiet zakken, waarna je meteen een kooporder kan geven, is ook mogelijk. Eigenlijk zou je allerlei betalingsverkeer via je mobieltje kunnen doen., sommigen zeggen zelfs om een blikje Cola uit de automaat betalen. Niet vreemd dat de banken druk bezig zijn met allerlei proeven op dit gebied.

Ja er zijn veel mogelijkheden. Maar natuurlijk is de Mobile Commerce niet voor alles geschikt. Voorwaarden voor succesvolle applicaties zijn dat de prijs voor de gebruiker laag is, zo niet gratis, dat er bij die gebruiker een duidelijke behoefte bestaat aan een voortdurende contactmogelijkheid, dat er sprake is van een behoorlijke gebruiksfrequentie en dat het gebruik makkelijk en snel gaat. Zal het dan nog lang duren voor het zo ver is?

Nee zeker niet. De techniek gaat razendsnel net als de penetratie. Het standaard protocol om de verbinding met het internet te maken is er al: het WAP (Wire Application Protocol), waarvan het nieuwe werkwoord wappen wordt afgeleid. In de loop van dit jaar zal voor de mobiele communicatie het packet switching GPRS protocol worden ingevoerd. Betalen per data pakketje terwijl je altijd on line bent is dan mogelijk en de overdrachtsnelheid zal op 115 Kbps komen (Is nu nog 57,6 Kbps). Om het sprookje compleet te maken zijn zo'n acht of negen grote producenten ( o.a. Ericsonn, Nokia, IBM, Intel, Toshiba, Microsoft, Philips, Lucent) het eens geworden over de standaard van een chip die in de apparaten geplaatst zal worden om de geografische locatie, de electronische betaling en volledig breedbandverkeer mogelijk te maken. Dit kleinood krijgt de sprookjesnaam Blauwtand (Bluetooth). De prijs zal 5 dollar bedragen en al meer dan 1400 fabrikanten werken aan de applicaties ervoor. Achter alles staat de enorme opmars van de penetratie van de mobiele telefoon. Zestig procent van de volwassenen in Nederland heeft er al een. Op dit terrein liggen wij zo bekende David Miller, zo'n twee jaar voor op de USA. Laten wij hier gebruik van maken. Op het forum zijn vijf stellingen te vinden waarop je kan reageren.

Gerald Risseeuw

Vijf stellingen over Mobile Commerce

1. Mobile Commerce zal sneller groeien dan e-commerce in het algemeen.
1. De ongeschiktheid om transacties mogelijk te maken via ieder toegangsmiddel per portal (portal device) is een belangrijk nadeel van de tegenwoordige CRM oplossingen.
1. Wat zal het meest gekozen toegangsmiddel (device of choice) worden in de toekomst?
1. Beheerders van netwerken zullen in steeds sterkere mate gaan concurreren met banken.
1. "Wapvertising" zal nieuwe mogelijkheden voor marketeers scheppen.

David Miller, Micro Strategy

Wie voelt er voor om een themagroep/themagroep Mobile Commerce op te richten?
met het NGI en adresgegevens Help functie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie