Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe aanwinsten bibliotheek Wijninformatiecentrum

Datum nieuwsfeit: 26-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nieuws

Nieuwe aanwinst boeken bibliotheek WIC

Geachte wijnenthousiast,

Bijgaand een overzicht van nieuwe boeken opgenomen in de bibliotheek van het Wijninformatiecentrum.

Menu's voor twee : heerlijk, gevarieerd en verrassend, Maja Krans, Utrecht : Kosmos, 1997, 96 p. ISBN 90-215-9491-9 Kookboek (speciaal voor koken voor twee) dat tientallen complete menu's presenteert die heerlijk, gevarieerd, gezond en verrassend zijn.

Oosterse tapas & Westerse sushi : de lekkerste hapjes uit de fusion-keuken, Trevor HooperDen Haag : BZZTH, 1998, 160 p. ISBN 90-5501-505-9 Oorspr. titel: Asian tapas and wild sushi. - Canada : Trevor Hooper, 1997 Fusion is een combinatie van smaken uit de verschillende Europese en Aziatische keukens. De mix tussen oost en west resulteert in verrukkelijke recepten.

Versier eens een aardappel : meer dan honderd keer lekker anders, Raya Lichansky Den Haag : BZZTH, 1998, 160 p., ISBN 90-5501-554-7 Dit boek is aangeboden door het NIVAA/Nederlandse Aardappelbureau. Culinaire veelzijdigheid van de aardappel. Bovendien zijn vele recepten niet alleen verrassend smakelijk, maar ook eenvoudig te bereiden.

Stijlvol tafelen : cocktailparty, diner, tuinfeest Donna Hay Keulen : Knemann, 1999, 200 p.ISBN 3-8290-1647-6 Oorspr. titel: Entertaining. - Australië : Murdoch Books, 1998 Dit boek biedt u tal van elegante, smaakvolle ideeën. De recepten in dit boek leiden u via eenvoudige picknicks en spontane doordeweekse etentjes naar de overvloedigste formele diners. De prachtige foto's tonen u zowel de nieuwste serveertips als de accessoires die van uw dineetjes een succes zullen maken.

Paddestoelen : alle soorten van A tot Z : met 99 originele recepten Peter Jordan & Steven Wheeler Baarn : Tirion, 1998, 256 p. ISBN 90-5121-788-9 Oorspr. titel: The ultimate mushroom book. - London : Anness, 1995 Het complete boek voor het herkennen, plukken en gebruiken van paddestoelen. De populairste paddestoelen van A tot Z, gefotografeerd in close-up en in het veld; informatie over groeiplaats en seizoen, plus informatie over het bewaren van elke eetbare soort en 99 heerlijke recepten met 600 originele afbeeldingen in kleur.

De Hollandse keuken : dutch cuisine Constance Eenschooten, Hlne Matze S.l. : Atrium, 1999, 143 p. ISBN 90-6113-863-9 In dit boek vindt u ingedeeld naar de seizoenen authentiek Hollandse gerechten met vele moderne variaties. De heerlijkste recepten worden aangevuld met aardige wetenswaardigheden of anekdotes die een licht werpen op de oorsprong van de gerechten.

Garnalen kookboek Judith Choate Amsterdam : De Lantaarn, 1995, 128 p., ISBN 90-5426-902-2 Oorspr. uitg.: The ubiquitous shrimp. - New York : Kenan Books, 1994 Een keur van recepten met Noordzee garnalen, Noorse garnalen, gamba's en steurgarnalen. Ingedeeld in Hors-d'oeuvre en borrelhapjes, warme en koude soepen, speciale salades, hoofdgerechten, sauzen en specerijen.

Ganzenlever en confits Amsterdam


Lantaarn, 1999, 163 p.ISBN 90-5426-050-5 Oorspr. uitg.: Foie gras et confits. - Frankrijk : Editions S.A.E.P., 1998 In dit boek vindt u alle werkwijzen en tips voor het uitkiezen, voorbereiden en verwerken van ganzen- en eendenlever, confits en magrets. Tevens ook voor de zwarte diamant die we truffel noemen, begeleid door groenten of simpel op een stuk brood gelegd, vergezeld van een verfijnde saus. Met symbolen voor bereidingswijze gemakkelijkst tot in het moeilijkst met prijs indicatie.

Frankrijk een culinaire reis : authentieke recepten uit de regionale keukens 4e dr. Amsterdam : Lantaarn, 1997 256 p.ISBN 90-70485-672 Oorspr. uitg.: France the beautiful cookbook. - Hongkong : Weldon Owen, 1989 Een unieke verzameling van ruim 240 recepten uit de verschillende streken van Frankrijk.

Beproefde recepten uit de Kloosterkeuken : gezonde natuurlijke voeding gebaseerd op verse ingrediënten Broeder Victor-Antoine d'Avila-Latourrette, Utrecht : Spectrum, 1999, 167 p., ISBN 90-274-6643-2 Oorspr. titel: From a monastery kitchen. - Missouri : Triumph Books, 1997 Eenvoud, soberheid, seizoengebondenheid, verse, natuurlijke ingrediënten: dat zijn de sleutelwoorden van kloosterkeuken. Laat u inspireren door deze overheerlijke, eenvoudige menu's die hetlichaam verkwikken en door het garnituur van diepzinnige citaten die de geest verrijken.

Over eten en koken : wetenschap en overlevering in de keuken Harold McGee ; Amsterdam : Bert Bakker, 1992, 690 p.ISBN 90-351-1087-0 Oorspr. titel: On food and cooking : the science and lore of the kitchen. - S.l. : Harold McGee, 1984 In dit boek wordt diep ingegaan op de geschiedenis, de presentatie en alles wat zich afspeelt tijdens de bereiding. In begrijpelijke stijl wordt een wetenschappelijk inzicht gegeven wat wel en niet kan met voedsel.

Creatief vegetarisch koken, Anna Penta, Den Haag : BZZTH, 1996,224 p.ISBN 90-5501-204-1 De vegetarische keuken is gevarieerd, lekker en gezond. De recepten in dit boek bieden voor elk wat wils.

Het grote vegetarische kookboek ,[ed. Wendy Stephen, Deirdre Blayney, Jane Price] Keulen : Knemann, 1997, 304 p.ISBN 3-89508-552-9 Oorspr. titel: The essential vegetarian cookbook. - S.l. : Murdoch Books, 1996 De vegetarische keuken heeft zich in een rap tempo ontwikkeld. Vegetarisch koken is een spannende en verfijnde manier van eten bereiden voor iedereen die van gezond voedsel houdt. Dit boek bevat heerlijke vegetarische recepten uit alle delen van de wereld, van hapjes tot volledige maaltijden en van nagerechten tot dranken.

Handboek ingrediënten uit de hele wereld Francois Fortin, Baarn : Tirion, 1999, 685 p.ISBN 90-5121-807-9 Oorspr. titel: The visual food encyclopedia. - Montréal (Quebec) :Les Editions, 1999 In dit boek worden meer dan 1000 levensmiddelen beschreven. Elk ingrediënt is natuurgetrouw afgebeeld. Behalve productbeschrijvingen waarin o.a. de Latijnse naam en kenmerkende eigenschappen worden gegeven, wordt ook aandacht besteed aan inkoop, bereiden, bewaren, voedingswaarde en toepassingsmogelijkheden. Bovendien is een honderdtal recepten opgenomen.

De man die alles at : gastronomische wapenfeiten, geschillen en andere aangename zaken Jeffrey Steingarten ; [vert. door Marion Op den Camp]Amsterdam/Antwerpen : Contact, 1999, 304 p.ISBN 90-254-1495-8 Oorspr. titel: The man who ate everything. - S.l. : Jeffrey Steingarten, 1997 Deels kookboek, deels reisboek; deels medisch en wetenschappelijk werk, deels propagandalectuur en deels zelfportret. Zijn ontdekkingen zijn even fascinerend als zijn recepten.

Koken op een berg : de keuken van Nort van Hoof in de Zuid-Franse Cévennes Henja & Jos Schneider ; Bussum : Scepter, 1998, 127 p.ISBN 90-726-5307-6 Bovenop een berg in de Zuid-Franse Cévennes, staat een twaalfde-eeuws benedictijnenklooster. Het heet Le Mas Blanc, het is mooi gerestaureerd met appartementen waarin ongeveer 25 gasten comfortabel ondergebracht kunnen worden. Het bevat een bijzonder restaurant dat bekwaamd is in de culinaire toepassingen van lokale ingrediënten.

Wind aan de kook, Pierre Wind, Baarn : Tirion, 1999, 180 p., ISBN 90-4390-043-5 Omslagtitel: Pierre Wind's culinaire zielenroerselen Van dropsoep tot gemarineerde entrecote met mosterd-sambalijs, van bietenparfait tot gefrituurd ijs, van bananensoeshi tot zalm gemarineerd in grasvodka en appelstroop. Jarenlang had Pierre Wind al een idee voor een kookboek dat anders is. Pierre Wind: "Anders staat niet voor beter, maar voor een andere kijk. Ik ben van mening dat een kookboek meer moet zijn dan alleen maar recepten; je moet ze kunnen toepassen. Bij elk gerecht heb ik een verhaal geschreven.Autobiografisch. Luis Bisschops maakte van elk gerecht een foto en bij elk verhaal geeft fotograaf Gerard Wessel zijn artistieke culinaire kijk. En omdat koken en dichten in mijn leven onafscheidelijk zijn, ontbreken ook gedichten niet".

Savelberg 2000, Henk Savelberg, Den Haag : Henk Savelberg, 1999, 207 p. Teksten uitgesproken door Top kok Henk Savelberg over zijn jeugd in Limburg en hoe hij uiteindelijk Vreugd en Rust heeft overgenomen. Natuurlijk staan er in dit boek vele heerlijke gerechten met recepten. Verder ook teksten uitgesproken door personen rond Henk Savelberg zoals Cas Spijkers, Paul Fagel, Cesar Zuiderwijk etc.

Het kookboek van Tip Culinair : kooktechnieken, ingrediënten en recepten uit alle windstreken 1e dr., Hoofddorp : Tip Culinair, 1999, 386 p.ISBN 90-4390-014-1 Dit is niet zomaar een kookboek voor de liefhebber van lekker koken en eten. Het is een echt naslagwerk, met niet alleen 521 heerlijke recepten uit alle delen van de wereld, maar ook overzichtelijk in korte blokjes tekst door het boek heen, veel informatie over kooktechnieken, bereidingswijzen, ingrediënten en andere culinaire wetenswaardigheden.

Smaken en geuren van olijfolie Jaques Chibois, Oliver Baussan ; , Haarlem : Schuyt & Co, 1999, 160 p., ISBN 90-6097-504-9 Oorspr. titel: Saveurs et parfums de l'huile d'olive. - Parijs :Flammarion, 1999 Tot voor een paar jaar geleden had niemand belangstelling voor het begrip cru en waren merk-oliën een mengsel van oliën van diverse herkomst. Tegenwoordig wordt erkend dat olie, net als wijn, crus kent, die van jaar tot jaar kunnen verschillen. Dit boek nodigt u uit tot het ontdekken van de crus. Het begint met een proeftocht rond de Middellandse Zee. Dan volgt een bloemlezing van recepten van Jacques Chibois. Verder bevindt zich in dit boek een beschrijving van waar, wereldwijd, de beste crus te vinden zijn, een overzicht van termen die bij het proeven van olijfolie gebruikt worden en de adressen van producenten van, molens voor, musea over en winkels met olijfolie.

De aardappel : een culinaire wereldreis Annie Nichols ; [fotogr. Peter Myers] Baarn : Bosch & Keuning, 1999, 144 p.ISBN 90-246-0517-2 Oorspr. titel: Potatoes : from gnocchi to mash. - London : Ryland,Peter & Small, 1998 Besproken worden verschillende aardappelsoorten en diverse algemene bereidingswijzen. Deze culinaire wereldreis voert ons over de hele wereld, onder meer langs Thailand, India, Marokko, Portugal, Italië, Zwitserland en Mexico. Vijftig vernieuwende recepten voor voorgerechten, soepen, bijgerechten, hoofdgerechten, broden en zelfs pudding.

Wijnalmanak 2000 : 500 betaalbare wijnen Hubrecht Duijker, 10e ed. Utrecht : Spectrum, 1999, 269 p.ISBN 90-274-6754-4 Omslagtitel: Wijnalmanak : de 500 beste wijnen onder een tientje Behalve de nieuwe selectie van de 500 beste en smakelijkste wijnen die nog geen tien gulden kosten, bevat deze almanak veel extra informatie, zoals adressen van importeurs en bottelaars.

Hugh Johnson's pocket wine book 2000 : the world's favourite wine adviser Hugh Johnson London : Mitchell Beazley, 1999, 280 p. ISBN 1-84000-192-5, 1e dr.: 1977 Per wijnland vindt u talloze individuele wijnen, châteaus, domeinen, enz. Elke wijn is voorzien van een korte omschrijving, indicatie van de kwaliteit en een opgave van de beste jaren. Verder bevat deze uitgave een overzicht van de beste en meest voorkomende druivenrassen.

Wijngids 2000 : namen, feiten, jaargangen, beschrijvingen,kwaliteitsoordelen Hugh Johnson ; 17e geh. herz. en uitgebr. ed.Utrecht : Spectrum, 1999, 369 p.ISBN 90-274-6758-7 Oorspr. titel: Hugh Johnson's pocket wine book, 2000. - London :Mitchell Beazley, 1999 Gids met praktische informatie over het huidige wijnaanbod; een deskundig oordeel van wijnen uit de hele wereld; per wijnland een alfabetische rangschikking van talloze wijnen (châteaus, domeinen enz.); bij elke wijn een korte beschrijving, indicatie van de kwaliteit en opgave beste jaren en een overzicht van de beste en meest voorkomende druivenrassen.

Gastrovino's wereldwijnen S.l. : Gastronvino, 1999, 160 p. Het boek 'De wereldwijnen van Gastrovino wilt u behulpzaam zijn bij het kiezen uit een breed aanbod van uiterst streng geselecteerde wijnen van befaamde producenten. Vandaar dat informatie wordt verstrekt over de historie van het wijngoed en over bijzonderheden inzake de wijngaard en het wijnmaken. De wijnkopers van Gastrovino maakten voor de Nederlandse wijnliefhebber een maandelijkse wijnbrief waaruit een selectie is gemaakt voor dit boek.

Klare wijn, klare taal : een handleiding om te genieten van wijn René van Heusden ; Baarn : Tirion, 1999, 120 p.ISBN 90-246-0531-8 Klare wijn, klare taal rekent voor eens en voor altijd af met wijnsnobisme en legt uit waar men werkelijk op moet letten bij het selecteren, kopen en drinken van wijn. Een steeds grotere groep - jonge wijndrinkers ontdekt de cultuur van wijn en is op zoek naar no-nonsense informatie. Het boek is kritisch, beschouwend maar uiteindelijk constructief. "Wijn is niet meer wat het dertig jaar geleden was. Ruil daarom de platgetreden paden in voor avontuur en ontdek de nieuwe wereld van wijn".

After-dinner drinks : choosing, serving, enjoying Jon Beckmann ; San Francisco : Chronicle Books, 1999 118 p. ISBN 0-8118-2094-7 Gids voor drankjes na het eten. Behandelt verschillende brandewijnen; versterkte wijnen als Port en Madeira, dessert wijnen uit verschillende landen; Eaux de Vie, Whiskeys en exotische dranken zoals Benedictine. Beschreven wordt de geschiedenis, hoe ze gemaakt worden en hoe ze smaken.

Ontkurk de wijn! : wijnboek met tempo Joost Overhoff Utrecht : Kosmos, 1999, 135 p. ISBN 90-215-8666-5 Ontkurk de wijn behandelt tal van facetten van de wereld van wijn.Over het glas, de kurk, smaak en geur, wijntaal, wijnzwendel, wijn en milieu, wijn en gezondheid, wijnbouw, wijnprijzen en wijnbeurzen die op een eigenzinnige wijze onder de loep zijn genomen.

Parker's wine buyer's guide Robert M. Parker, Jr. 5th ed., New York : Simon & Schuster, 1999 1703 p.ISBN 0-684-80014-4 Ondertitel omslag: complete, easy-to-use reference on recent vintages, prices, and ratings for more than 8,000 wines from all the major wine regions. Beschreven worden meer dan 8000 wijnen uit heel de wereld. Per wijn wordt aangegeven de prijs, het beste jaar, door welk château/domaine wat geproduceerd wordt, wanneer een wijn het beste gedronken kan worden, bewaartermijn van een wijn, de smaak van een wijn, en hoe een goede wijn te kopen onder de 10 dollar.

The sensational liquid : a guide to wine tasting Malcolm Gluck ; London : Hodder & Stoughton, 1999, 208 p. ISBN 0-340-713100 In dit boek leer je (hoofdstukken zijn ingedeeld als lessen) dat je al je zintuigen nodig hebt om van wijn te genieten. Alle aspecten van wijnproeven komen aan de orde. Met verder informatie over glazen, wijngaarden, wijnboeken en adressen van opleidingen in wijn.

Is wijn gezond? : de rol van alcohol, Rudolf Pierik, 1e dr.Rotterdam : Ad. Donker, 1999, 93 p. ISBN 90-6100-479-9 Is wijn gezond? is een diepgravende, gedegen en kritische analyse van alles rond wijn, alcohol en gezondheid. De wetenschappelijke literatuur bevat aanwijzingen die kunnen leiden tot het advies dat matig alcoholgebruik aan te raden is. Rudolf Pierik zet deze feiten op heldere wijze op een rij en maakt ze toegankelijk voor de consument.

Le classement 2000 des vins et domaines de France Michel Bettane & Thierry Desseauve Levallois-Perret : Flammarion, 1999, 528 p. Besproken worden: kwaliteit grondsoorten, drinkadviezen, per gebied de druivenrassen en wijnkaarten van 1028 domaines en 5172 wijnen dit jaar.

Le guide Hachette des vins 2000

Paris : Hachette, 1999, 84 p.ISBN 2-01-236426-8 Dit jaar een selectie van 800 wijnen uit het totaal van meer dan 25.000 wijnen welke blind zijn geproefd, door streng geselecteerde commissies. Nog steeds de belangrijkste gids voor Franse wijnen.

Droomwijnen Bordeaux de beroemdste châteaux James Turnbull Amsterdam : Lantaarn, 1997, 192 p. ISBN 90-5426-663-5 Oorspr. uitg.: Bordeaux : grandeur nature. - Hachette-Leuvre : Editions du Chêne, 1997 De regio Bordeaux is waarschijnlijk het beroemdste wijngebied ter wereld. Dit is ongetwijfeld te danken aan de diverse officiële classificaties waarmee de wijnen van dit gebied al sinds de 19e eeuw worden gerangschikt. Van elke geselecteerde wijn vindt u in dit boek: de geschiedenis van het domein en van zijn eigenaren; de ligging en de geologische gesteldheid van de wijngaard; de diverse wijnbouw- en oogsttechnieken, evenals het wijnmaken- en rijpingsproces; een analyse van de kleuren, aroma's en smaken; de bewaarmogelijkheden en adviezen voor het combineren van wijn met spijzen.

Champagne : de streek, de wijn, het plezier Gert Crum, Haarlem : Schuyt & Co ; Tielt : Lannoo, 1999, 112 p.ISBN 90-6097-534-0 Deze feestelijke en sprankelende wijn wordt gemaakt volgens een nog slechts enkele eeuwen geleden ontwikkeld bereidingsprocédé. Dit boek vertelt u alles over de oorsprong, de tradities en de grote deskundigheid en zorg die ten grondslag liggen aan deze elegante en stijlvolle mousserende wijn. Uitgebreid wordt ook de Champagne, het gebied van herkomst met zijn specifieke bodemsamenstelling beschreven. Het boek is uniek omdat van een groot aantal producenten de bekende, grote huizen en ook enkele vooraanstaande récoltants-manipulants een profiel is opgenomen, inclusief een beschrijving van de huisstijl. Daarnaast doet u ideeën op voor culinaire combinaties met champagne.

Italy 2000 London : Decanter Magazine, 1999, 104 p.

Heerlijk Italië : een smaakvolle ontdekkingsreis door de vele wijnstreken van Italië Onno H. Kleyn Utrecht : Spectrum, 1999, 349 p.ISBN 90-274-6779-X Een deskundige gids geschreven door Onno H. Kleyn. Beschreven worden de geuren, smaken en karakters van alle Italiaanse wijnsoorten en biedt per wijngebied een schat aan informatie, bijvoorbeeld over de beste producenten. Verder komen aan de orde de regionale lekkernijen, beroemde en nog niet zo bekende Italiaanse streken. Is rijk geïllustreerd met foto's en tekeningen, die worden afgewisseld met persoonlijke notities en tips van de auteur. Daarnaast bevat het boek een uitgebreide culinaire woordenlijst.

Österreichs Salon-Weine 1999/2000 : 200 ausgezeichnete Weine und Weingüter & erlesene Destillate Christa Hanten, Tobias Hierl Wien : Österreichischer Agrarverlag, 1999, 277 p. ISBN 3-7040-1452-4 In dit boek worden 200 geselecteerde wijnen en wijndomeinen beschreven die zijn aangevuld met tips voor de te volgen toegangsroutes, bezienswaardigheden en culinaire specialiteiten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie