Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Netelenbos opent eerste opleidingssimulator voor chauffeurs

Datum nieuwsfeit: 26-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VAKOPL TRANSPORT EN LOGISTIEK

Min. Netelenbos opent eerste TRUST Trucksimulator

Persbericht

Alphen a/d Rijn, 26 januari '00

Europese primeur voor Vakopleiding Transport en Logistiek

Minister Netelenbos start eerste opleidingssimulator voor vrachtwagenchauffeurs

Door zelf zonder brokken een kort traject te rijden, stelde de Minister van Verkeer & Waterstaat mevrouw T. Netelenbos vanmorgen tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van Vakopleiding Transport en Logistiek een ultramoderne trucksimulator in gebruik. De TRUST 800 is een primeur voor Europa. De Vakopleiding zal als eerste opleidingsinstituut gebruik maken van zeer geavanceerde simulatietechniek om vrachtautochauffeurs op te leiden, bij te scholen en te testen.

Met de TRUST trucksimulator kunnen (aankomend) vrachtwagenchauffeurs ervaring opdoen onder alle denkbare weg-, verkeers- en weeromstandigheden. Na haar persoonlijke ervaring op de simulator gaf de minister aan te verwachten dat de kwaliteit van de opleiding dank zij de TRUST zal stijgen en de vaardigheid en het inlevingsvermogen van de cursisten ook zal verbeteren doordat ze beter worden voorbereid op alle mogelijke omstandigheden. De introductie brengt volgens de bewindsvrouw ook een standaardisatie van de opleiding met zich mee, omdat de omstandigheden tijdens de cursus en de aanpassing daaraan op individueel niveau kan worden gestuurd. Daarnaast liet ze weten dat de simulator kan bijdragen aan kostenbesparing op brandstof en afschrijving en het milieu spaart. Bovendien maakt de TRUST mogelijk dat de opleiding op termijn kan worden ingekort.

De ingebruikname van de miljoeneninvestering - Vakopleiding schafte in totaal vier simulatoren aan voor f 4 miljoen - werd bijgewoond door vele vertegenwoordigers uit de sector en een bijzondere gast uit de Verenigde Staten. Gerard Meyer, directeur van het Driver Training and Safety Institute van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, staat te boek als een echte ervaringsdeskundige. De adviseur van de Amerikaanse president op het gebied van verkeersveiligheidszaken doet momenteel onderzoek naar de correlatie tussen toepassing van simulatietechniek en verhoging van verkeersveiligheid en deelde zijn eerste positieve bevindingen met de aanwezigen.

Vakopleiding Transport en Logistiek leidt per jaar meer dan 4.000 leerlingen en 30.000 cursisten op en is al jarenlang betrokken bij de ontwikkeling van simulatietechniek. In 2000 zal een aantal leerling-chauffeurs van de Vakopleiding hun rijopleiding gedeeltelijk via de TRUST volgen. De rij-opleiding wordt door de innovatie niet duurder. Voor ervaren chauffeurs biedt de TRUST verschillende mogelijkheden voor bijscholing. De simulator zal 14 uur per dag gedurende werkdagen en 8 uur op zaterdagen operationeel zijn. De totale capaciteit ligt op 78 uur per week.


----------------------------------------------------------------------


----

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie