Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breda wil centrum voor architectuur officieel oprichten

Datum nieuwsfeit: 26-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

COLLEGE WIL STICHTING GEBOUW F, CENTRUM VOOR ARCHITECTUUR BREDA OFFICIEEL OPRICHTEN

Het college van burgemeester en wethouders heeft groen licht gegeven voor deelname aan de oprichting van Gebouw F, centrum voor architectuur Breda. Gebouw F is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Breda en de BNA Kring West-Brabant om architectuur in de meest brede zin onder de aandacht te brengen van een divers publiek. Als rechtsvorm is gekozen voor een stichting waarvan het bestuur bestaat uit een natuurlijke persoon, te weten de directeur van de stichting. Deze wordt ondersteund door een programma commissie. Daarnaast is er een Raad van Toezicht met leden met verschillende achtergronden die een brede interesse gemeen hebben in architectuur in Breda.

De voorzitter van de Raad van Toezicht is prof. dr. P.H.A. Frissen, hoogleraar bestuurskunde van de Katholieke Universiteit Tilburg. Daarnaast hebben de volgende personen toegezegd deel te nemen aan de Raad van Toezicht:

* Dhr. J.C. Helders, commercieel manager Korteweg Bouw bv
* Dhr. J. Hoppen, commercieel directeur Heja Projectontwikkeling bv
* Dhr. ir. H. Broess, projectleider `Ontwerpen aan Brabant 2050', Provincie Noord-Brabant

* Dhr. R. Roovers, architect en directeur Leodejonge architecten en voorzitter BNA Kring West-Brabant

* Dhr mr. W.M.M. van Fessem, officier van justitie Rechtbank Breda
* Dhr. drs. W.P. van der Vis, manager Grote Kerk Breda
* Dhr. drs. E.H.M. de Bruijn, adviseur bij BRO, adviseurs in ruimtelijke ordening, economie en milieu.

Aandacht voor architectuur

Gebouw F heeft als doel de aandacht voor architectuur, stedenbouw, historisch erfgoed, landschapsarchitectuur en vormgeving van de openbare ruimte in Breda te vergroten bij een zo breed mogelijk publiek. De bedoeling van de krachtenbundeling is om zoveel mogelijk mensen te interesseren voor architectuur in brede zin. Specifieke doelgroepen zijn ontwikkelaars, architecten, stedenbouwkundigen, interieurarchitecten, particuliere opdrachtgevers, bouwondernemers, bestuurders, beleidsmakers, vormgevers, historici, studenten en niet in de laatste plaats de burgers van Breda.

Programma

Het programma van Gebouw F bestaat uit de samengevoegde activiteiten van de BNA Kring West-Brabant en de gemeente Breda. Daarnaast worden er nieuwe activiteiten ontwikkeld. De activiteiten voor het jaar 2000 worden in een jaarprogramma weergegeven. Voorbeelden zijn architectuurdebatten, excursies, prijsvragen, Dag van de Architectuur, Open Monumentendag en architectuurcafés. De programmacommissie kiest daarbij onderwerpen die actueel zijn of die op dat moment leven onder het Bredase publiek. In de programmacommissie nemen deel twee architecten aangesloten bij de BNA Kring West-Brabant en twee ambtenaren van de gemeente Breda.

Om de activiteiten van Gebouw F mogelijk te maken verstrekt de gemeente Breda een eenmalige startsubsidie van ¦ 50.000,- en voor de eerste vier jaren ¦ 60.000,- per jaar. Ook de BNA levert een bijdrage in de kosten. Andere bijdragen zijn onder andere afkomstig van sponsorgelden, donaties, lidmaatschapsgelden, toegangskaartjes en schenkingen. De stichting kan daarnaast een beroep doen op het Stimuleringsfonds voor Architectuur voor programmasubsidies.

Architectuurbeleid

Al in de nota Architectuurbeleid Breda uit 1993 werd aangekondigd dat de gemeente meer aandacht aan het architectuurbeleid ging besteden. Samen met de BNA Kring West-Brabant zijn in de afgelopen jaren diverse activiteiten georganiseerd die de interesse van een breed publiek wekte. Vandaar dat er een behoefte bij beide partijen ontstond om een en ander meer structureel aan te pakken in de vorm van een centrum voor architectuur en zo de betrokkenheid van de Bredase burgers bij de ontwikkeling van hun stad blijvend te bevorderen.

Breda, 26 januari 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie