Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gasthoogleraar op Johanna Bijtelleerstoel RUG

Datum nieuwsfeit: 27-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Personalia

Benoeming

Prof.dr. Hoogkamp-Korstanje gasthoogleraar op Johanna Bijtelleerstoel

Prof.dr. J.A.A. Hoogkamp-Korstanje is benoemd tot gasthoogleraar in het kader van de Johanna Bijtelleerstoel. Hoogkamp is hoogleraar Medische microbiologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zij opent haar verblijf van drie maanden aan de Groningse medische faculteit op donderdag 27 januari met een openbare les getiteld: Een kwestie van overleven (voor nadere gegevens zie hieronder, in de Agenda). Het centrale thema tijdens haar gasthoogleraarschap is de nimmer aflatende strijd tussen mens en micro-organisme, want na een eeuw medische microbiologie zijn micro-organismen de wereld nog lang niet uit. Hoogkamp benadrukt dat we zelfs terrein verliezen: in Europa zijn er opnieuw epidemieën van kinkhoest, difterie en cholera en is er een revival van 'oude bekenden' zoals salmonella en legionella. De laatste tien jaar zijn er meer infectieziekten ontdekt dan dat er oude onder controle zijn gebracht. Ook blijken virussen en bacteriën een cruciale rol te spelen bij het ontstaan van hartaandoeningen, diabetes en sommige vormen van kanker. Volgens de hoogleraar is het grote thema van de komende tijd de resistentieproblematiek. Micro-organismen weten al miljoenen jaren te overleven en zij zullen steeds manieren weten te ontwikkelen om nieuwe menselijke aanvalsstrategieën te weerstaan. Inhakend op dit thema organiseert Hoogkamp tijdens haar gasthoogleraarschap een symposium met de titel Resistentie, een wereldwijd probleem.

De Faculteit der Medische Wetenschappen van de RUG beschikt sinds het academische jaar 1998/1999 over de Johanna Bijtelleerstoel, die is bedoeld om de vrouwelijke inbreng in de geneeskunde en het geneeskundig onderwijs te promoten. De wisselleerstoel werd als eerste bezet door de Rotterdamse medisch ethica prof.dr. Inez de Beaufort. De Bijtelleerstoel is vernoemd naar Johanna Hubertha Bijtel (1898-1980). Zij was de eerste vrouwelijke lector aan de Groningse medische faculteit. Bijtel studeerde plant- en dierkunde en ging na haar promotie medicijnen studeren. Daarnaast werkte zij aan het Instituut voor Lichamelijke Opvoeding als docente anatomie en bewegingsleer. Drie jaar na haar doctoraal medicijnen, in 1947, werd Bijtel benoemd tot lector in de experimentele embryologie aan de RUG. Deze functie behield zij tot haar pensioen in 1968.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie