Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NVOB: Veilig werken is ook zaak van werknemers

Datum nieuwsfeit: 27-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid

VEILIG WERKEN IS OOK ZAAK VAN WERKNEMERS

"Het wordt tijd dat de vakbonden ophouden met klagen over werkgevers en veilig en gezond werken gaan beschouwen als een gezamenlijk belang van werkgevers en werknemers. Het is wat al te gemakkelijk om de bal alleen maar bij de werkgevers neer te leggen. Gevaarlijke situaties op de werkplaats ontstaan ook vaak door nonchalance van het personeel. De bonden kunnen hun energie daarom beter aanwenden om de eigen achterban meer veiligheidsbewust te maken."

Op deze manier reageert Herman Meerbach, waarnemend directeur van het NVOB, op de oproep van de FNV aan de Tweede Kamer om werkgevers bij overtreding van de Arbowet hogere boetes op te leggen. Sinds 1 november vorig jaar voert de Arbeidsinspectie een "lik op stuk"-beleid en worden bedrijven boetes opgelegd bij overtreding van de nieuwe Arbowet. Als grootste ondernemersorganisatie in de bouw, constateert het NVOB dat bouwwerkgevers massaal in actie zijn gekomen om aan de verplichtingen van de wet te voldoen, ondanks de vaak hoge kosten die daarmee gemoeid zijn. Tegelijkertijd heeft het NVOB minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd de controles van de Arbeidsinpectie ook te richten op bouwen in eigen beheer en op grijs- en zwartwerkers.

"Het is behoorlijk kort door de bocht van de FNV om nog geen drie maanden na de introductie van de nieuwe Arbowet al te concluderen dat de boetes geen effect hebben," aldus de heer Meerbach. "Bovendien gaat de FNV volstrekt voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer."

Werkgevers zijn volgens de Arbowet verantwoordelijk voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. Maar de heer Meerbach wijst erop, dat de wet óók voorschrijft dat werknemers worden betrokken bij het opstellen en uitvoeren van het arbobeleid. "Het is ook in het belang van werknemers om gevaarlijke situaties te onderkennen en te voorkomen. Het gaat per slot van rekening om hun eigen gezondheid. Maar in de praktijk zien we helaas dat men daar vaak nogal nonchalant mee omspringt. Als de werkgever veiligheidskleding ter beschikking stelt, moet je ervan uit kunnen gaan dat het personeel die kleding ook draagt. Want men kan van een bouwondernemer onmogelijk verwachten dat hij achter elke medewerker een controleur zet."

Het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB) is Nederlands grootste ondernemersorganisatie in de bouw waarbij ruim
4.000 bedrijven zijn aangesloten.

Baarn, 27 January 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie