Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conflict rond huurbeleid verhardt zich

Datum nieuwsfeit: 27-01-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht Nederlandse Woonbond

Staatssecretaris zet kabinet en kamer op verkeerde been

Conflict rond huurbeleid verhardt zich

De Nederlandse Woonbond doet in een brief een klemmend beroep op minister-president Kok de door de Tweede Kamer aangenomen motie Van 't Riet uit te voeren. In deze motie kiest de Tweede Kamer ervoor de huurverhoging dit jaar voor 60 procent van alle huurwoningen te beperken tot het inflatiepercentage. Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting heeft tot nu toe geweigerd deze motie uit te voeren en houdt vast aan een maximale huurverhoging voor alle woningen van ca. 4,5 procent.

Remkes beriep zich er lange tijd op dat de woningcorporaties miljoenenclaims op tafel zouden leggen bij een beperking van de huurverhoging tot het inflatiepercentage. Toen de hoogleraar prof. mr. Nicolaï aantoonde dat er geen enkele basis is voor dergelijke claims, kwam Remkes met het argument dat er verplichtingen zijn naar de groep verhuurders die als NWI bekend staan, niet-winstbeogende instellingen zoals woonzorg-instellingen. Nu zouden de woonzorg-instellingen met een claim van 400 miljoen gulden kunnen komen op het moment dat de maximale huurverhoging gelijk wordt aan het inflatiepercentage (2,2 procent). "Remkes heeft iedereen, inclusief de kamer en het kabinet, op het verkeerde been gezet", aldus Mária van Veen, directeur van de Woonbond. "Remkes suggereert nu dat het de staat honderden miljoenen kost om bestaande subsidieverplichtingen aan verhuurders in de Woon/zorgsector af te kunnen kopen. En dan overdrijft hij ook nog eens het bedrag dat daarmee gemoeid zou zijn. Volgens de Woonbond gaat het hoogstens om een fractie van het bedrag dat Remkes noemt. Dan nog is het geen claim, maar kan het kabinet in vrijheid besluiten zo'n bedrag al of niet beschikbaar te stellen. Het is schandalig dat de staatssecretaris de Huurprijzenwet wil misbruiken om een financieel probleem met een klein aantal verhuurders op te lossen. Drie miljoen huurhuishoudens in Nederland zijn daar de dupe van!"
Sinds prof. mr. Nicolaï het verhaal ontzenuwde van de dreigende miljoenen claims door de woningcorporaties, lijkt er in de boezem van het kabinet twijfel gerezen over de noodzaak de Nederlandse huurder met extra huurverhogingen te confronteren. Of het kabinet de motie Van 't Riet tot uitgangspunt van zijn beleid neemt, is echter nog steeds niet zeker. Vandaar het dringende beroep van de Nederlandse Woonbond op minister-president Kok. De Woonbond is van mening dat er voor het probleem van de NWI's een aparte oplossing moet worden bedacht. Mocht het kabinet de motie Van 't Riet niet uitvoeren, dan zal de Nederlandse Woonbond zich beraden op juridische stappen.

Amsterdam, 27 januari 2000
Nummer: U00.124
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Mária van Veen of René van
Genugten, telefoon (020) 551 77 14 of (06) 26 334 172.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie