Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Digitaal protestboek tegen xenotransplantatie

Datum nieuwsfeit: 27-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Dierenbescherming

Dierenbescherming geeft digitale impuls aan discussie xenotransplantatie

Persbericht

27 januari 2000

Met een informatieve website en een digitaal protestboek geeft de Dierenbescherming vanaf vandaag een digitale impuls aan de maatschappelijke discussie rond xenotransplantatie. Dat is nodig, want de besluitvorming rond xenotransplantatie (het transplanteren van dierlijke organen en weefsels naar mensen) gaat erg snel. De Dierenbescherming wil echter pas op de plaats maken, omdat deze technologie volgens haar een heilloze ontwikkeling is en leidt tot een nieuwe vorm van vergaand diergebruik. De vereniging pleit voor een tijdelijk verbod voor twee jaar, waarin de maatschappelijke discussie echt gevoerd kan worden en alternatieven verder ontwikkeld kunnen worden.

Op woensdag 2 februari aanstaande debatteert de Tweede Kamer met minister Borst over xenotransplantatie, maar eigenlijk weten minister Borst en het kabinet het al: deze technologie zou ethisch aanvaardbaar zijn. De Dierenbescherming denkt daar heel anders over.
Xenotransplantatie is een techniek met verstrekkende gevolgen voor dier en mens. Omdat het menselijk afweersysteem een dierlijk orgaan direct zou afstoten, worden de dieren (veelal varkens) genetisch gemanipuleerd. Daarmee worden de dieren gedegradeerd tot orgaanfabriekjes voor de mens, terwijl er geschikte alternatieven voorhanden zijn.
Ook de omgeving van de dieren moet worden aangepast. Een intelligent en sociaal dier als het varken wordt gedwongen zijn leven als een kasplantje te slijten in een steriele ruimte, zonder stro, daglicht en buitenlucht. Een nieuwe vergaande vorm van bio-industrie ligt op de loer. Een en ander staat te lezen in een informatieve brochure ‘Onmenselijk voor dieren' die vanaf vandaag bij de Dierenbescherming kan worden opgevraagd.

Xenotransplantatie is volgens de Dierenbescherming het horrorscenario van de toekomst en wil die mening toetsen aan de mening van het Nederlandse publiek. De organisatie nodigt dan ook iedereen uit actief deel te nemen aan de discussie. Dat kan al door een bezoek te brengen aan de website van de Dierenbescherming (www.dierenbescherming.nl) waar een ieder zijn mening over het onderwerp kenbaar kan maken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie