Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RUG: Relatie kankerpati‰nt is ook geven en nemen

Datum nieuwsfeit: 27-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

RUG werkbalk

Nummer 9 17 januari 2000

Relatie ook voor kankerpatiënt gewoon een kwestie van geven en nemen

Patiënt en partner verschillen
Rechtvaardig
Hulp
Curriculum vitae
Noot voor de pers

Wanneer in een relatie iemand kanker krijgt, zal de zieke meer behoefte hebben aan steun en hulp dan de gezonde partner. Toch blijkt dat de meeste (echt)paren het niet meer dan billijk vinden dat de beide partners elkaar evenveel ondersteunen. Ook bij kanker is, behalve als de patiënt er slecht aan toe is, een relatie dus gewoon een kwestie van geven en nemen, constateert sociaal-psycholoog Roeline Kuijer. Zij promoveert op 27 januari 2000 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De Nederlandse Kankerbestrijding/KWF financierde het onderzoek.

Uit Kuijers onderzoek blijkt ook dat patiënten eerder vinden dat hun relatie uit balans is dan hun partner. Voor paren die daardoor toch problemen krijgen waar ze zelf niet uitkomen, bieden gesprekken met een psycholoog relatief snel uitkomst. Vaak gaat men ervan uit dat een relatie door een ernstige ziekte als kanker uit evenwicht raakt omdat de partners een patiënt-verzorger rolverdeling aannemen, maar onderzoek naar deze vooronderstelling ontbreekt geheel. Kuijer onderzocht daarom hoe patiënten en hun partners zelf tegen de balans in hun relatie aankijken. Zij ondervroeg 229 paren waarvan een van de partners kanker heeft.

Patiënt en partner verschillen

Kankerpatiënten geven inderdaad aan dat hun relatie uit balans is: ze hebben het gevoel dat hun partner meer voor hen doet dan andersom. Hun partners voelen zich echter niet tekort gedaan. Zij vinden zich billijk behandeld en in sommige gevallen zelfs bevoordeeld. Patiënt en partner kijken dus verschillend tegen de situatie aan. "Partners kunnen door de ziekte iets winnen wat zij daarvoor niet hadden", vermoedt Kuijer. "Een echtgenoot die altijd buitenshuis gewerkt heeft, zal door zijn ziekte opeens veel gezelschap gaan bieden. Maar het kan ook zijn dat partners het gewoon moeilijk vinden om toe te geven dat zij zich benadeeld voelen door de ziekte." Patiënten of partners die het gevoel hebben dat zij meer in de relatie investeren dan terugkrijgen, zijn het minst tevreden over hun relatie, en ervaren ook meer negatieve gevoelens.

Rechtvaardig

"Sommige onderzoekers zijn van mening dat geven en nemen er niet toe doet binnen een intieme relatie", stelt Kuijer. "Het zou alleen spelen in zakelijke contacten, of in relaties met vreemden. Toch blijkt billijkheid wel degelijk belangrijk te zijn in intieme relaties, zelfs wanneer een van de partners een ernstige ziekte als kanker heeft. Ook dan vindt men een relatie waarin de patiënt en zijn of haar partner elkaar wederzijds steun en hulp bieden rechtvaardiger dan een relatie waarin de een vooral ontvangt en de ander geeft." Pas als de conditie van de patiënt verslechtert, en er grote verschillen in behoeften ontstaan, vonden de onderzochte paren het billijker dat de gezonde partner meer doet.

Hulp

De meeste (echt)paren zijn goed in staat om een evenwicht tussen geven en nemen te bewaren. Paren die wel problemen ondervinden zijn goed te helpen. Een vijftal gesprekken met een psycholoog blijkt voldoende om vervelende gevoelens over de scheefgroei in de relatie (bijvoorbeeld schuldgevoelens of boosheid) te verminderen. De gesprekken helpen bovendien om het evenwicht in de relatie te herstellen. De betrokkenen zelf vinden dat hun relatie er door deze vorm van counseling op vooruit gaat. "Het gaat hierbij om mensen die een normale relatie hebben, maar die door de ziekte een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken", zegt Kuijer. "Het is geen uitgebreide relatietherapie."

Curriculum vitae

Roeline Kuijer (Ambt Delden, 1969) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de vakgroep Sociale en organisatiepsychologie van de Faculteit der Psychologische, Pedagogische en Sociale Wetenschappen van de RUG. De titel van het proefschrift luidt: Give-and-take among couples facing cancer: Equity concerns in the context of a serious illness. Prof.dr. A.P. Buunk en prof.dr. R. Sanderman treden op als promotors. Kuijer werkt sinds 1 juni 1999 als postdoc onderzoeker bij de Capaciteitsgroep Gezondheidspsychologie van de Universiteit Utrecht.

Noot voor de pers

Voor meer informatie: mw.drs. R.G. Kuijer, tel. (030)253 34 08 of (030)253 19 13, fax (030)253 47 18, e-mail: (r.kuijer@fss.uu.nl) (werk)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie