Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tien jaar beeldende kunst in Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 27-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Tien jaar beeldende kunst in Rotterdam: de dingen, de mensen, de plekken

De jaren tachtig zijn een cruciale periode geweest voor het culturele klimaat van Rotterdam, speciaal voor de beeldende kunst in de stad. Voor het vanzelfsprekende culturele elan dat de stad anno 2000 tentoonspreidt, is de basis gelegd tussen 1980 en 1990. Veel kunstenaars vestigden zich in deze jaren bewust in Rotterdam, mede door het stimulerende beleid van de Rotterdamse Kunststichting.

"90 over 80" is opgezet als een encyclopedie met 90 lemma's; het boek begint met de kunstenaarsgalerie 'Alles voor 12 & 24 Volt' en eindigt met 'Zien', het legendarische fototijdschrift van onder anderen (Gérald van der) Kaap. Daar tussenin komen kunstenaars en fotografen aan bod (bijvoorbeeld Paul Beckman, Rommert Boonstra, Otto Egberts, Daan van Golden, Willem Oorebeek, Henk Tas, Hans Verweij), belangrijke instellingen en (kunstenaars)galeries zoals Bébert, Museum Boymans-van Beuningen, Perspektief en galerie 't Venster, tijdschriften als Modern Denken en Nieuwe Weelde, en invloedrijke personen, onder wie de museumdirecteuren Wim Beeren en Wim Crouwel. Buiten het eigenlijke terrein van de beeldende kunst is er aandacht voor de muziek van deze jaren en het televisieprogramma Neon.

uw reacties Lezers van 90 over 80 die willen wijzen op lacunes of onjuistheden of die andersoortige aanvullende informatie hebben, kunnen hun reactie sturen naar (root@cbk.rotterdam.nl) De reacties worden geordend naar onderwerp en vervolgens gepubliceerd vanaf deze internetsite. De naam van de afzender zal daarbij vermeld worden, tenzij daar uitdrukkelijk bezwaar tegen is gemaakt. De redactie van "90 over 80" behoudt zich het recht voor reacties niet te publiceren, in te korten of te redigeren.

Samen met de ruim 180 illustraties schetsen de 90 teksten een beeld van de jaren tachtig in Rotterdam als een avontuurlijk tijdperk met een pioniersachtig karakter, een periode waarin de overtuiging groeide dat Rotterdam iets kon bieden op cultureel gebied dat geen enkele andere Nederlandse stad in huis had. De spreekwoordelijke ongezelligheid van Rotterdam werd in deze jaren ontdekt als een kwaliteit. Hier werd niet gekeuveld op terrasjes, zoals in het o-zo-gezellige Amsterdam, hier werd hard gewerkt. Het vormgeversbureau Hard Werken was het boegbeeld van deze mentaliteit. Hun gewaagde vormgeving kleurt het Rotterdamse culturele leven van deze jaren: er is bijna geen culturele instelling die niet een keer gebruik heeft gemaakt van deze vormgevers. Daarom is voor deze publicatie aan ex-Hard Werker Rick Vermeulen gevraagd om ook weer voor 90 over 80 de vormgeving te verzorgen, in een '90 over 80' stijl.

90 over 80 samenstelling en redactie: Patricia van Ulzen vormgeving: Via Vermeulen / Rick Vermeulen, Natascha Frensch teksten: Fred Balvert, Inez Boogaarts, Gepke Bouma, Margriet Cornelissen, Leo Delfgaauw, Jan Donia, Frits Gierstberg, Nienke Grimmius, Elbrig de Groot, Marlite Halbertsma, Ludo van Halem, Elly van der Jagt, Julia Noordegraaf, Rob Perrée, Marjolijn van Riemsdijk, Mark Ritsema, Arno van Roosmalen, Wilma Sütö, Patricia van Ulzen, Olav Velthuis, Wouter Welling druk: Lecturis, Eindhoven uitvoering: 208 pagina's, gebonden, 24 x 16,8 cm, afbeeldingen in kleur en zwart-wit ISBN 90-5662-165-3 prijs 45,- uitgever: Stichting Kunstpublicaties Rotterdam distributie: NAi Uitgevers, telefoon 010-2010133

CBK Home

(docinf@cbk.rotterdam.nl)

(com@cbk.rotterdam.nl) (root@cbk.rotterdam.nl) (webmasker)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie