Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TU Delft gaat samenwerken met hogescholen in regio

Datum nieuwsfeit: 27-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Delft

donderdag 27 januari 2000, jaargang 32 nummer 3

rubriek: Nieuws -- volgende artikel

Volgend jaar hbo-vestiging op campus

TU tekent convenant met hogescholen

De TU Delft gaat samenwerken met de hogescholen van Rotterdam, Den Haag, Leiden en Rijswijk.

De samenwerking beperkt zich voorlopig tot de doorverwijzing van studenten. Onvoldoende presterende TU-studenten moeten gemakkelijk hun studie aan een van de hogescholen kunnen voortzetten. Hbo-ingenieurs op hun beurt moeten de mogelijkheid krijgen om aan het begin van het vierde studiejaar aan de TU in te stromen. En excellente hbo-studenten moeten in staat zijn naar de TU over te stappen zonder een jaar te verliezen.

Nu al kent de Technische Hogeschool Rijswijk een zogenaamde 'flexibele' propedeuse bij de opleiding werktuigbouwkunde. Universitaire studenten kunnen daar in hun eerste jaar naar overstappen. Die mogelijkheden moeten ruimer worden. De hogescholen en de universiteit willen nog verder gaan. Ze denken aan de uitwisseling van docenten en willen voorzieningen zoals laboratoria delen, verklaart rector Wakker.

Daarnaast willen de samenwerkende instellingen hun titels aan elkaar ijken, om verwarring tussen elkaars masters- en bachelorstitels te voorkomen. Er zal wel een duidelijk onderscheid blijven. 'Om de titels goed uit elkaar te kunnen houden, is het belangrijk de andere partij goed te kennen'', zegt drs. J. Michalides, collegevoorzitter van de Technische Hogeschool Rijswijk. ,,We willen niet op elkaar gaan lijken. Hbo en universiteit hebben allebei een respectabele status en die willen we behouden.'',,Het duale systeem blijft gehandhaafd'', verzekert rector Wakker.

Uiterlijk in september volgend jaar komt er een hbo-vestiging op de TU-campus. ,,Voor de TU-studenten is het fascinerend te zien dat we plek op de campus inruimen voor een hogeschool. Het maakt een overstap ook gemakkelijker, omdat studenten dan gewoon in Delft kunnen blijven wonen'', aldus Wakker.

Deze week besprak de Tweede Kamer het HOOP, het belangrijke beleidsplan van de minister van Onderwijs. Eén van de hoofdpunten daaruit is de toestemming voor een fusie tussen universiteit en hogeschool. De huidige samenwerkingsovereenkomst zat al veel langer in de pen, schetst de Rijswijkse collegevoorzitter Michalides. ,,Ik zelf heb er jaren aan getrokken. Ik ben nu buitengewoon tevreden.'' Van een vergaande fusie, zoals tussen de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, zal in de Delftse regio geen sprake zijn, zegt rector Wakker. ,,Maar op termijn zie ik wel een netwerk ontstaan dat je Hoger Onderwijs Zuid-Holland zou kunnen noemen: met de universiteiten van Leiden en Rotterdam en met de vier hogescholen, waarmee we nu in zee gaan.'' Een begeleidingscommissie zal nu de samenwerking verder vormgeven.

De medezeggenschapsorganen van de TU en de betrokken hogescholen moeten nog instemmen met de samenwerking.

Hans Ariëns

© 2000 Redactie Delta

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie