Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Seminar: Regionale en Immigrantentalen in Europa

Datum nieuwsfeit: 28-01-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Regionale en Immigrantentalen in Europa

Datum: 28-30 januari 2000

Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 januari organiseert de Europese Culturele Stichting, samen met de Universiteit Tilburg, de Fryske Akademy en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, een seminar over

REGIONALE EN IMMIGRANTENTALEN IN EUROPA
in Congrescentrum Oud-Poelgeest, Poelgeesterweg 1, Oegstgeest

Wanneer we het over minderheidstalen hebben, wordt al snel gedacht aan Catalaans, Fries, Welsh, Provençaals.....maar wat is de positie van immigrantentalen als Turks, Marokkaans Arabisch, Panjabi en Chinees en hun miljoenen sprekers in Europa?

En kunnen we eigenlijk nog wel over 'minderheidstalen' spreken als we bedenken dat tussen de 20 en 40 miljoen mensen in Europa een regionale taal spreken en we naar het aantal sprekers van immigrantentalen alleen maar kunnen gissen?

Dit seminar is bijzonder omdat voor het eerst een brug wordt geslagen tussen de posities van deze twee taalgroepen in Europa. Wetenschappers en vertegenwoordigers van NGO's uit heel Europa, en uit enkele non-Europese landen met grote verworvenheden op het gebied van meertaligheid, worden gedurende drie dagen bijeengebracht.

Een van de uitgangspunten van het seminar is dat meertaligheid geen bron van problemen en achterstand is, maar een persoonlijke en maatschappelijke verrijking waar we in de huidige samenleving niet meer omheen en niet meer buiten kunnen. Om deze visie uit te dragen, zal tijdens de laatste sessie de 'Verklaring van Oegstgeest' gepresenteerd worden, waarin een aantal maatregelen wordt voorgesteld om het leren en het behoud van deze talen te bevorderen en de status ervan te verhogen. Deze verklaring zal aan de Europese politieke instellingen, regionale en nationale overheden en lobby-organisaties gestuurd worden en komt in Nederland op een zeer interessant moment, gezien het debat dat op 3 februari in de Tweede Kamer plaatsvindt over Onderwijs in Allochtone Levende Talen.


* * * * * * * *

Het seminar begint op vrijdagmiddag 28 januari om 14.00 uur en zal duren tot zondagmiddag 30 januari 14.00 uur. Tijdens de openingssessie zullen Guus Extra van de Universiteit Tilburg en Durk Gorter van de Fryske Akademy een vergelijking presenteren tussen de positie van het Turks en van het Fries in Nederland. Deelnemers als Neville Alexander uit Zuid-Afrika en Uldis Ozolins uit Australië zullen spreken over de praktijk van de meertalige samenleving. De Europese Commissie zal vertegenwoordigd worden door Caroline Loup. Indien u aanwezig wilt zijn tijdens één of meerdere sessies of een deelnemer buiten de sessies om wilt interviewen, verzoeken wij u vriendelijk om contact op te nemen met Nicki Bos, telefoon: 020-676 02 22 of 06-29 544 840, e-mail: (nbos@eurocult.org)

European Cultural Foundation
Building a Sense of Community in Europe
www.eurocult.org

Organisatie: Europese Culturele Stichting

adres: Jan van Goyenkade 5

postcode: 1075 HN

woonplaats: Amsterdam

Telefoon: 020 - 676 02 22

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie