Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europarlementariërs bezoeken Hengelose werkprojecten

Datum nieuwsfeit: 28-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Besteding subsidies Europees Sociaal Fonds nader bekeken

Europarlementariërs bezoeken Hengelose werkprojecten

Een delegatie van drie europarlementariërs van de PvdA-fractie brengt vrijdag 28 januari een bezoek aan een drietal projecten in Hengelo die mede gefinancierd worden met Europese subsidies. De delegatie wordt gevormd door de heren Van Den Berg, Wiersma en Van Hulten.

Hengelo benut subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) met name voor financiering van projecten om (langdurige) werkloosheid te bestrijden. Een bezoek aan drie Hengelose projecten laat de Eurodelegatie zien hoe mensen via training, (taal)onderwijs en het opdoen van ervaring en vaardigheden worden voorbereid voor de arbeidsmarkt.

Vorig jaar juli besloot de Europese Commissie de werkgelegenheidssubsidies aan Nederland tijdelijk te bevriezen nadat oneigenlijk gebruik en fraude was vastgesteld. Een onlangs uitgelekt concept-rapport van de Rekenkamer dat naar aanleiding hiervan (in opdracht van minister de Vries) is opgesteld signaleerde dat administraties van arbeidsbureau niet toereikend zijn en het toezicht onvoldoende. Het bezoek moet de europarlementariërs duidelijk maken dat subsidies uit het ESF op veel plekken in Nederland zorgvuldig en doelmatig worden ingezet.

De gemeente Hengelo zal bij de europarlementariërs aandacht vragen voor de negatieve consequenties van het Enig Programmeringsdocument (EDP 2000-2006). Dit plan van het ministerie van Sociale Zaken zou er onder meer toe leiden dat Europees subsidiegeld in plaats van naar gemeente naar de arbeidsvoorziening zou gaan. Bovendien zou vanaf 2003 jaarlijks structureel 75 miljoen gulden minder beschikbaar komen voor bestrijding van langdurige werkloosheid. Voor Hengelo en veel andere Nederlandse gemeenten vormt het voorstel een bedreiging voor een effectieve aanpak van langdurige werkloosheid.

Het concept-plan van het ministerie conflicteert met de opvatting dat een integrale aanpak van problemen rond (langdurig) werkloosheid onder de regie van de gemeente zou moeten gebeuren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de kwestie rond EDP al eerder aangekaart in een brief aan het ministerie van Sociale Zaken. Hengelo wil de europarlementariërs bij het werkbezoek opnieuw attenderen op de gevolgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie