Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNIM verklaart het weer: stormklimaat

Datum nieuwsfeit: 28-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Stormklimaat

(links) Stormen zijn een onvermijdelijk verschijnsel in ons klimaat en soms gaat de bezem met groot geweld door de atmosfeer. De bijzonder zware stormen die vooral Frankrijk, Zwitserland en Duitsland eind 1999 troffen, waren een voorbeeld van de krachten die mogelijk zijn. Zo'n bijzondere gebeurtenis roept steevast de vraag op waar het naar toe gaat met ons klimaat. Zo simpel ligt dat echter niet.

Jaren achtereen gaan voorbij zonder zware storm, maar soms volgt de ene na de andere. In de weersverwachting en in waarschuwingen is sprake van zware storm als de wind gemiddeld over tien minuten windkracht 10 kan bereiken. Klimatologisch deelt het KNMI stormen in op basis van het hoogste uurgemiddelde op een weerstation boven land. Meestal is dat een plek aan de kust, zoals Den Helder, Hoek van Holland of IJmuiden. Een storm met een uurgemiddelde van windkracht 10 of meer wordt als zware storm geboekt.

In de twintigste eeuw kreeg ons land 38 zulke stormen te verwerken, de laatste op 3 december 1999. Het hoogste gemiddelde was toen 90 km/h (windkracht 10). Vlieland registreerde een windstoot van 118 km/h. Van de gedenkwaardige stormen haalden er twaalf windkracht 11, de laatste op 25 januari 1990. Die storm, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, werd een ramp: zeventien mensen kwamen om en de samenleving werd ontwricht. Een uurgemiddelde van windkracht 12 (orkaan) werd alleen bereikt op 6 september 1944.

Zware stormen zijn zeer grillig in de tijd verdeeld en de atmosferische omstandigheden kunnen zodanig zijn dat stormen elkaar met korte tussenpozen opvolgen. Zo werd de zware storm van 25 januari 1990 op 26 februari gevolgd door een vrijwel even zware; in 1928 volgden er drie in één week. Op 21 en 23 december 1954 zat er maar twee dagen tussen, net als eind 1999. Men spreekt in dit verband wel van een tweelingstorm. Opmerkelijk waren de zeer zware stormen van 13 november 1972 en 2 april 1973, beide met gemiddeld windkracht 11. Deze twee stormen richtten een kaalslag aan in onze bossen.

Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de stormen in de 20e eeuw niet in kracht of aantal zijn veranderd. De eeuw kende vier perioden met relatief veel wind, maar ook uit de laatste gegevens blijkt dat stormen niet vaker en niet heviger optreden dan eerder in deze eeuw. De herhalingstijd is echter soms zo lang dat het verleidelijk is om iedere zware storm als unicum te zien. Bij een onregelmatig optredend verschijnsel als zware stormen zijn klimaatveranderingen niet snel merkbaar.


* Zware stormen in Nederland sinds 1910

* De uitzonderlijk zware (kerst)stormen in Europa
* Schaal van Beaufort: uitwerking wind, snelheden en benamingen
* Windstoten

* Orkaan

* Stormdepressie

* Stormverwachtingen

* Stormwaarschuwingen

* Stormvloed

Laatste wijziging: 28 januari 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie