Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie bedrijfsplannen verantwoorde varkenshouderij

Datum nieuwsfeit: 31-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

24-01-00, nr. 011

Bedrijfsplannen als startpunt voor een verantwoorde varkenshouderij

Varkenshouderijen die én maatschappelijk worden geaccepteerd én economisch rendabel zijn. Dat was het doel van de Verklaring van Wageningen die op 15 januari 1999 werd ondertekend door negen partijen. Wat is er van deze Verklaring terechtgekomen?

Op maandag 31 januari 2000, 14.00 uur, presenteert de actiegroep Verklaring van Wageningen het resultaat: bedrijfsplannen van een aantal varkenshouders en het rapport Varkenshouders in dialoog met de samenleving. Ruim twintig varkenshouders hebben een bedrijfsplan gemaakt met daarin de stand van zaken op hun bedrijf en hun plannen voor de toekomst. Bedrijfsplannen blijken een uitstekend startpunt te vormen voor een dialoog met maatschappelijke groeperingen. Ze leren wat de dilemmas zijn waar varkenshouders momenteel mee kampen en welke maatregelen bij kunnen dragen aan de oplossing ervan. Rondom de bedrijfsplannen zijn workshops georganiseerd die resulteerden in het rapport Varkenshouders in dialoog met de samenleving. De eerste exemplaren van de bedrijfsplannen en het rapport worden door de voorzitter van de Actiegroep Verklaring van Wageningen, Gé Backus, aangeboden aan Ria Beckers - voorzitter van de Stichting Natuur en Milieu, Monique Veraart - voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en aan oud-politicus Servaas Huijs. Zij zullen evenals vertegenwoordigers van Natuur en Milieu, de Dierenbescherming, het Ministerie van LNV, de provincie Noord-Brabant, ZLTO , Wageningen UR en een slachterij een reactie geven.

Stapsgewijze verbetering
Bedrijfsplannen kunnen de onderhandelingen met andere belanghebbenden
- zoals de overheid, supermarkten, slachterijen, consumenten, banken en gemeentes - vergemakkelijken, waardoor vernieuwing eerder van de grond komt. Zo blijkt bijvoorbeeld het Varkensbesluit een belemmering te vormen voor een snelle verbetering van stallen. Volgens dit besluit mag een varkenshouder een stal alleen verbouwen als hij de hele stal tegelijk aanpakt. Voor veel varkenshouders is zon stap momenteel te ingrijpend. Zij zouden eerder verbeteringen op het gebied van milieu en dierenwelzijn doorvoeren als ze afdelingsgewijs mochten verbouwen. De Actiegroep Verklaring van Wageningen stelt dan ook voor, dat de overheid verschillende regels flexibeler toepast, op grond van de bedrijfsplannen van de varkenshouders. Bedrijfsplannen kunnen namelijk aantonen dat een bedrijf serieus werkt aan een milieu- en diervriendelijkere houderij, volgens een traject dat past biij de specifieke situatie.

Oplossingen voor knelpunten
De varkenshouders hebben hun bedrijfsplannen geschreven op basis van een globale opzet van Wageningse onderzoekers en bedrijfsadviseurs van de Dienst Landbouwvoorlichting. De plannen zijn besproken in regionale bijeenkomsten waarbij ook de Stichting Natuur en Milieu en de Dierenbescherming waren uitgenodigd. Rond de bedrijfsplannen zijn drie workshops gehouden. De eerste had als doel het begrip licence to produce te concretiseren, de tweede workshop ging over de verbetering van de afzetstructuur en in de derde workshop hebben de betrokkenen oplossingen gezocht voor knelpunten in de regelgeving.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie