Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP fractie PS Utrecht tegen verkoop REMU

Datum nieuwsfeit: 31-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP fractie Provinciale Staten Utrecht
Texel 12, 3524 AP UTRECHT
Utrecht, 31 januari 2000.
PERSBERICHT
 
Fuseren: OK; verkopen: nee!
De Utrechtse provinciale statenfractie van de Socialistische Partij zal alleen instemmen met de fusie van REMU, ENECO en zes kleinere energiedistributiebedrijven indien voldaan wordt aan een aantal voorwaarden:

de provincie Utrecht dient zijn aandelen in het nieuwe bedrijf ook op langere termijn vast te houden;
de zeggenschap van de overheidsaandeelhouders dient in het fusiebedrijf op geen enkele wijze beperkt te worden;
de arbeidsvoorwaarden voor het personeel van de betrokken bedrijven dienen door de fusie niet aangetast te worden. De commissie cultuur en economie van de Utrechtse Provinciale Staten debatteert vanavond om 17.00 uur tijdens een extra vergadering over de voorgenomen fusie.
De SP is van mening dat schaalvergroting door de liberalisering van de energiemarkt onvermijdelijk is geworden. Kleinere energiedistribtiebedrijven kunnen anders door de grote energieconcerns via tijdelijke prijsdumping weggeconcurreerd worden. Het fusiebedrijf zou zich wat betreft de SP in de eerste plaats moeten richten op de markt van de huishoudens en het MKB. Juist deze klanten dreigen bij de liberalisering het gelag te betalen. Door aandeelhouder te blijven houdt de provincie een flinke stem bij de toekomstige koers van het bedrijf. Dit is niet alleen van belang uit het oogpunt van de kleinverbruikers, maar ook voor het behoud van werkgelegenheid en het voortzetten van energiebesparingsprogramma"s. De ervaring leert dat bij privatisering van energiebedrijven de werkgelegenheid binnen vijf jaar met minstens 35% daalt, onder meer door het snijden in onderhoudsdiensten, service en voorlichting en het stoppen met bovenwettelijke milieuprogramma"s. De SP wil dat de overheidscommissarissen in het distributiebedrijf voortaan serieuzer werk maken van hun functie. Onlangs leden REMU en ENECO een grote strop door het speculatief inkopen van buitenlandse stroom. De provinciale commissarissen bleken op geen enkele wijze betrokken te zijn bij het maken van afspraken over een maximaal risicoprofiel.
 
Inlichtingen:
Paulus Jansen, tel.(06)51844755.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie