Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Theorie over ontwikkeling van hersenen weerlegd

Datum nieuwsfeit: 31-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

Nieuws
Persberichten


31 januari 2000

Theorie over ontwikkeling van hersenen weerlegd

Nieuw concept voor vorming zenuw-netwerken bij hersenontwikkeling

Communicatie tussen zenuwcellen -door het uitstoten van signaalmoleculen- is niet nodig voor de vorming van de hersenen. Pas later speelt deze communicatie een rol bij een tot nu toe onbekend selectieproces dat gevormde zenuwverbindingen selecteert voor het volwassen zenuwstelsel. Door genetische modificatie werd de communicatie tussen zenuwcellen in een muis, `the silent mouse', volledig uitgeschakeld. In tegenstelling tot de bestaande theorie ontwikkelden de hersenen zich normaal. De nieuwe selectietheorie stelt dat zenuwcommunicatie het instrument is waarmee een deel van de zenuw- verbindingen wordt geselecteerd, terwijl de rest wordt geëlimineerd Op vrijdag 4 februari verschijnen de resultaten in Science.

De werking van de hersenen is gebaseerd op een omvangrijk netwerk van zenuwcellen die met elkaar in contact staan via lange zenuwuitlopers en miljarden contactpunten, synapsen. In deze synapsen wordt informatie overgedragen via de uitstoot van signaalmoleculen vanuit het uiteinde van de zenuwcel. Voor het goed functioneren van de hersenen is het essentieel dat tijdens de ontwikkeling de juiste verbindingen worden gelegd. De huidige theorie stelt dat terwijl een zenuwcel uitgroeit, signaalmoleculen worden uitgestoten en zo signalen ontstaan die nodig zijn om contact te maken met de juiste andere zenuwcellen.

Een groep onderzoekers van de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit, University of Texas en University of Göttingen, publiceert deze week in Science resultaten van genetische modificatie in de muis die deze theorie aan de kant zetten en een ander mechanisme aan het licht brengen. De genetische ingreep leidt ertoe dat de uitstoot van signaalmoleculen volledig, permanent en overal in de hersenen wordt geblokkeerd. In tegenspraak met de huidige theorie ontwikkelen de hersenen zich toch normaal in vrijwel alle facetten, inclusief de organisatie van de synapsen. Nadat de zenuwnetwerken waren gevormd werd echter een massale sterfte van zenuwcellen waargenomen, die in alle geteste opzichten leek op natuurlijke celsterfte tijdens de hersenontwikkeling, behalve dat in de mutante muis niet een deel van de cellen, maar alle cellen in een netwerk ten onder gingen.

De uitstoot van signaalmoleculen is blijkbaar een doel en niet een instrument van de hersenontwikkeling. Kennelijk kunnen zenuwen een netwerk vormen zonder actief met elkaar te communiceren. Deze communicatie is echter wel van belang bij het voortbestaan van de synapsen en uiteindelijk van het hele zenuwnetwerk in het volwassen organisme. De onderzoekers maken gebruik van de nieuwe term 'synapsvalidatie'. Dit benadrukt dat vorming van een netwerk niet, maar het voortbestaan wel afhankelijk is van communicatie tussen zenuwcellen in de synaps. Deze synaptische communicatie lijkt ertoe te leiden dat de synapsen permanent worden gemaakt (gestabiliseerd), terwijl het ontbreken van voldoende communicatie leidt tot de ondergang van de zenuwcel.

De nieuwe selectietheorie verklaart ook het fenomeen dat normale hersenen tijdens de ontwikkeling veel meer hersencellen bevatten dan in het volgroeide stadium. Tijdens de ontwikkeling worden zeer vele verbindingen tussen zenuwcellen gelegd. Vervolgens worden alle verbindingen vernietigd die niet intensief worden gebruikt. Op deze manier kan een volwassen zenuwstelsel ontstaan dat enkel bestaat uit functionele verbindingen.

Het beschreven onderzoek is voor een belangrijk deel gefinancierd door NWO en de Howard Hughes Foundation.
Het onderzoek is geleid door Matthijs Verhage verbonden aan Molecular Neuroscience van het Rudolf Magnus Instituut van de Universiteit Utrecht.

Voorlichter Laurien Timmermans

(030) 253 7567 of 253 2572

Laatst gewijzigd: 31 januari, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie