Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste nieuwe Nissan van het millennium in productie

Datum nieuwsfeit: 31-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AutoRai

Eerste nieuwe Nissan van het millennium in productie 31-1-00. De allereerste nieuwe Almera is onlangs van de band gerold in de Nissan fabriek in Sunderland. De zilverkleurige vijfdeurs auto met 2.2 liter direct ingespoten dieselmotor markeert in meerdere opzichten een mijlpaal: het was niet alleen de eerste nieuwe Almera, maar is tevens de eerste Almera van Britse makelij. Bovendien is de auto de eerste Europese Nissan van het nieuwe millennium. De Almera wordt afgeleverd aan een klant in Frankrijk.

John Cushnaghan, algemeen directeur van Nissan Motor Manufacturing (UK): Dit is alwéér een belangrijk moment voor ons, zo kort na de productie van de miljoenste Micra én de miljoenste Primera!

De auto is in slechts elf uur gebouwd. Daarmee bewees de meest efficiënte autofabriek van Europa andermaal zijn vooraanstaande positie op het gebied van lean production. Met de nieuwe Almera hebben we onze kwaliteiten als autoproducent op een niet eerder bereikt, nóg hoger niveau gebracht. Voor de introductie van dit nieuwe model hebben we de productie van onze andere autos bijvoorbeeld niet hoeven stoppen. Binnen zes weken een recordtijd zal de productie van de nieuwe Almera al op volle toeren draaien.

Nissan produceert de nieuwe Almera in Sunderland naast twee andere modellen, de Micra en de Primera. Het productieproces is aangepast aan de komst van een derde model door met name de efficiency en de flexibiliteit te verhogen. Op elke productielijn kan nu meer dan één model worden gebouwd. Dit unieke productiesysteem is het resultaat van bijna drie jaar zorgvuldige planning en investeringen ter waarde van meer dan 200 miljoen Britse pond. De komst van de Almera heeft bovendien 800 nieuwe arbeidsplaatsen opgeleverd.

Het nieuwe systeem heeft geresulteerd in 30 procent extra productiecapaciteit voor de Almera- en Micra-productielijnen, waardoor de reeds bestaande voorsprong op het gebied van productiviteit ten opzichte van andere Europese autofabrieken verder is vergroot.

Mede dankzij een uniek radiogestuurd zendsysteem voor geprogrammeerde verwisselbare productiegereedschappen heeft de Nissan-fabriek het wereldrecord voor de snelste productiedoorlooptijd, dat al op naam van Nissan stond, gebroken. Het systeem maakt het mogelijk om de gereedschappen aan de productielijn per type auto te variëren en in zeer korte tijd te verwisselen. Circa 400 robots zijn opnieuw geprogrammeerd om de extra activiteiten te kunnen verrichten die nodig zijn voor de productie van het nieuwe model. Nissans eigen robotspecialisten hebben in totaal maar liefst dertien mensjaren gestoken in de herprogrammering van het productieproces.

De nieuwe aanpak leidt niet alleen tot meer productiviteit, maar heeft ook een direct positief effect op de productiekwaliteit. Volgens een zeer recent onderzoek van het onafhankelijke instituut NOP, waarbij fabrieken van alle merken op dezelfde aspecten werden beoordeeld, behoort de nieuwe Almera van meet af aan tot de kwalitatief beste autos ter wereld.

Het werven en trainen van de 800 nieuwe medewerkers heeft twaalf maanden in beslag genomen. De nieuwkomers werden geselecteerd uit maar liefst 11.000 sollicitanten. Bijna de helft van hen is tussen 25 en 35 jaar oud; twintig procent was eerder werkloos.

Nissans fabriek in Sunderland vertegenwoordigt nu een waarde van 1,5 miljard Britse pond. Er werken 5.000 mensen en vorig jaar werden er 271.157 autos geproduceerd.

Nissans Europese vestigingen houden zich bezig met styling, design en ontwikkeling, productie, verkoop, financiële dienstverlening en industriële machinebouw. Meer dan 15.000 personen hebben een baan bij één van de Nissan vestigingen in Europa; dat is exclusief het grote aantal mensen dat bij één van de 4.000 Nissan dealers in heel Europa werkt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie