Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Professor Frank Go tijdens WACS-congres

Datum nieuwsfeit: 31-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Zoetermeer, 31 januari 2000

Professor Frank Go tijdens WACS-congres:

"Integriteit koks wordt belangrijker dan vaktechniek"

"Productveiligheid wordt hét onderwerp van de komende eeuw. Koks die het vertrouwen van de consument oproepen, zullen een belangrijke pre hebben. Er ontstaat behoefte aan kwaliteitsmakelaars." Dat zei professor Frank Go, hoogleraar Toerisme Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, tijdens een lezing op 26 januari in het kader van het congres van de World Association of Cooks Societies (WACS) 2000 in Maastricht.

Vertrekpunt voor de lezing van Go was de SVH Keukenmonitor: een onderzoek onder Nederlandse en andere Europese (chef-)koks. SVH heeft dit onderzoek ter voorbereiding op het WACS-congres in twee fases uitgevoerd. Begin 1999 waren de resultaten van de enquête in Nederland gereed; vervolgens werd de vragenlijst ter vergelijking in en buiten Europa uitgezet. De geënquêteerde keukendeskundigen werden gevraagd naar hun mening over 21 keukentrends in de afgelopen zeven jaar, en naar hun verwachtingen over die trends in de komende zeven jaar.

Wanneer verleden en toekomstverwachting met elkaar worden vergeleken, dan valt in de eerste plaats de opmars van biologische producten op. 59% procent van alle geënquêteerden stelde de afgelopen jaren een toename van deze producten vast; maar liefst 90 procent verwacht een toename voor de komende jaren. "Dit heeft uiteraard alles te maken met ontwikkelingen aan de vraagzijde van de markt. Consumenten zullen steeds bewuster de vraag ‘is dit product eigenlijk wel gezond?’ stellen", aldus Go.

De Rotterdamse hoogleraar ging in het verlengde hiervan in op de verwachte toename (+ 19 procent) van wettelijke milieueisen. Go: "Ondanks de voortschrijdende liberalisering zullen er op dit gebied ongetwijfeld meer regels komen. Ik verwacht dat we naar de Amerikaanse situatie zullen toegroeien: elk product wordt door en door getest alvorens het op de markt wordt toegelaten."

Andere trends waarbij deskundigen een toename verwachten, sluiten volgens Go aan op de grotere aandacht voor product en milieu. Dat geldt voor het belang van bijscholing (+ 13 %), waarbij Go met name denkt aan cursussen op het gebied van levensmiddelenhygiëne. Maar ook de door veel koks voorspelde ontwikkeling naar koken aan tafel (+ 13 procent) past in dit kader. "Het gaat niet alleen om de kwaliteit van het product als zodanig, maar om het vertrouwen in de mens achter het product. Professionaliteit en integriteit worden belangrijker dan vaktechniek".

Go voorziet een prima toekomst voor restaurants die adequaat inspelen op nieuwe consumentenbehoeften. "Restaurants zijn bij uitstek ontmoetingsplaatsen voor mensen, waar interactie plaatsvindt rond de tafel en waar ze ideeën kunnen uitwisselen. Ook al komen er steeds geavanceerdere technologische infrastructuren tot stand en kunnen mensen straks via hun mobiele telefoon een restaurant uitzoeken, de menselijke factor in de culinaire wereld blijft belangrijk. De culinaire traditie blijft een belangrijk deel van de menselijke cultuur."

Ter afronding van zijn lezing wees Go op de onderzoeksresultaten met betrekking tot een aantal stellingen die aan de geënquêteerden zijn voorgelegd. Een ruime meerderheid van de koks is het oneens met de stelling dat genetisch gemanipuleerd voedsel meer geaccepteerd zal worden, met dien verstande dat 61 procent van de Nederlandse koks deze stelling afwijst en maar liefst 75 procent van de andere Europese vakgenoten. De stelling "De koksopleiding verschuift van leren op school naar duaal werken" wordt gesteund (56% Nederland; 66% Europa). Een opmerkelijk verschil doet zich voor bij de stelling "Culinaire wedstrijden zijn nuttig en noodzakelijk": vrijwel alle Europeanen (98 procent) zijn het hiermee eens, tegenover slechts 70 procent van de Nederlandse koks. "Misschien vloeit de lagere waardering voor het competitieve element voort uit het poldermodel: de Nederlandse voorkeur voor overleg", aldus Go.

De belangrijkste resultaten van de SVH Keukenmonitor, in samenhang met de conclusies van professor Go, zullen op 13 maart aanstaande door SVH-directeur Ben Rijgersberg worden gepresenteerd tijdens de eerste gemeenschappelijke ledenvergadering van de Nederlandse Club voor Chef-koks (NCCK) en de Nederlandse Club van Koks (NCK).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie