Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Informatie over de nieuwe kentekenplaat (GAIK)

Datum nieuwsfeit: 01-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
RDW Centrum voor voertuigtechniek

29 november 1999

Gecontroleerde afgifte en inname van kentekenplaten (GAIK)

Alle informatie over de nieuwe kentekenplaat (GAIK)

De verplichte nieuwe kentekenplaat met unieke codes. Vanaf februari 2000 op de weg.
U kunt op twee manieren te maken krijgen met de nieuwe kentekenplaten. Dit kan zijn als bezitter van een motorvoertuig of als een bedrijf/instantie met voertuiggelieerde (auto of motor) bedrijfsactiviteiten. Voor beide heeft de RDW een folder uitgebracht.

De meest gestelde vragen over het nieuwe kenteken

De meest gestelde vragen over het nieuwe kenteken (GAIK)


1.Wat betekent de invoering van GAIK voor u?

a.Op het moment van invoering van GAIK moet het nieuwe model kentekenplaat worden aangebracht op nieuwe auto's. Niet eerder. De nu in omloop zijnde versie mag dan op verzoek van de klant worden vervangen door het nieuwe model.

b.De huidige machtigingsregeling komt te vervallen. In plaats daarvan kunt u als lamineerder of fabrikant van kentekenplaten in aanmerking komen voor een erkenning voor halffabrikaten en/of kentekenplaten.

c.Na de overgangsregeling (3 jaar na invoering van GAIK) is het niet meer toegestaan om kentekenplaten te vervaardigen met uitsluitend een machtiging.


2.Wat houdt de erkenningsregeling in?

a.De erkenningsregeling is gebaseerd op de NEN-ISO-norm 9002; dit betekent dat uitsluitend de inrichting van administratieve procedures door de RDW wordt gecontroleerd;

b.Laminaatfa-brikanten (gele folie) mogen alleen leveren aan door de RDW erkende lamineerders;

c.De goederen-stroom, die loopt van foliefa-bri-kanten via lamineer-ders naar de kenteken-plaatfa-brikan-ten wordt gecontroleerd.


3.Wie komen er in aanmerking voor een erkenning?

a.Bedrijven die al een machtiging hebben voor het maken van kentekenplaten en die kunnen voldoen aan de gestelde eisen voor een erkenning.

b.Bedrijven die kunnen voldoen aan de gestelde eisen voor een erkenning voor het fabriceren van kentekenplaten.

c.e.a staat ter beoordeling van de RDW.


4.Wat verandert er voor u?

Tot 3 jaar na invoering GAIK kunt u nog de huidige gele platen fabriceren, daarna vervalt de machtiging en tevens de mogelijkheid om nog (oude) gele platen te fabriceren. Indien u aan de eisen voldoet, komt u in aanmerking voor een erkenning door de RDW. Met een erkenning mag u nieuwe GAIK-platen afgeven.


5.Wat verandert er bij de afgifte van platen?

a.Er mogen maar twee (2) gele GAIK-platen worden afgegeven per voer-tuig en één (1) plaat per motorfiets. Bij afgifte wordt het deel 1 van het kentekenbewijs door u afgestempeld met een speciaal stempel (blindstempel).

b.GAIK-platen mogen pas worden afgegeven aan een particulier of bedrijf na het tonen van een tenaamge-steld kenteken-bewijs en een legitimatiebewijs of na het tonen van een ongedateerd deel 1 van het kentekenbewijs en een bedrijvenpas.

c.Voor alle overige voertuigen, zoals getrokken materieel en voor fietsdragers e.d. wordt een witte kenteken-plaat gemaakt. Deze platen mogen ongelimiteerd worden afgegeven, het kentekenbewijs van het trekkende voertuig dient wel te worden getoond.

d.Voor afgifte wordt door u het kenteken en het nummer van het legitimatiebewijs of bedrijvenpas genoteerd; deze gegevens worden periodiek overgedragen aan de RDW.


6.Wat verandert er aan de platen?

a.De afmeting van alle platen, behalve de motorplaat, blijft ongewijzigd.

b.Het formaat van de motorplaat wordt 21 x 14,3 cm. De forse wijziging in de hoogtemaat van de GAIK-motorplaten heeft tot gevolg dat er voor de motorplaten nu een aparte set persmatrijzen komt, met een tekenhoogte van 50 mm.

c.De uitvoering van de GAIK-platen is: zwarte letters op een gele retroreflecterende ondergrond, gevat in een zwart kader. Het letter- en cijfertype is iets gewijzigd. Als integraal deel van de folie komt links op de plaat het Europees embleem met landen-teken.

d.De platen voor alle getrokken materieel, fietsendragers e.d. worden: zwarte letters op een witte retroreflecterende ondergrond, gevat in een zwart kader zonder eurovignet. Aan de voorkant van de plaat wordt boven het laatste streepje een keurmerk ingeslagen en de datum van fabricage (jaar-weeknummer) wordt vermeld aan de rechterzijkant van de plaat. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde letter- en cijfertypes als bij de gele GAIK-platen.

e.Het model voor tijdelijke platen is eveneens: zwarte letters op een witte retroreflecterende ondergrond met een zwarte kaderrand zonder euro-vignet. Op de plaat komt op de voorzijde rechtsboven een maandaanduiding.

f.Donkerblauwe (historische) kentekenplaten blijven toegestaan voor voertuigen die zijn geregistreerd voor 1-1-1978 en hoeven niet te worden omgewisseld.


7.Is er een inslagset nodig voor de GAIK-platen? Voor het fabriceren van de GAIK-platen is een nieuwe letterset nodig. Deze letterset kunt u bij uw leverancier bestellen. De oude letterset mag alleen voor verfrissing/vervanging van oude gele platen worden gebruikt.


8.Wat zijn de kosten?
De kosten van het toezicht-systeem van de RDW op de erkende bedrijven worden ver-disconteerd in de tarieven die voor het verlenen en instandhouden van de erkenning zullen worden geheven. De tarieven moeten nog worden vastgesteld. Voorlopig wordt uitgegaan van een eerste tarief voor toelating van ongeveer f. 1000,- En een jaarlijks tarief voor instandhouding van ongeveer f. 650,-.


9.Wat verandert er nog meer?

a.Uiterlijk 3 jaar na invoering dienen alle oude gele kentekenplaten te zijn vervangen door GAIK-platen. Een jaar na invoering van GAIK dienen er nieuwe GAIK-kentekenplaten op het voertuig te zijn aangebracht; dit wordt gecontroleerd door de APK-keurmeester tijdens de eerstvolgende APK.

b.Wanneer beschadigde platen moeten worden vervangen heeft de eigenaar/houder voorlopig de keuze tussen oude gele platen (gemaakt op de oude manier) of nieuwe GAIK-platen. Bij de afgifte van GAIK-platen moet de eigenaar/houder altijd twee (2) platen inleveren; dit wordt door u genoteerd. Tevens dient het kentekenbewijs te worden overgelegd van het voertuig waarvoor de nieuwe platen bestemd zijn.

c.Bij verlies/diefstal van kentekenbewijs en/of kentekenplaat wordt er geen nieuw kentekennummer uitgegeven. De eigenaar/houder doet bij de RDW aangifte van verlies van kentekenplaten en/of kentekenbewijs of aangifte bij de politie in geval van diefstal. De RDW zet een duplicaatcode in het register en maakt een nieuw kentekenbewijs aan waarop dezelfde duplicaatcode is vermeld. De eigenaar bestelt bij u een nieuwe GAIK-kentekenplaat. Op deze plaat wordt boven het eerste streepje de duplicaatcode ingeslagen. De gegevens op de plaat moeten overeen komen met die op het kentekenbewijs.

Omdat de aanmaak van een nieuw kentekenbewijs met duplicaatcode enige tijd vergt kan (in het geval van verlies/diefstal van kentekenplaten) in de tussentijd worden gereden met z.g. tijdelijke witte platen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...