Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: gemeenten meer mogelijkheden bij toewijzen woningen

Datum nieuwsfeit: 01-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : CDA: gemeenten meer mogelijkheden bij toewijzen woningen (010200)

Archief Schriftelijke Vragen Archief Schriftelijke Vragen

CDA: gemeenten meer mogelijkheden bij toewijzen woningen (010200)

Den Haag, 1 februari 2000

Bij het debat over de wijziging van de Huisvestingswet, pleit de CDA-fractie voor meer ruimte voor gemeentes bij het toewijzen van woningen. Gemeentes moeten zogeheten bindingseisen (bijv sociale binding) kunnen vaststellen. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om nieuwkomers te weren in het belang van mensen die al jaren door geboorte, huwelijk en werk geworteld zijn in het gebied.

Woordvoerder Theo Rietkerk: Deze Huisvestingswet zet de sociale samenhang en de leefbaarheid in kleine kernen onder druk. Er wordt door de regering voorgesteld om de zogeheten bindings-eisen bij woonruimteverdeling fors te beperken. Dat betekent dat gemeentes minder mogelijkheden krijgen om mensen met sociale binding aan dat specifieke dorp, voorrang te geven bij het toewijzen van woningen. Wij vinden dat een slechte zaak, gemeentes moeten juist meer ruimte krijgen om bindingseisen vast te stellen. Ik heb niets tegen de zogeheten rijke rustzoeker, die in een rustig dorpje wil gaan wonen maar dat mag niet ten koste gaan van de in de regio gewortelde jonge gezinnen, of de oudere die zelfstandig wil blijven wonen. De prijzen voor huizen worden opgedreven door de komst van Randstad-uitrusters. Met name de jonge starters dreigen te worden verdreven, omdat ze domweg niet voldoende geld kunnen opbrengen voor de dure huizen. Gemeentes in het zogeheten restrictief beleidsgebied ( dwz gebieden waarin vrijwel geen woningen meer gebouwd mogen worden) hebben het instrument van bindingseisen hard nodig om de dynamiek te behouden. Provincies en gemeenten moeten meer maatwerk kunnen leveren via het eigen huisvestigingsbeleid.

Woordvoerder:Theo Rietkerk, telefoon 070-3182575 of 038-3332756 Voor verdere informatie: Bieke Oskam, telefoon 070-3182509

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie