Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Januari 2000 zacht, droog en zonnig

Datum nieuwsfeit: 01-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Januari 2000 zacht, droog en zonnig

Opnieuw hadden we een zachte januari. De Bilt berekende gemiddeld 4,3 graden tegen 2,2 normaal. Daarmee was het de derde zachte januari op rij. De laatste koude januari en tevens de laatste koude winter beleefden we in 1997, met zelfs een Elfstedentocht. Daarna was het meestal te zacht. Van de laatste veertien maanden waren er zelfs dertien te warm, sommige met een afwijking van drie graden; alleen juni 1999 was met 0,2 graad onder normaal iets te koud.

Ook de afgelopen maand wist de koude lucht vanaf het continent ons maar sporadisch te bereiken. In totaal telde de maand in De Bilt tien vorstdagen (tegen veertien normaal) maar de temperatuur kwam amper onder nul. Alleen op 23 en 24 januari kwamen we dieper in de kou: de vliegbasis Twenthe noteerde met -11,3 graden de laagste temperatuur. De zachte lucht was snel terug en de maand eindigde met 12 graden heel zacht.

Het aanhoudend zachte weer hadden we te danken aan een zeer standvastig hogedrukgebied west van Ierland. Het blokkeerde de weg voor actieve depressies waardoor januari ook een droge en zonnige maand was. Gemiddeld over het land viel 47 mm neerslag tegen 67 normaal. Vlissingen kreeg slechts 30 mm en Maastricht was met 69 mm de natste plaats. Aan het einde van de maand was het hogedrukgebied verdwenen en zo kreeg de maand met 25 mm op de 29e een nat einde. De zon scheen landelijk gemiddeld 62 uur terwijl 44 de norm is.

Zo gewoon als het weer in ons land was, zo uitzonderlijk was het elders. De zachte lucht, die rond hogedrukgebied bij Ierland noordwaarts stroomde, zorgde op IJsland voor warmterecords. Op 15 januari registreerde Dalatangi aan de oostkust 19,3 graden. Zeer koud was het daarentegen in het gebied van de Middellandse Zee. Madrid kreeg enkele graden vorst en 10 centimeter sneeuw, maar nog erger was het in Italië. In de laatste week van januari waren er sneeuwstormen en noteerde het hele land enkele dagen temperaturen dichtbij de records. Livogno kwam tot -26 graden en zelfs Rome registeerde -4 en Napels -2 graden.

In het Alpengebied werden op de 25e ijzige temperaturen gemeten: Oberstdorf in het zuiden van Duitsland -26,3 graden, Glattalp (1858 meter) in de Zwitserse Alpen -41,4 graden. Het absolute record voor Zwitserland is -41,8 graden op 12 januari 1987 in La Brévine (1036 meter), iets ten westen van het meer van Neuchâtel.
* Winter 2000

* Winter in IJsland: met 19 graden nieuw record

Laatste wijziging: 1 februari 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie