Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden treedt in werking

Datum nieuwsfeit: 01-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE JUS

www.justitie.nl

Min. van Just:/WET BIJZONDERE OPSPORINGSBEVOEGDHEDEN TREEDT IN

Wiebe Alkema
070 370 7225

3891

31.01.00

Handboek voor de Opsporingspraktijk gereed
WET BIJZONDERE OPSPORINGSBEVOEGDHEDEN TREEDT IN WERKING

Precies vier jaar na het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Opsporingsmethoden treedt op 1 februari 2000 de wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden in werking. Hetzelfde geldt voor de gewijzigde wet Bijzondere Politieregisters en de herziening van het gerechtelijk vooronderzoek. De nieuwe wet Bijzondere Politieregisters geeft strakkere criteria voor onder meer de opslag van gegevens over personen.

Gerechtelijk vooronderzoek
De herziening van het gerechtelijk vooronderzoek geeft de politie meer zelfstandige bevoegdheden om voorwerpen in beslag te nemen en om naar deze voorwerpen te zoeken. Verder geeft het de verdachte de mogelijkheid de rechter-commissaris te vragen bepaalde zaken voor hem te onderzoeken. De herziening van het gerechtelijk vooronderzoek betreft één van de belangrijkste wijzigingen van het Wetboek van Strafvordering van de laatste jaren.

Uitgangspunten opsporingsmethoden
In de wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden zijn opsporingbevoegdheden vastgelegd die een inbreuk kunnen maken op de grondrechten van burgers of die een groot risico inhouden voor de opsporing. Daarbij heeft het Openbaar Ministerie het gezag over de opsporing. Dit houdt in dat het OM beslist over de te onderzoeken zaken en de te gebruiken opsporingsmethoden. Voor zeer ingrijpende bevoegdheden is toestemming nodig van de rechter-commissaris. Het gaat dan om direct afluisteren en de telefoontap.

'Geheime' trajecten mogen niet meer. Van het gebruik van opsporingsbevoegdheden moet expliciet verslag worden gemaakt. Niet alleen de inhoud van de informatie, maar ook de manier waarop de informatie is verkregen, dient te worden vastgelegd. Zo kan de wijze van informatieverwerving zonodig achteraf worden gecontroleerd.

In beginsel moeten de gebruikte bevoegdheden in het openbaar ter terechtzitting kunnen worden verantwoord. Alleen op grond van zwaarwegende opsporingsbelangen kan worden afgezien van volledige openbaarmaking van bepaalde gegevens. Bijvoorbeeld bij het veiligstellen van de identiteit van de informant. Als de zittingsrechter van mening is dat een nader feitelijk onderzoek geboden is, kan hij de zaak daarvoor naar de rechter-commissaris verwijzen. In de wet is geen fasering in de opsporing opgenomen. Per methode is geregeld in welke situatie en onder welke voorwaarden één en ander is toegestaan.

Opsporingsbevoegdheden
Observatie, zowel met als zonder technische hulpmiddelen (peilzenders), infiltratie, pseudo-koop, informanten, inkijken en het direct afluisteren komen in de wet aan bod. Daarnaast worden de telefoontap en het vorderen van verkeersgegevens opnieuw geregeld.

Georganiseerde criminaliteit
De genoemde bijzondere opsporingsbevoegdheden kunnen niet alleen worden toegepast als er een verdenking is van een strafbaar feit, maar ook als er een verdenking is dat in georganiseerd verband misdrijven worden beraamd of gepleegd die een ernstige inbreuk op de rechtsorde opleveren. Dit is van belang voor het onderzoek naar de georganiseerde misdaad. Daarbij kan namelijk niet worden volstaan met de traditionele aanpak.

Georganiseerde criminaliteit onderscheidt zich van de traditionele misdaad doordat op stelselmatige wijze ernstige misdrijven worden gepleegd die veelal verborgen blijven. Dit betekent dat bijzondere opsporingsbevoegdheden moeten kunnen worden ingezet tegen personen waarvan het vermoeden bestaat dat zij betrokken zijn bij georganiseerde criminaliteit. Zij hoeven geen verdachte te zijn in de zin van artikel 27 Wetboek van Strafvordering.
De samenleving verlangt van politie en Justitie dat zij op doeltreffende wijze optreden tegen de georganiseerde misdaad. Hiervoor is het mede van belang dat een beeld van criminele organisaties wordt verkregen. De wet biedt die mogelijkheid.

Observatie
Stelselmatige observatie van personen kan een schending van de privacy opleveren. Daarom is een wettelijke regeling noodzakelijk. Het gebruik van technische hulpmiddelen bij observatie is toegestaan. Zo nodig kan, als sprake is van een ernstig misdrijf, ten behoeve van de observatie een zogeheten besloten plaats worden betreden. Woningen zijn daarvan uitgesloten.

Infiltratie en pseudo-(ver)koop
Infiltratie is mogelijk door zowel opsporingsambtenaren als door burgers. De inzet van een 'criminele burgerinfiltrant' is verboden. Het plegen van misdrijven door de infiltrant bij het uitvoeren van zijn taak is slechts toegestaan als de officier van Justitie vooraf toestemming heeft gegeven.
De pseudo-verkoop is niet toegestaan, pseudo-koop wel. Bij infiltratie en pseudo-koop kunnen onder strikte voorwaarden ook buitenlandse opsporingsambtenaren worden ingezet. De identiteit van infiltranten en informanten mag onder omstandigheden in het geval van een zwaarwegend opsporingsbelang, geheim worden gehouden. De minister van Justitie heeft aangegeven dat in die gevallen waarin een pseudo-koop in de richting gaat van infiltratie en er twijfel zou kunnen bestaan over de vraag welke bevoegdheid dient te worden toegepast, de zwaarste bevoegdheid, de infiltratie, wordt ingezet.

Informanten
Het werken met informanten is in de wet ook geregeld voor zover het een schending van de privacy kan opleveren. Over het inzetten van informanten beslist in die gevallen de officier van Justitie. In een overeenkomst tussen het OM en de informant worden de afspraken met de informant neergelegd en de wijze waarop aan de overeenkomst uitvoering wordt gegeven. De overeenkomst maakt controle achteraf beter mogelijk.

Direct afluisteren
In de wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden is een regeling 'direct afluisteren. opgenomen. .Direct afluisteren. in woningen is onder strikte voorwaarden mogelijk.

Tappen
De wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden maakt het mogelijk dat de tap ook gebruikt kan worden tegen personen die geen verdachte zijn maar die wel betrokken zijn bij georganiseerde criminaliteit.

Doorlaten
Bij amendement is in de wet het zogenaamde verbod op doorlaten opgenomen. Dit verbod houdt in dat de opsporingsambtenaar die bij de toepassing van een bijzondere opsporingsbevoegdheid de vindplaats te weten komt van gevaarlijke of schadelijke goederen, niet vrij is deze te laten gaan, maar dat hij verplicht is deze in beslag te nemen. Alleen bij hoge uitzondering in geval van een zwaarwegend opsporingsbelang kan de officier van justitie bepalen dat wordt afgezien van inbeslagneming. Een besluit om niet tot inbeslagneming over te gaan, behoeft instemming van het College van procureurs-generaal en moet vooraf worden voorgelegd aan de minister van Justitie.

Handboek voor de Opsporingspraktijk
Minister Korthals stuurt morgen het Handboek voor de Opsporingspraktijk naar de Tweede Kamer. Dit Handboek is een vertaling van de wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden naar concrete gedragslijnen. Het legt voor het opsporingsveld een aantal zaken vast, en fungeert daarmee als wegwijzer, als leidraad bij opsporingsactiviteiten. Het Handboek voor de Opsporingspraktijk wordt met ingang van 1 februari 2000 officieel in gebruik genomen door politie en OM.

Om de medewerkers van politie en OM vertrouwd te maken met de nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van de opsporing, loopt al geruime tijd een opleidingstraject. Ook komt er een expertisecentrum, waar praktische inzichten en oplossingen voor problemen in de opsporing bijeen worden gebracht en toegankelijk worden gemaakt.
------------

31 jan 00 18:08

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...