Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Groningen steunt Europapark met 5 miljoen gulden

Datum nieuwsfeit: 01-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 1 februari 2000 Persbericht nr. 18

Provincie ondersteunt ontwikkelingen Europapark en geeft eenmalig ƒ5 miljoen voor investering nieuw stadion

Vandaag hebben Gedeputeerde Staten besloten in te stemmen met de ruimtelijk-economische ontwikkeling van het Europapark en het beschikbaar stellen van ƒ 5 miljoen voor het nieuw te bouwen stadion. Het doel van de investeringsgerichte bijdrage van de Provincie is het ondersteunen van:

* het Europapark als geheel;
* het multifunctionele stadion als essentieel onderdeel van het Europapark;
* de hoofdattractie en vaste hoofdgebruiker van het stadion.

Reden tot steun

Gedeputeerde Staten steunen het stadion omdat het multifunctionele stadion één van de belangrijke pijlers is van het Europapark. De "landmark" van het Europapark heeft een dusdanige uitstraling en aantrekkingskracht op stad en omgeving dat het Europapark mèt het multifunctionele stadion meer bijzonder van waarde is, dan het Europapark zònder een dergelijk stadion. Het multifunctionele stadion draagt bij aan het leveren van meerdere publieke en dienstverlenende functies aan Stad en Ommelanden. Het stadion heeft hiermee een sterke promotionele, recreatieve en topsportwaarde voor de regio.

Een ander positief effect is de extra werkgelegenheid (schattingen wijzen op 1.750 arbeidsjaren tijdelijk werk en 930 structurele - grotendeels nieuwe - arbeidsplaatsen). Ook is de bouw van het stadion de weg opwaarts voor de vaste hoofdgebruiker, FC Groningen. Het modern geoutilleerde stadion biedt de voetbalclub de kans om extra geld te genereren, de begroting op te schroeven en gezond te blijven. De provincie wil zowel nu als in de toekomst niet in de exploitatie treden van FC Groningen of enige andere organisatie in het betaald voetbal.

Voorwaarden

Het geld van de provincie bestaat uit een bijdrage ineens aan de Stadion NV. Voorwaarden voor de bijdrage van de provincie zijn: * een go-besluit van de Gemeente Groningen (rond april 2000); * het proces van financiële gezondmaking van FC Groningen moet gegarandeerd zijn door andere partijen dan de provincie (Stadion NV);
* gunstige condities voor de vaste hoofdgebruiker, zodat deze kan functioneren als hoofdattractie in het multifunctionele stadion.

Stadion NV

De Gemeente Groningen, founders, de exploitant en de voetbalclub FC Groningen zullen gezamenlijk de Stadion NV vormen. Deze NV is opdrachtgever, regelt de voorfinanciering van de bouw, is verantwoordelijk voor de overbruggingskredieten voor de FC, zoekt de juiste conceptuele invulling, geeft de grond uit en moet de diverse partijen voor het stadion contracteren. Ook de "gunstige condities voor de vaste hoofdgebruiker" die Gedeputeerde Staten als voorwaarde voor de provinciale bijdrage stellen, zullen in de Stadion NV vorm moeten krijgen

Europapark

Het Europapark beslaat ongeveer 45 hectare waar zo'n 150.000 tot 200.000 m2 kantoorruimte, 400 tot 600 woningen, een stadion, diverse detailhandel en recreatie/amusement en een treinstation wordt gerealiseerd. De totale kosten zullen zo'n ƒ150 miljoen bedragen. Omdat het Europapark de grootste kantorenlocatie van Noord-Nederland zal worden, maakt het project kans op een bijdrage van EFRO/REONN. De Provincie Groningen zal dit project dan ook inbrengen bij het SNN in het kader van "Kompas van het Noorden".

Het multifunctionele stadion

In het nieuw te bouwen stadion is ruimte voor 22.500 bezoekers (zitplaatsen). Daarnaast is er 20.000 m2 kantoorruimte, grootschalige detailhandel, 10 bioscoopzalen en 1500 parkeerplaatsen. De kosten voor het stadioncomplex worden geschat op ƒ75 miljoen, waarvan ƒ50 miljoen alleen voor het stadion.

Procedure bij de Provincie

Het voorstel van Gedeputeerde Staten zal in februari besproken worden in de commissie Welzijn, Zorg en Cultuur, de commissie Economische Zaken en de commissie Bestuur en Financiën. Op 15 maart zullen Provinciale Staten een besluit nemen over het voorstel.Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Afdeling Bestuurscontacten, Joske Kluvers 050 - 316 4139.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie