Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Scania's visie op de IT-truck

Datum nieuwsfeit: 02-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Scania's visie op de IT-truck

(2-2-2000)

P00204NL / Per-Erik Nordström

Op de Bedrijfsauto RAI in Amsterdam presenteert Scania haar visie op de high-tech vrachtauto zoals die er over enkele jaren uit zal zien. In de compleet uitgeruste werkplek voor de chauffeur die op de RAI getoond wordt, vormt de chauffeur het middelpunt in het volledig geïntegreerde netwerk van het vervoersbedrijf. Dankzij de aanwezigheid van een groot aantal functies in de cabine wordt de vrachtauto getransformeerd tot een volwaardig mobiel kantoor, dat niet onderdoet voor een echt kantoor. Het Internet vormt de sleutel tot alle interactie. Dankzij een geheel nieuw dienstengamma via het Internet zullen er nieuwe verhoudingen ontstaan tussen de chauffeur, goederenvervoerders onderling en de vrachtautofabrikant. Er zijn grote verbeteringen in de efficiency, veiligheid en milieu-effecten te verwachten.

"In de toekomst krijgt een vrachtautochauffeur toegang tot gloednieuwe functies," aldus Peter Gillbrand, Managing Director van Scania Infotronics, een onderneming binnen Scania die zich met uiterst geavanceerde IT-ontwikkeling bezighoudt. "De mobiele Internet-technologie biedt voor ons een aantal interessante mogelijkheden om een deel van deze diensten buiten de vrachtauto op te bouwen."

"Dankzij de nieuwe technologie kunnen wij een continue, individuele relatie met zowel de klanten als de chauffeurs opbouwen. Dit biedt ongekende mogelijkheden om de productiviteit en veiligheid voor hen te vergroten.

"Wij richten ons op mobiele Internet-oplossingen en -diensten waarmee niet alleen de operationele kosten worden verlaagd, maar ook de logistieke afhandeling en veiligheid en zekerheid voor de klant worden verbeterd. De verbeterde logistiek resulteert tevens in een reductie van de milieu-effecten van het wegvervoer," aldus Peter Gillbrand.

Het werk van Scania Infotronics ligt op het grensgebied van de vrachtauto-industrie, de tele- en datacommunicatie en het Internet. Samen met Ericsson kijkt de onderneming bijvoorbeeld naar de volgende generatie mobiele datatechnologie, waarbij elke vrachtauto een volledig geïntegreerd onderdeel vormt van het communicatiesysteem van het vervoersbedrijf. De nieuwe manier van communiceren zal even gewoon worden als het schoonmaken van de voorruit of het koffiezetten tijdens een pauze.

De zich snel ontwikkelende ITS-markt (Intelligent Transport Services) vereist een uitzonderlijk grote flexibiliteit. Een zware vrachtauto heeft een technische levensduur van tenminste 10 jaar en het ontwikkelen van een nieuwe modellenserie duurt circa 5 jaar. De nieuwe IT-technologie is daarentegen vaak binnen 6 tot 12 maanden al weer verouderd. De uitdaging waar Scania Infotronics voor staat, is om het gat tussen deze twee werelden te overbruggen.

Toekomstige IT-functies in vrachtauto's
Op de RAI is een werkplek voor de chauffeur te zien, die voorzien is van alle benodigde faciliteiten om vanuit de cabine kantoorwerkzaamheden te verrichten en te genieten van alle via het Internet aangeboden diensten. De basis wordt gevormd door de open systeemarchitectuur die Scania heeft gekozen voor ITS.
De interne datacommunicatie in de vrachtauto verloopt via een CAN-bus, die via een zogenaamde firewall met de hulpsystemen communiceert. Dankzij deze oplossing is er grote flexibiliteit bij het afstemmen van de apparatuur op de specifieke wensen van de klant.

Het "brein" bestaat uit een zeer krachtige PC waarvan de verwerkingscapaciteit berekend is op een groot aantal taken, zoals tekstverwerking, spreadsheets, facturering, correspondentie, faxen, post verzenden en ontvangen, enz. enz.

Software van derden
Met de introductie van een open architectuur hanteert Scania een nieuwe aanpak voor boordcomputersystemen. Voor het eerst heeft de chauffeur of het vervoersbedrijf nu de vrijheid om alle gewenste applicaties te kopen, ongeacht de leverancier van de hardware of de software.

Dit is vergelijkbaar met een kantoorsituatie, waar de gebruiker verschillende applicaties van verschillende leveranciers wil kunnen gebruiken, afhankelijk van welke oplossing voor een bepaalde taak de beste is. Tot op heden konden nieuwe applicaties alleen worden gekocht bij de leverancier van de boordcomputer.

Door voor deze open aanpak te kiezen, nodigt Scania alle applicatiedeskundigen uit om hun producten te ontwerpen voor een standaard Windows-omgeving en gezamenlijk te voldoen aan alle eisen die de chauffeurs en vervoersbedrijven in de toekomst zullen stellen.

Bediening van het systeem door de chauffeur
De chauffeur kan het systeem op verschillende manieren bedienen. Tijdens het rijden worden belangrijke functies door middel van stemcommando's geactiveerd. Wanneer de chauffeur de versnelling in zijn achteruit zet, wordt een kleine camera geactiveerd; deze camera kan tevens fungeren als vervanging voor de buitenspiegels. Voor de display wordt een touch-screen gebruikt, die onmiddellijk toegang geeft tot bepaalde functies. En wanneer de chauffeur niet rijdt, beschikt hij over een complete serie kantoorfuncties via een toetsenbord en een muis.

Het PC-platform in de vrachtauto wisselt gegevens uit met het kantoor van het vervoersbedrijf en met daarvoor geschikte service-providers via het Internet. Tot de aldus geleverde diensten behoren bijvoorbeeld routeplanning en route-informatie die speciaal zijn afgestemd op zwaar transport. Zo wordt bij de geadviseerde route rekening gehouden met het type vrachtauto en beperkingen aan het gewicht, de breedte en de hoogte van het voertuig.

Positiebepaling
De automatische positiebepaling geschiedt via GPS of GSM. Als exact bekend is waar de vrachtauto zich bevindt en waar hij heengaat, kunnen de gegeven weersberichten op de gekozen route worden afgestemd. Eventuele verkeersomleidingen en files op de geplande route worden gedetecteerd en er kan vooraf worden gewaarschuwd wanneer de chauffeur de betreffende plaats nadert. Tevens kunnen er speciale diensten worden aangeboden op basis van het af te leggen traject, b.v. 20 pk extra in een heuvelachtig gebied op de route - uiteraard moet hiervoor een prijs worden betaald.

Ook is met de nieuwe technologie bewaking en registratie op afstand mogelijk bij pech onderweg, een ongeluk of een misdrijf zoals beroving. Als er iets gebeurt wordt Scania Assistance automatisch gealarmeerd met specifieke informatie over het voertuig, de plaats waar het voertuig zich bevindt en informatie over wat er gebeurd is. Bij een defect worden automatisch diagnosegegevens verzonden die aangeven welk component het begeven heeft. Als er een ongeluk gebeurd is, kan de aard van de botsing worden vastgesteld via de in de vrachtauto aanwezige sensoren.

Gegevensverwerking
Het voertuig, de eigenaar en de chauffeur zijn vanaf het begin bekend, evenals de specifieke wensen van het vervoersbedrijf en de chauffeur. Dit betekent dat bijvoorbeeld de tankstations langs de route kunnen worden aangegeven op basis van de resterende hoeveelheid brandstof, het type creditcard dat de chauffeur heeft en zijn voorkeur voor lunchplaatsen.

Zodra de route bekend is, worden automatisch reserveringen voor de veerboot gedaan. De tijd die de chauffeur achter het stuur doorbrengt wordt bijgehouden en er wordt ruim van te voren aangegeven wanneer hij moet rusten. Hierbij kunnen natuurlijk suggesties worden gegeven voor hotels en andere faciliteiten.

Ook de rijstijl kan worden geregistreerd. Aan een goede chauffeur die brandstof bespaart en voorzichtig met zijn voertuig omgaat, zonder achter te raken op schema, kan bijvoorbeeld een bonus worden betaald. Voor een minder goede chauffeur kan daarentegen extra training worden geregeld, zodat hij in de toekomst betere resultaten kan bereiken.

Enorm potentieel
De nieuwe technologie biedt een enorm potentieel. De beperkingen worden eerder ingegeven door de menselijke fantasie dan door de technische mogelijkheden. De nieuwe technologie zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot drastische veranderingen in de werkmethodes van chauffeurs, vervoersbedrijven en hun klanten.
De nieuwe technologie zal sneller geaccepteerd worden dan wij verwachten. Degenen die nu als vrachtautochauffeur gaan werken, zijn al van kinds af aan gewend om met computers om te gaan. Zij zullen zich dan ook gemakkelijk kunnen aanpassen.

Derde generatie IT-systeem
De basis van het IT-systeem in de vrachtauto wordt gevormd door een mobiele telefoon, bij voorkeur in combinatie met een handsfree set voor maximale veiligheid.

De eerste generatie IT-systemen omvatte een tripcomputer en een soort lokaal datalogboek, waarmee het brandstofverbruik en de gemiddelde snelheid konden worden berekend.

Bij de volgende generatie systemen ging het om één of meer speciale units, die elk een bepaalde taak uitvoerden. Aangezien dit gesloten systemen waren, was de gebruiksmogelijkheid van deze systemen bij gemengde wagenparken slechts beperkt.

Bij de huidige derde systeemgeneratie is het mobiele Internet de sleutel tot een geheel nieuw gamma van functies. Dankzij de open architectuur van deze nieuwste systemen kunnen zij gemakkelijk worden aangesloten op krachtige computers die een groot aantal taken kunnen uitvoeren, waaronder kantoorfuncties.

Scania Infotronics is een uiterst geavanceerd electronicabedrijf dat Scania en onderzoeksbedrijf Mecel gezamenlijk hebben opgericht om gebruik te kunnen maken van de nieuwe informatietechnologie en flexibele werkmethoden. Hierdoor kan snel gereageerd worden op de nieuwe eisen die in het zware transportsegment worden gesteld.

Scania is één van 's werelds toonaangevende fabrikanten van vrachtauto's voor zware transporttoepassingen, bussen en van industrie- en scheepsmotoren. Met productiefaciliteiten in Europa en Latijns-Amerika behoort Scania tot één van de meest rendabele ondernemingen in deze sector. De producten van Scania worden wereldwijd in circa 100 landen verkocht, waarbij circa 96% van de totale productie wordt geëxporteerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Wereldberoertedag vraagt wereldwijd om meer gelijkheid in behandeling
Feit: een beroerte is te behandelen HYDERABAD, India-(BUSINESS WIRE)- Iedere twee seconden krijgt iemand in de wereld een beroerte. Wereldwijd...

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...