Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Programmahoogtepunten in februari bij BBC World

Datum nieuwsfeit: 02-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

januari 2000
Persbericht

BBC World's City Life Season
Programmahoogtepunten in februari

De populariteit van grote steden groeit stormachtig. Voor het programma The Pull of the City trekt BBC World dan ook naar enkele grote steden om dit fenomeen met eigen ogen te aanschouwen. BBC World richt zich ook op het beste wat de stad heeft te bieden aan design en leefgenot. Verder verdient in februari onder meer de documentaire over de invloedrijke leden van de Clermont Club een plaatsje op BBC World.

How Buildings Learn
Vanaf woensdag 2 februari van 21.30 tot 22.00 uur. Mensen bepalen zelf hoe hun omgeving eruitziet. Althans, dat is de gedachte die Stewart Brand naar voren brengt in BBC Worlds programma How Buildings Learn. Net als in zijn Amerikaanse bestseller probeert hij na te gaan waardoor vormgeving van gebouwen in de loop der tijd wordt beïnvloed. Hij gooit hierbij traditionele denkbeelden overboord en gaat op jacht naar het antwoord in Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en de Tsjechische Republiek. In zes afleveringen toont Brand onder meer mislukte projecten in de architectuurwereld en allerlei creatieve woonmogelijkheden. Verder bekijkt hij de woonomgeving van vandaag en de manier waarop de afbakening van woongebieden verdwenen is. In de laatste aflevering gaat hij op pad om te kijken hoe eeuwenoude gebouwen zich staande houden en hoe deze zich kunnen aanpassen aan de woonwensen van de hedendaagse bewoners.

Building Sights
Vanaf vrijdag 4 februari van 21.30 tot 22.00 uur.
Niet alleen Brand gaat de wereld rond. In de vierdelige serie Building Sights toont BBC World fantastische Amerikaanse en Britse gebouwen uit de 20e eeuw. De meest uiteenlopende figuren - allen met interesse voor architectuur uit die tijd - geven hun persoonlijk commentaar op onder meer The Chrysler Building, Los Angeles Airport, Glyndebourne Opera House en the Humber Bridge.

The Pull of the City
Vanaf zaterdag 12 februari van 23.10 tot 00.00 uur. Elke drie dagen stappen maar liefst een miljoen mensen over van het plattelands- op het stadsleven. Waarom mensen naar steden als New York, Mexico Stad of bijvoorbeeld Londen trekken, tracht BBC World te verklaren in de driedelige serie The Pull of the City. In de eerste aflevering, 'New York Cleans Up', bezoekt de Londense professor Harvey Molotch zijn oude studentenstad New York. In de tweede aflevering voert professor Doreen Massey de kijkers door Mexico Stad, waar de toenemende globalisering de verschillen tussen arm en rijk lijkt te vergroten. Tot slot toont journalist en schrijver George Monbiot Londen als het Mekka voor Europese jongeren.

The Mayfair Set
Vanaf zondag 13 februari om 21.10 uur.
Niet alle programma's staan deze maand in het teken van City Life. In de vierdelige documentaire The Mayfair Set belicht BBC World zeer invloedrijke leden van de Britse Clermont Club. In de eerste aflevering zien we hoe kolonel David Stirling politiek in business weet om te zetten. Hij legde de basis voor de hedendaagse wapenhandel tussen Groot-Brittannië en het Midden-Oosten. In het tweede deel staat accountant Jim Slater centraal. Hij opende de ogen van de politici voor de aandelenhandel. De Britse politiek, die in de jaren '50 altijd neerbuigend deed over de aandelenmarkt, hoopte echter tevergeefs op Slaters hulp om de Britse economie nieuw leven in te blazen. Aflevering drie richt zich op James Goldsmith, die in de jaren '70 het blad The Private Eye te gronde trachtte te richten. Dit lukte hem niet en daarom verruilde hij - praktisch geheel bankroet - Groot-Brittannië voor Amerika. Daar werd hij binnen vijf jaar een van de rijkste mannen ter wereld. Tot slot zien we in de laatste aflevering hoe in de jaren '80 de dagen van de avontuurlijke tycoons geteld bleken te zijn. Toch was het nog niet afgelopen met "Tiny" Rowland en James Goldsmith. Zij gingen de strijd aan met de Britse politici die volgens hen corrupt was. Rowland en Goldsmith werden hierbij gesteund door een derde tycoon: Mohammed Al Fajed, die toegaf Britse politici te hebben omgekocht.

Double Exposure
Zaterdag 19 februari om 21.10 uur.
Double Exposure onderzoekt het controversiële verhaal rond de Lijkwade van Turijn. Deze ultieme relikwie werd eeuwenlang beschouwd als de lijkwade van Christus. De afdruk die op de stof staat, zou de beeltenis van Christus zijn. In 1988 werd de lijkwade ontmanteld en als vals bestempeld. Toch blijven verschillende vragen rondom de relikwie bestaan. Wie maakte de lijkwade en waarom? Wie is erop afgebeeld? Om op deze vragen antwoord op te vinden, strekte de zoektocht zich zelfs uit tot Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Duitsland en Italië.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie