Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aard- en levenswetenschappelijk onderzoek in de verdrukking

Datum nieuwsfeit: 02-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG

Aard- en levenswetenschappelijk onderzoek in de verdrukking

2 februari 2000

Vrij budget daalt met 15 miljoen gulden

Het Gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen van NWO maakt zich ernstig zorgen over de continuïteit in het fundamentele onderzoek naar milieu- en levensvraagstukken dat het bestuur financiert. Het budget voor vrije aanvragen in dit zo actuele wetenschapsgebied zal bij NWO in de komende drie jaar van 50 miljoen gulden met ruim één derde dalen naar 35 miljoen gulden. Dit is deels het gevolg van een algemene overheidsbezuiniging van 2 procent op het budget van NWO, een bezuiniging die in de plaats kwam van een door de vorige minister van OCenW bepleite verdubbeling van het budget van de onderzoeksorganisatie NWO. Daarnaast komt een eind aan tijdelijke fondsen van andere financiers en aan een periode van overbesteding vanuit liquiditeiten.

Het Gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen van NWO heeft dan ook besloten om het budget voor vrije aanvragen, de open competitie, dit en volgend jaar sterk te beknotten. Daardoor daalt dit budget dramatisch. Vorig jaar nog lag het op 24 miljoen gulden. Dit jaar daalt het naar 18 miljoen gulden. En volgend jaar zal het dalen tot 9 miljoen gulden. Bij de selectie van projecten zal innovativiteit naast kwaliteit de doorslag geven. De sterke daling is ook nodig omdat er ruimte gemaakt moet worden voor medefinanciering van samenwerkingsprogramma's met andere NWO-gebieden en diverse ministeries. Die programma's leveren ALW extra middelen op, maar vergen ook een extra financiële inzet.

De neergang van de budgetten in de aard- en levenswetenschappen staat haaks op het snel groeiende maatschappelijke belang dat aan dit soort onderzoek wordt gehecht. Zo biedt de fundamentele kennis van het genoom uitzicht op de vraag hoe de genetische informatie het ontstaan en functioneren van organismen bepaalt. Zonder forse extra impulsen dreigt Nederland de boot te missen juist op dit belangrijke terrein van de 'functional genomics'. Deze nieuwe kennis is van grote betekenis voor de ontwikkeling van nieuwe landbouwproducten en nieuwe, effectievere geneesmiddelen. Een ander voorbeeld: de toenemende waarnemingsmogelijkheden zullen bij het aardwetenschappelijk onderzoek in de naaste toekomst leiden tot een beter inzicht in oorzaken en effecten van veranderingen van aardse processen zoals klimaat, vulkanische verschijnselen en het gedrag van kust- en riviersystemen door menselijke en natuurlijke verstoringen. Veel van deze kennis is van groot belang voor een duurzame ontwikkeling van onze welvaart en een verbetering van onze gezondheid en de wereldvoedselvoorziening. Het ontsluiten van deze kennis vergt flinke investeringen in onderzoek en in apparatuur. Nederland blijft ook in dit opzicht steeds meer achter bij landen als Duitsland en de Verenigde Staten. De extra investering in deze wetenschapsgebieden stijgt in die landen aanzienlijk. Ons land zal, bij aanhoudende bezuinigingen ook in de industriële toepassing van de nieuwe kennis uit dit soort onderzoek steeds meer achterop komen te liggen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie