Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KUB: AOW-ers pensioenpremie laten betalen politiek riskant

Datum nieuwsfeit: 02-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

naar aanleiding van WRR-rapport over AOW-financiering

AOW-ERS PENSIOENPREMIE LATEN BETALEN IS POLITIEK UITERST RISKANT

toont publieke opinie onderzoek van de KUB, Tilburg

Voorzichtigheid geboden

Nederlandse politici moeten zeer voorzichting opereren als het gaat om het AOW-pensioen. Bij de verkiezingen van 1994 kreeg het CDA de rekening gepresenteerd van Brinkman's hardnekkig vasthouden aan het verlagen van de minimum-uitkeringen, waaronder de AOW. Naast een desastreuze verkiezingsnederlaag voor het CDA leverde Brinkman's strijd ook de komst van de ouderen-partijen in de Tweede Kamer op. Een nieuwe 'AOW-kwestie' zou de war between generations serieus kunnen doen losbarsten.

Tast AOW-rechten niet aan

Publieke opinie onderzoek leert dat Nederlanders absoluut tegenstander zijn van het aantasten van AOW-rechten. Uit KUB-onderzoek blijkt dat slechts 3% het eens zou zijn met het verlagen van de AOW-uitkering, slechts 14% vindt dat de pensioenleeftijd verhoogd zou moeten worden naar 67 jaar (zie tabel).

Meer betalen voor de AOW? Riskant!

Het verhogen van AOW-premies is evenmin populair. Als het enkel zou gaan om de hogere inkomens, dan is een krappe meerderheid van 55% voor. Maar slechts 28% zou de premies voor iedereen willen verhogen.

De opinie over het laten betalen van AOW-premie door gepensioneerden met hogere inkomens ligt daar met 45% voorstanders tussenin. Tegenstand is er van 30% en 20% heeft nog geen duidelijke mening. Er is noder de bevolking dus absoluut geen overtuigende meerderheid te vinden voor het recente WRR-voorstel om AOW-ers met hogere inkomens premie te laten betalen. Dit betekent dat het politiek zeer riskant is om het voorstel op te volgen. Wie die kant op wil heeft op zijn minst heel wat uit te leggen. Hem of haar zal in elk geval voor de voeten geworpen worden, dat het nog maar zeer de vraag is of extra maatregelen, bovenop die in 1998 al genomen zijn, wettelijk nodig zijn. Hieraan kan sterk getwijfeld worden.

De maatregelen die in 1998 genomen zijn om de vergrijzingsdruk financieel op te vangen zijn niet strijdig met de publieke opinie. Er is een plafond van 16,5% afgesproken voor de AOW-premie, en de overheid neemt een groot deel van de financiële lasten voor haar rekening (o.a. via het AOW-spaarfonds).

tabel: Oordeel van Nederlanders over alternatieve oplossingen voor onbetaalbaar wordende AOW

(sterk) voor voor, noch tegen (sterk) tegen wn/ga De hogere inkomens meer AOW-premie laten betalen dan ze nu doen 55 23
18 4
Gepensioneerden met hogere inkomens AOW-premie laten betalen 45 21 28
6
De huidige AOW-premie verhogen voor iedereen 28 41 26 5 De pensioengerechtigde leeftijd verhogen 14 21 62 3 De AOW-uitkeringen verlagen 3 15 79 3

uit: 'Nederland over Sociale Zekerheid en Arbeid', KUB Tilburg 1996

Voor meer informatie:
dr. Wim van Oorschot, universitair hoofddocent Sociologie van Arbeid en Zorg aan de KUB. (heden 2.2.2.000) telefonisch bereikbaar onder (0162) 57 02 33 ; op de KUB onder tel.nr. (013) 466 27 94. Of via Bureau Voorlichting en Externe Betrekkingen, Maurice Ackermans, (013)
466 20 04.

02-02-2000 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie