Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitstel restauratie Rijnsburgerbrug Leiden: zoeken naar bom

Datum nieuwsfeit: 03-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Uitstel restauratie Rijnsburgerbrug; op zoek naar bom

Liggen er bommen in het water bij de Rijnsburgerbrug? Deze week is de zoektocht naar één of meer vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog begonnen. De mogelijke aanwezigheid van projectielen zorgt al een jaar voor vertraging van de restauratie van de brug.

De Explosieven Opruimings Dienst gaat het water en de walkanten van de Rijnsburgersingel bij de Rijnsburgerbrug controleren op bommen. Volgens ooggetuigen zijn hier na de Tweede Wereldoorlog projectielen blijven liggen. Foto: Wim van Noort.

Deze week gingen de voorbereidingen voor het onderzoek van start. Eerst wordt het werkterrein afgezet, vervolgens worden damwanden geslagen en wordt het water weggepompt. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) gaat daarna op zoek naar eventuele bommen. Het onderzoek richt zich op het water en de walkanten van de Rijnsburgersingel bij de brug. Om elk risico uit te sluiten bekijken onderzoekers een groter gebied dan de omgeving waarbinnen het restauratiewerk straks plaatsvindt.

Getuigenverklaringen
Hoe lang het nog duurt voordat de brug is gerestaureerd, hangt af van de onderzoeksresultaten. Worden er geen projectielen gevonden dan start de restauratie snel. Stuiten onderzoekers wel op één of meer bommen, dan duurt de operatie langer. De EOD zal de bom(men) eerst moeten ruimen. Die worden tot het moment van ruiming goed afgeschermd.

De gemeente wilde vorig jaar oktober al beginnen met de restauratie van de Rijnsburgerbrug. Die vormt een belangrijke verbinding tussen station en binnenstad. Uit diverse getuigenverklaringen bleek toen dat mogelijk een vliegtuigbom in het water was achtergebleven. Onderzoek van de gemeente wees uit dat die mogelijkheid inderdaad bestond.

Meer informatie
Zodra er nieuwe gegevens bekend zijn uit de opsporing, zal de gemeente deze informatie bekend maken. Met vragen kunt u iedere werkdag van
9.00 tot 17.00 uur terecht bij de afdeling publieksvoorlichting van Burgerzaken in het stadhuis (071-5165165 of 5165591).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie