Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aandacht voor ondernemerschap in Nederland hard nodig

Datum nieuwsfeit: 03-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 023
Datum: 03-02-2000

AANDACHT VOOR ONDERNEMERSCHAP IN NEDERLAND HARD NODIG

"Aandacht voor ondernemerschap in Nederland is nog hard nodig", dit zei staatssecretaris Ybema van het ministerie van Economische Zaken afgelopen dinsdag bij de opening van de ondernemersvilla in Almelo. Ybema baseerde zijn uitspraak op het vergelijkend onderzoek dat EZ door het EIM heeft laten uitvoeren naar de ondernemersdynamiek en de ondernemerskenmerken van Nederland in vergelijking met Belgie, Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan.

De voornaamste uitkomsten van deze internationale studie worden hieronder kort weergegeven.

Ondernemers

Nederland zit met het aantal ondernemers in de middenmoot (10%). Belgie en de VS hebben met 12% van de beroepsbevolking veel meer ondernemers dan ons land, Denemarken en Duitsland hebben er met 7% veel minder. Opvallend is dat Nederland momenteel net zoveel ondernemers telt als begin jaren zeventig. Na een sterke terugval in de jaren zeventig en eerste helft jaren tachtig heeft ondernemerschap de laatste jaren weer sterk aan belangstelling gewonnen. Duitsland heeft een patroon dat vergelijkbaar is met dat in ons land, maar in Belgie, het VK en de VS is het aandeel sterk gestegen.

Gemiddeld aantal oprichtingen

Ook met het aantal nieuw opgerichte bedrijven scoort Nederland gemiddeld. In Duitsland, het VK en de VS worden met 12-13% veel meer nieuwe bedrijven gestart dan bij ons. Japan en Belgie hebben met 4 en 6% relatief weinig nieuwe bedrijven. Nieuwe bedrijven zijn gemiddeld klein. Nederland ligt met een doorsnee-bedrijfsgrootte van bijna 2 op het gemiddelde van de Europese landen. In met name Japan en de VS zijn nieuwe bedrijven met ruim 3, resp. bijna 2,5 personen beduidend groter dan bij ons.

Weinig opheffingen

Nederland heeft in vergelijking met de andere landen uit het onderzoek weinig opheffingen. Alleen Japan heeft er nog minder. Opvallend is dat de groeisectoren in vrijwel alle landen ook de hoogste uittredingsquote hebben. Groeisectoren bieden veel kansen, maar de risico's zijn groot. Het aantal opheffingen hangt duidelijk samen met het aantal oprichtingen. In Nederland is bijna 1/5 van de opheffingen jonger dan 2 jaar. In Amerika is dit bijna 25%. Na 8 jaar is het verschil nog veel groter. In Nederland is dan 55% van de bedrijven weer verdwenen, maar in de VS ruim 70%. Ook in vergelijking met de andere landen scoort Nederland goed.

Weinig bedrijvendynamiek

Het gevolg van het gemiddelde aantal nieuwe bedrijven en lage aantal opheffingen is een sterke groei van het aantal bedrijven in ons land. Alleen Duitsland weet ons te evenaren. De bedrijvendynamiek is echter beperkt door een beperkte wijziging in de samenstelling van het ondernemingenbestand. Veranderingen in de samenstelling prikkelen bestaande ondernemers, hetgeen innovatie bevordert. Vooral de Angelsaksische landen als het VK en de VS, maar ook Denemarken en Duitsland, scoren op dit punt veel hoger.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie