Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Aantal nieuwe hypotheken in Nederland stijgt fors

Datum nieuwsfeit: 03-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Aantal nieuwe hypotheken stijgt fors

Het aantal nieuw ingeschreven hypotheken is vorig jaar sterk gestegen. Volgens het CBS ligt het aantal 15 procent hoger dan in 1998. Nog nooit zijn er in een jaar zoveel woninghypotheken verstrekt. Overigens buigt de opwaartse lijn aan het eind van het jaar om; in het vierde kwartaal van vorig jaar is voor het eerst sinds lange tijd het aantal nieuwe hypotheken gedaald. Deze daling is volledig toe te schrijven aan minder oversluitingen. Het gemiddeld hypotheekbedrag is met 13 procent in 1999 fors gestegen tot 259 duizend gulden.

Omslag in het vierde kwartaal
In het hele jaar 1999 zijn 665 duizend woninghypotheken ingeschreven. Dit betekent een recordaantal inschrijvingen. Het aantal ligt 15% hoger dan in 1998. In het vierde kwartaal vindt echter een omslag plaats. Het aantal nieuw ingeschreven hypotheken is in het vierde kwartaal met 7% gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 1998.

Rente stijgt
Tussen mei en december van het vorig jaar zijn de rentetarieven van enkele grote geldverstrekkers met 1,4 procentpunt gestegen. Dit is het gevolg van de opgelopen rente op de kapitaalmarkt. Een daling van het aantal nieuwe hypotheken hangt vaak samen met een stijging van de hypotheekrente. De geschetste ontwikkeling ligt daarmee dus in één lijn.

Meer oversluitingen
Vorig jaar was meer dan de helft (56%) van de 665 duizend afgesloten woninghypotheken niet bestemd voor de financiering van een woningaankoop. Dit percentage is sterk gestegen ten opzichte van 1998. Ook hier wijkt het vierde kwartaal af van het jaargemiddelde; in het vierde kwartaal is nog maar de helft van de nieuwe hypotheken niet bestemd voor een woningaankoop. Hiermee is het aantal oversluitingen nog steeds hoog, maar wel gedaald ten opzichte van de voorgaande kwartalen.

Woningprijs stijgt fors
De gemiddelde prijs voor bestaande koopwoningen bedraagt in 1999 316 duizend gulden. Dit is een stijging van maar liefst 16 procent in vergelijking met 1998. Ook het gemiddeld bedrag per afgesloten woninghypotheek is met 13 procent sterk gestegen.

Twee ton schuld per woning
De uitstaande schuld voor woninghypotheken is in één jaar tijd met 73 miljard gulden gestegen tot een bedrag van 559 miljard gulden aan het einde van vorig jaar. Deze toename is nog groter dan in 1998. Toen nam de schuld toe met 60 miljard gulden. De gemiddelde uitstaande hypotheekschuld per woning die met een hypotheek is belast, bedraagt inmiddels twee ton.

Technische toelichting
De bron voor de hypotheekgegevens is het Kadaster. Gegevens over het aantal transacties en de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen zijn ontleend aan het Kadaster en het Bouwfonds Woningbouw. Waar in dit persbericht gesproken wordt over oversluitingen, gaat het om oversluitingen en tweede hypotheken. Over tweede hypotheken heeft het CBS sinds begin 1999 geen afzonderlijke gegevens meer.

Achtergrondinformatie
Voor achtergrondinformatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg, dhr. W.T. Vissers, tel. (070) 337 45 76. Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS, tel. (070) 337 58 16.

PB00-029
3 februari 2000

9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht
CBS-Persdienst

Postbus 4000
2270 JM Voorburg
tel. (070) 337 58 16
fax (070) 337 59 71
E-mail:
(persdienst@cbs.nl)

Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie