Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'SENIOR ACTIEF' nieuwe methode sportstimulering 55-plus

Datum nieuwsfeit: 03-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

28 januari 2000

Project 'SENIOR ACTIEF' nieuwe methode sportstimulering 55-plus.

De gemeente Den Haag biedt niet actieve inwoners in de leeftijd van 55-65 jaar, uit de wijk Bouwlust/Vrederust, de unieke mogelijkheid om deel te nemen aan een sportstimuleringsproject voor senioren, het zogenaamde SENIOR ACTIEF project.
Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen vanaf de leeftijd van 55 jaar weinig of niet aan sport- of bewegingsactiviteiten doen. Deze "senioren" lopen niet alleen de kans snel de nodige fitheid te missen, maar soms ook de zo belangrijke sociale contacten. In de eerste week van dit jaar hebben 1300 inwoners in Bouwlust/Vrederust van wethouder Wilbert Stolte van Sportzaken een brief en aanmeldingsformulier ontvangen om deel te nemen aan het project. Van maandag 24 januari tot en met donderdag 27 januari zijn de formulieren door vrijwilligers opgehaald. Vervolgens worden belangstellenden uitgenodigd voor de eerste fitheidstest op donderdag 3 februari a.s. Wethouder Wilbert Stolte zal om 09.30 uur het startsein voor de test geven.
Op donderdag 10 februari a.s. start het
bewegings-introductieprogramma. Zowel de fitheidstest als het bewegings-introductieprogramma zal plaatsvinden in de accommodatie van de vereniging Kameleon, Veldzicht 20 te Den Haag.

Doel en methode SENIOR ACTIEF.
Het doel van het project SENIOR ACTIEF is om senioren in de leeftijd van 55 tot 65 jaar die niet aan sport doen te activeren om meer te gaan bewegen. De methode die in het project gebruikt wordt heet GALM. Dit staat voor het Groninger Actief Leven Model. De methode is ontwikkeld door de Werkgroep Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG)en de Landelijke Stichting Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO).

Haagse aanpak.
Senioren van 55 tot 65 jaar kunnen gedurende een periode van anderhalf jaar:

* tweemaal hun fitheid laten meten; onder meer uithoudingsvermogen, lenigheid, reactiesnelheid, bloeddruk;

* deel nemen aan een bewegings-introductieprogramma onder leiding van gekwalificeerd kader;

* gericht geadviseerd worden over te ondernemen sportieve activiteiten.

Het project start met een schriftelijke en later een persoonlijke benadering op het eigen adres. Op deze wijze kunnen de senioren zich opgeven voor de eerste fitheidstest. Deze fitheidstest wordt gevolgd door een bewegings-introductie- programma van 12 weken, die wordt afgesloten met een persoonlijk bewegingsadvies. Om de sportieve activiteiten te continueren wordt de deelnemers een vervolg-programma aangeboden. Na anderhalf jaar vindt de tweede en afsluitende fitheidstest plaats. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente. De deelnemers wordt een kleine bijdrage van fl. 4,00 per les gevraagd.

Fitheidstest en advies.
Als testinstrument wordt de Groninger Fitheidstest voor Ouderen (GFO)gebruikt. Deze is speciaal ontwikkeld voor de doelgroep van het project. De Werkgroep Bewegingswetenschappen van de RuG en het MBvO hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan met het meten van fitheid bij ouderen.
Het bewegingsadvies is gebaseerd op het persoonlijke fitheidsprofiel van de deelnemer. Op basis van de testresultaten, het sportverleden, eventueel voorkomende ziekten/aandoeningen en ervaringen opgedaan gedurende het bewegings- introductie-programma wordt een bewegingsadvies op maat verstrekt.

Aangezien veel niet actieve senioren aangeven sportief actief te willen worden, maar dat het liefst doen met bijvoorbeeld een kennis of vriend(in), wordt de groep uitgenodigd om iemand mee te nemen.

Uitnodiging:
U wordt van harte uitgenodigd bij de start van het project SENIOR ACTIEF aanwezig te zijn; donderdag 3 februari a.s., 09.30 uur in de accommodatie van Kameleon, Veldzicht 20 Den Haag.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie