Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Huidige situatie in Ambonstad volgens ooggetuige

Datum nieuwsfeit: 04-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

04/02/2000 07:38 0911314285 thejoels

Situatie Ambonstad 01-02/03-02

* Beschietingen bij de brug Batu Gantong
* Een woning, eigendom van Fam. Sahusilawane in Rumahtiga, werd op 03-02 in brand gestoken. Dit zou opzettelijk gedaan worden om de emotie van de plaatselijke bewoners op te wekken, aldus Wadanyon, 611 Majoor Infanterie Amrizen. Zijn manschappen zijn er in geslaagd de situatie onder controle te houden. Tevens hebben zij de branstichters opgepakt.

Loze geruchten

Eiland Ambon en Seram worden nu geteisterd door "loze geruchten", welke verspreid worden door indivivuen die niet willen dat er een eind komt aan het geweld. De identiteit van deze geruchtenverspreiders is inmiddels al bekend bij de Pangdam Max Tamaela. Hij hoopt binnen korte termijn deze personen op te pakken. Alle geruchten worden sowieso door de TNI geanticipeerd middels wapencontrole, identiteitscontrole, invoeren van de nachtklok en paraatheid bij strategische aanvalsplekken.

Media Jakarta

De mediamassa in Jakarta publiceert nog steeds berichten die niet overeenkomen met de ware feiten in het veld, maar juist provocatief zijn, aldus Pangdam Max Tamaela. Er staat bijvoorbeeld in een van de kranten dat desa Soahuku (waar hijzelf vandaan komt) op eiland Seram een aanval heeft gedaan op desa Ruta, terwijl het een feit is dat desa Ruta de aanvaller is. Dit soort berichten wekken emoties op. Dit is pure provocatie.

Consul Amerika op bezoek.

De Consul General van Amerika, Robert Pollard, tezamen met zijn staf van de politieke afdeling, heeft een bezoek gebracht op Ambon en een bespreking gehouden met de gouverneur Saleh Latuconsina en zijn staf. Hij vraagt of de bevolking en de regering van elkaar gescheiden worden qua geloof. De gouverneur ontkent dit. Niet de regering heeft de bevolking gescheiden qua geloof. Hij licht toe dat sinds de tweede onrusten er spake is van een geloofstrijd en dat de bevolking zich veiliger voelen zich naar districten te laten evacueren overeenkomstig de geloofsgemeenschap. Voorheen leefden de beide geloofsgroepen harmonisch met elkaar, aldus de gouverneur. Robert Pollard vraagt ook of de reeds geevacueerde vluchtelingen weer teruggeplaatst worden naar hun woonplaatsen. De gouverneur zei dat dit in het programma staat en zeker uitgevoerd moet worden als de veiligheid op de Molukken weer stabiel is, maar meest hangt af van de bevolking zelf. Degenen die naar hun woonplaats terug willen zullen door de Pemda begeleid worden. Degene die niet willen, krijgen een nieuwe woonplaats elders via de lokale transmigrasi. Verder heeft de Consul ook vragen gesteld omtrent de vluchtelingen, provocateurs, onruststokers, reconsiliatie & rehabilitatie, beveiliging TNI en Polri en de betrokkenheid van militairen bij de onrusten.

Transacties worden niet verboden maar wel door de TNI in de gaten gehouden.

Bij de neutrale plekken op Ambonm worden veel transacties gedaan zoals bijv. het verkopen van elektronische apparaturen, het verwisselen van goederen, levensmiddelen etc, etc. Om veiligheidsredenen heeft Pangdam Max Tamaela een speciale transactiesplek uitgezocht bij de jl A.Y. Patty, waarbij militairen zijn om het geheel in de gaten te kunnen houden.

Silo wordt herbouwd

Het puin van Silo is vanaf gisteren 02-02-2000 opgeruimd. De eerste steen zal door gouverneur Saleh Latuconsina op 6 Februari 2000 gelegd worden. Alle Silo gemeenten werken mee.

Sweeping in desa Souhuku

Voorzitter van de kerkraad desa Souhuku, Amahei ds. Kace Haurissa is erg teleurgesteld met het gedrag van enkele personeelsleden van Kostrad 611, die huiszoeking hebben verricht bij de Pos Keamanan. Gisteren hebben een aantal leden van Kostrad 611 op brutale wijze bewoners van desa Souhuku gefouilleerd. Zij hebben de deur van het schoolgebouw ingetrapt. Drs. Patty die daar aanwezig was heeft gezegd dat de school geen wapens heeft opgeborgen. De militair wilde niet luisteren en ging brutaal door, gepaard met dreigementen en terreur. Men ging door naar de ruimte van Tata Usaha en daar verzocht de militair een vrouw met de initialen AW, haar rok omhoog te trekken, "angat rok ke atas saya mau periksa jangan sampai ada simpan senjata tajam". Ook heeft de man een aantal bewoners opgepakt en mishandeld. Men heeft de loop van het geweer in de mond van een bewoner gericht en hem verzocht niet te bewegen. Daarna loste hij een schot in de lucht. Een politieagent, ene Michael Wattimena, kreeg ook slagen. De opgepakte bewoners, waaronder een Ibu, die ook slagen heeft moeten incasseren, en de Kepale Desa van Souhuku-Amahei, Hallatu werden naar de Polres gezonden voor verder verhoor. De bewoners van desa Souhuku hebben dit geval reeds gemeld aan de Pangdam Max Tamaela.

Ambon 04-02-2000

Paulien Joel-Parera.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie