Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie GroenFront op CICI-rapport

Datum nieuwsfeit: 04-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Reactie GroenFront! op het CICI-rapport van onderzoeksburo Jansen en Janssen en het OBIV.

Recent zijn door onderzoeksburo Jansen en Janssen en het nijmeegse OBIV stukken gepubliceerd over het CICI, Centraal Informatie en Coordinatiepunt Infrastructurele Projecten. Dit CICI is een onderzoeksgroep van de BVD en 8 politieregio's dat zich tot doel stelt verzet tegen grote infrastructuurprojecten in kaart te brengen en eventueel zelfs preventief op te treden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt hiervoor jaarlijks 380.0000 gulden beschikbaar.
De leiding over dit project ligt bij de heer Herman Oolbekink van het RID-Nijmegen.

Wij hebben op de Betuwelijn al veel gemerkt van de activiteiten van deze nieuwe inlichtingendienst. Mannen van middelbare leeftijd die foto's nemen en dan hard wegrennen, tijden in de buurt van de panden rondhangen zonder in te gaan op pogingen tot een gesprek, pogingen tot infiltratie.
In de begroting van het CICI staat 20.0000 gulden geboekt voor geheime uitgaven. Wij gaan er vanuit dat dit bedoeld is om onze telefoons te tappen, infiltranten te betalen en andere vormen van spionage te bedrijven.
Lokale politiefunctionarissen in Meteren zeggen door het CICI benaderd te zijn met fotoboeken vol radicale (milieu) activisten. CICI mensen vragen wie er zich waar bevindt.Al enkele malen zijn we benaderd door RID medewerkers die zeggen een gesprek te willen. Opvallend is dat zij zelden hun achternaam en hun rang willen prijs geven.

Onze indruk uit de stukken is dat de autoriteiten een poging doen om onze beweging te criminaliseren en te marginaliseren. Opvallend is de angst die de autoritieten hebben voor de grote mate van publieke steun die geweldloze milieuactivisten kunnen krijgen onder de bevolking in de gebieden die aangetast worden door grote infrastructuurprojecten. Inwoners van de Betuwe die ons soep, bouwmateriaal en morele steun komen brengen zijn blijkbaar staatsgevaarlijk.

Wij zijn niet bang voor de inlichtendiensten en de politie. Hoe meer moeite en geld aan ons wordt besteed hoe meer bewijs wordt geleverd dat we een gevoelige snaar hebben geraakt en effectief bezig zijn.
Maar we zouden liever zien dat er 380.000 gulden werd besteed aan onderzoek naar duurzame manieren van transport. Het is weggegooid geld. Of ze nu weten waar die tunnels zijn of niet, ze zullen ze toch moeten uitgraven.

De artikelen en stukken zijn gepubliceerd in Vrij Nederland en Actieblad Ravage. Ze zijn te vinden via de website van actieblad Ravage.
www.antenna.nl/ravage

perswoordvoerder GroenFront! op 06-26200729

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie