Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag project Waardig Oud worden in Nederland 1996-1998

Datum nieuwsfeit: 04-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Het Win-wineffect

Verslag van het project Waardig Oud worden in Nederland 1996-1998

plaatsingsdatum: 4 februari 2000

Op dit moment zijn er naar schatting 100.000 allochtone 55-plussers. In 2015 is het aantal naar verwachting gegroeid naar 300.000. De toename van het aantal allochtonen ouderen leidt tot nieuwe vragen over welzijn, zorg en wonen. Dit dwingt algemene instellingen tot aanpassingen in hun aanbod. Het project Waardig oud worden in Nederland, kortweg WIN, heeft een ´lokaal samenhangend aanbod voor allochtone ouderen´ ontwikkeld. De publicatie Het WIN-win-effect is onlangs verschenen bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW. In deze publicatie wordt verslag gedaan van het WIN-project, waaraan van maart 1996 tot medio 1998 in vier gemeenten in Nederland is gewerkt.

Participatie

Het verslag geeft een samenhangend aanbod van welzijn, zorg en wonen; ontwikkeld met en voor allochtone ouderen. Een bijzonder aspect van de WIN-aanpak is de keuze om allochtone ouderen werkelijk te laten participeren in de ontwikkeling van een aanbod. In dit project is gewerkt volgens de principes van de integrerende aanpak. Deze aanpak heeft tot doel meer samenhang te brengen tussen de afzonderlijke activiteiten van algemene instellingen. Geleidelijk, door samenspraak en misverstanden, door strijd om de zeggenschap en bereidheid tot toegeven, is een aanbod ontwikkeld.

De WIN-aanpak werkt

Het project Waardig oud worden in Nederland heeft geleerd dat een gezamenlijke aanpak, vertaald in kleinschalige, concrete activiteiten, een grote uitstraling heeft naar instellingen, gemeenten en allochtone groepen. Voorbeelden zijn: het voorlichtingspunt Semafoor/TRIPO in Den Haag, activiteiten als dagopvang, kadertraining van zelforganisaties, aanstelling van allochtone medewerkers in diverse instellingen, ontmoetingsruimten, en systematische aandacht voor het verbeteren van de onderlinge relaties tussen autochtone en allochtone ouderen. Zo is het WIN-win-effect ontstaan.

Bron van informatie

Deze publicatie kan een bron van informatie zijn voor agogisch werkende beroepskrachten en beroepskrachten die de opdracht hebben innovaties in de organisatie te initiëren. Ook managers in het welzijnswerk voor ouderen en eenieder die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van een intercultureel aanbod kunnen inspiratie putten uit deze publicatie.

Bestellen

Het WIN-win-effect. Verslag van het project Waardig oud worden in Nederland 1996-1998
(115 blz.) is geschreven door Carel Tenhaeff, Sibel Bilgin, Peter Lenssen en Henny Nelissen en kost f 25,00. De publicatie is te bestellen onder vermelding van ISBN 90-5050-767-0 en bestelnummer E 22047 bij de NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, E-mail: (bestel@nizw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie