Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling: De functie van de vorm

Datum nieuwsfeit: 05-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 10 december 1999

De functie van de vorm
Van den Broek en Bakema architectuur en stedenbouw

tentoonstelling

Van 5 februari tot en met 24 april 2000

Het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema heeft sinds 1948 een enorm oeuvre gerealiseerd. Het bureau was actief in binnen- en buitenland, tot Japan en Saoedi-Arabië aan toe, maar het meeste werk staat in Nederland. Vooral in Rotterdam is veel van hun werk te vinden. Het bureau is verantwoordelijk voor de vertrekhal van de Holland Amerika Lijn (nu Café Rotterdam en Cruise Terminal), winkelcentrum De Lijnbaan, winkels voor Ter Meulen, Huf en De Klerk (nu boekhandel Donner), de Centrale Bibliotheek, de walradarstations en vele andere bouwwerken die bepalend zijn voor het Rotterdamse stadslandschap.

Overal in Nederland is door het bureau gebouwd; van hele wijken in Leeuwarden tot het stadhuis van Terneuzen. Het is dan ook niet overdreven te stellen dat vrijwel iedereen in Nederland op een gegeven moment wel te maken heeft gehad met werk van Van den Broek en Bakema; winkelend op de Lijnbaan, recreërend in Center Parcs of wonend in Buikslotermeer.

De tentoonstelling die begin 2000 in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te zien is, is het grootste overzicht ooit van het werk van Van den Broek en Bakema. De functie van de vorm bevat originele tekeningen en maquettes, foto's, films en geluidsbanden en biedt niet alleen een overzicht van de ontwikkeling van de architectuur en stedenbouw van Van den Broek en Bakema, maar ook van de ontwikkeling van de wijze waarop het bureau zich presenteerde in tekeningen en maquettes.

Van den Broek en Bakema J.H. van den Broek (1898-1978) en J.B. Bakema (1914-1981) waren als naamgevers de belangrijkste architecten van het bureau, maar het belang en het aandeel van de medewerkende architecten is altijd groot geweest. Van den Broek, die al voor de oorlog een architect van naam was, verliet het bureau begin jaren zeventig. Bakema bleef er tot zijn dood in 1981. Na zijn overlijden bleef het bureau bestaan en in 1988 trad een nieuwe directie aan die het nog altijd onder dezelfde naam voortzet.

Op het moment dat Van den Broek en Bakema gingen samenwerken zagen ze zich gesteld voor een omvangrijke opgave. De wederopbouw van Nederland en de bestrijding van de woningnood vroegen om een enorme bouwproductie. Gelijktijdig leefde bij veel architecten, en zeker bij Van den Broek en Bakema, het besef dat er voor de ontwerper ook een enorme maatschappelijke opgave lag.

Het werk van het bureau Van den Broek en Bakema - en daarmee niet alleen van de naamgevers, maar van een hele reeks ontwerpers - is doortrokken zowel van een grote belangstelling voor het bouwproces en de bouwtechniek als van een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Deze combinatie loopt als een rode draad door het oeuvre van het bureau en blijkt uit het voortdurend zoeken en vinden van nieuwe technische en sociale oplossingen, in de dagelijkse praktijk van het bouwen en in (al dan niet zelfgestelde) studieopdrachten en prijsvraagontwerpen.
De nadruk op het zoeken naar nieuwe oplossingen, op het experiment, is kenmerkend voor Van den Broek en Bakema.

tentoonstelling De tentoonstelling laat in drie delen een ruime selectie zien van circa zestig architectonische en stedenbouwkundige ontwerpen en werken uit de periode 1948-1988. Daarnaast wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan het werk van de naamgevers van het bureau voordat ze zich in 1948 aan elkaar verbonden en de activiteiten van het bureau Van den Broek en Bakema na 1988.

Het bureau is verantwoordelijk voor verschillende van de belangrijkste bouwwerken van na de Tweede Wereldoorlog, zoals de eerder genoemde Lijnbaan in Rotterdam en Het Dorp in Arnhem. Bovendien hebben Van den Broek en Bakema door hun veelheid aan activiteiten in binnen- en buitenland een grote invloed gehad op de architectuur in het algemeen.

De veertig jaar tussen 1948 en 1988 zijn te zien als een samenhangende periode in de geschiedenis van het bureau, die inmiddels bijna een eeuw omvat. Deze periode is weer opgedeeld in drie tijdvakken, die in het functionele high-tech tentoonstellingsontwerp ieder een eigen gebouw krijgen, met elkaar verbonden door middel van hellingbanen en trappen. Elke periode heeft zijn eigen thema:

1948-1958 Nieuwe architectuur voor een nieuwe samenleving In de periode na de Tweede Wereldoorlog zagen velen in Nederland een nieuwe samenleving gloren. Voor Van den Broek en Bakema waren moderne architectuur en stedenbouw middelen om die nieuwe samenleving gestalte te geven en mogelijk te maken.

1959-1968 Probleemloos rationalisme
Het optimistische vertrouwen in wetenschap en techniek in de jaren zestig droeg bij aan de overtuiging dat door een rationele aanpak alle problemen, inclusief maatschappelijke vraagstukken, waren op te lossen. De ontwerpen en bouwwerken van Van den Broek en Bakema zijn in deze periode vaak omvangrijke gebouwcomplexen, megastructuren en complete stadsdelen.

1969-1988 Gemeenschappelijke architectuur
De jaren zeventig was in Nederland een tijdperk van welzijn en democratisering. Van den Broek en Bakema volgden met stadsvernieuwing, kleinschaligheid en bewonersparticipatie deze sociale ontwikkelingen. Gelijktijdig bouwden zij ook grootschalig voor ondermeer Siemens en Heineken.

Na het vertrek en overlijden van Van den Broek en Bakema zelf is het bureau een belangrijke rol blijven spelen in de Nederlandse architectuur. De periode na 1988 wordt belicht met een overzicht van het werk van het huidige bureau Van den Broek en Bakema. In de filosofie van het bureau staan de aandacht voor de mens en zijn behoefte aan oriëntatie en functionaliteit, de inrichting van het terrein en de inpassing van het gebouw in de omgeving centraal. Te zien zijn onder andere de omvangrijke masterplannen voor de KLM, met het recent gerealiseerde Operations Control Centre op Schiphol en Organon in Oss. Ook de zorgvuldige omgang met de integratie van oud en nieuw komt aan de hand van het project Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen aan de orde.


Op vrijdag 4 februari 2000 wordt een voorbezichtiging van de tentoonstelling voor de pers georganiseerd

Publicatie: Bij de tentoonstelling verschijnt bij NAi Uitgevers de publicatie Van den Broek en Bakema, 1948 - 1988, architectuur en stedenbouw. De functie van de vorm, die bestaat uit artikelen en een selectie van ruim veertig projecten die ook in de tentoonstelling te zien zijn. (Nederlandstalig, prijs fl.49,50)

Excursies: Het VVV/ArchiCenter organiseert speciale Van den Broek en Bakema excursies door Rotterdam.
Voor meer informatie, tel: 010 - 436 99 09.

De tentoonstelling De functie van de vorm is tot stand gekomen met financiële steun van: Architectenbureau Van den Broek en Bakema; Ballast Nedam Utiliteitsbouw; Boekhandel Donner; Bouwbedrijf Berghege; AIP, bureau voor Advies en Ingenieursdiensten; Deerns Raadgevende Ingenieurs; DHV Huisvesting en Vastgoed; Gemeente Rotterdam, dienst Stedebouw + Volkshuisvesting en Bureau Monumenten; Dura Bouw Rotterdam; Heineken Nederland; IBC Utiliteitsbouw; Ingenieursbureau Snellen, Meulemans en van Schaik; Ingenieursburo Multical; Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; Rijksgebouwendienst; Oskomera; Stichting Bevordering van Volkskracht


meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Rob Noordhoek), tel 010-4401253, fax 010-4366975, e-mail: (info@nai.nl).


index persberichten
NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - (info@nai.nl)

veranderd: dinsdag, 4 januari 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie