Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling: De functie van de vorm

Datum nieuwsfeit: 05-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 10 december 1999

De functie van de vorm
Van den Broek en Bakema architectuur en stedenbouw

tentoonstelling

Van 5 februari tot en met 24 april 2000

Het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema heeft sinds 1948 een enorm oeuvre gerealiseerd. Het bureau was actief in binnen- en buitenland, tot Japan en Saoedi-Arabië aan toe, maar het meeste werk staat in Nederland. Vooral in Rotterdam is veel van hun werk te vinden. Het bureau is verantwoordelijk voor de vertrekhal van de Holland Amerika Lijn (nu Café Rotterdam en Cruise Terminal), winkelcentrum De Lijnbaan, winkels voor Ter Meulen, Huf en De Klerk (nu boekhandel Donner), de Centrale Bibliotheek, de walradarstations en vele andere bouwwerken die bepalend zijn voor het Rotterdamse stadslandschap.

Overal in Nederland is door het bureau gebouwd; van hele wijken in Leeuwarden tot het stadhuis van Terneuzen. Het is dan ook niet overdreven te stellen dat vrijwel iedereen in Nederland op een gegeven moment wel te maken heeft gehad met werk van Van den Broek en Bakema; winkelend op de Lijnbaan, recreërend in Center Parcs of wonend in Buikslotermeer.

De tentoonstelling die begin 2000 in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te zien is, is het grootste overzicht ooit van het werk van Van den Broek en Bakema. De functie van de vorm bevat originele tekeningen en maquettes, foto's, films en geluidsbanden en biedt niet alleen een overzicht van de ontwikkeling van de architectuur en stedenbouw van Van den Broek en Bakema, maar ook van de ontwikkeling van de wijze waarop het bureau zich presenteerde in tekeningen en maquettes.

Van den Broek en Bakema J.H. van den Broek (1898-1978) en J.B. Bakema (1914-1981) waren als naamgevers de belangrijkste architecten van het bureau, maar het belang en het aandeel van de medewerkende architecten is altijd groot geweest. Van den Broek, die al voor de oorlog een architect van naam was, verliet het bureau begin jaren zeventig. Bakema bleef er tot zijn dood in 1981. Na zijn overlijden bleef het bureau bestaan en in 1988 trad een nieuwe directie aan die het nog altijd onder dezelfde naam voortzet.

Op het moment dat Van den Broek en Bakema gingen samenwerken zagen ze zich gesteld voor een omvangrijke opgave. De wederopbouw van Nederland en de bestrijding van de woningnood vroegen om een enorme bouwproductie. Gelijktijdig leefde bij veel architecten, en zeker bij Van den Broek en Bakema, het besef dat er voor de ontwerper ook een enorme maatschappelijke opgave lag.

Het werk van het bureau Van den Broek en Bakema - en daarmee niet alleen van de naamgevers, maar van een hele reeks ontwerpers - is doortrokken zowel van een grote belangstelling voor het bouwproces en de bouwtechniek als van een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Deze combinatie loopt als een rode draad door het oeuvre van het bureau en blijkt uit het voortdurend zoeken en vinden van nieuwe technische en sociale oplossingen, in de dagelijkse praktijk van het bouwen en in (al dan niet zelfgestelde) studieopdrachten en prijsvraagontwerpen.
De nadruk op het zoeken naar nieuwe oplossingen, op het experiment, is kenmerkend voor Van den Broek en Bakema.

tentoonstelling De tentoonstelling laat in drie delen een ruime selectie zien van circa zestig architectonische en stedenbouwkundige ontwerpen en werken uit de periode 1948-1988. Daarnaast wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan het werk van de naamgevers van het bureau voordat ze zich in 1948 aan elkaar verbonden en de activiteiten van het bureau Van den Broek en Bakema na 1988.

Het bureau is verantwoordelijk voor verschillende van de belangrijkste bouwwerken van na de Tweede Wereldoorlog, zoals de eerder genoemde Lijnbaan in Rotterdam en Het Dorp in Arnhem. Bovendien hebben Van den Broek en Bakema door hun veelheid aan activiteiten in binnen- en buitenland een grote invloed gehad op de architectuur in het algemeen.

De veertig jaar tussen 1948 en 1988 zijn te zien als een samenhangende periode in de geschiedenis van het bureau, die inmiddels bijna een eeuw omvat. Deze periode is weer opgedeeld in drie tijdvakken, die in het functionele high-tech tentoonstellingsontwerp ieder een eigen gebouw krijgen, met elkaar verbonden door middel van hellingbanen en trappen. Elke periode heeft zijn eigen thema:

1948-1958 Nieuwe architectuur voor een nieuwe samenleving In de periode na de Tweede Wereldoorlog zagen velen in Nederland een nieuwe samenleving gloren. Voor Van den Broek en Bakema waren moderne architectuur en stedenbouw middelen om die nieuwe samenleving gestalte te geven en mogelijk te maken.

1959-1968 Probleemloos rationalisme
Het optimistische vertrouwen in wetenschap en techniek in de jaren zestig droeg bij aan de overtuiging dat door een rationele aanpak alle problemen, inclusief maatschappelijke vraagstukken, waren op te lossen. De ontwerpen en bouwwerken van Van den Broek en Bakema zijn in deze periode vaak omvangrijke gebouwcomplexen, megastructuren en complete stadsdelen.

1969-1988 Gemeenschappelijke architectuur
De jaren zeventig was in Nederland een tijdperk van welzijn en democratisering. Van den Broek en Bakema volgden met stadsvernieuwing, kleinschaligheid en bewonersparticipatie deze sociale ontwikkelingen. Gelijktijdig bouwden zij ook grootschalig voor ondermeer Siemens en Heineken.

Na het vertrek en overlijden van Van den Broek en Bakema zelf is het bureau een belangrijke rol blijven spelen in de Nederlandse architectuur. De periode na 1988 wordt belicht met een overzicht van het werk van het huidige bureau Van den Broek en Bakema. In de filosofie van het bureau staan de aandacht voor de mens en zijn behoefte aan oriëntatie en functionaliteit, de inrichting van het terrein en de inpassing van het gebouw in de omgeving centraal. Te zien zijn onder andere de omvangrijke masterplannen voor de KLM, met het recent gerealiseerde Operations Control Centre op Schiphol en Organon in Oss. Ook de zorgvuldige omgang met de integratie van oud en nieuw komt aan de hand van het project Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen aan de orde.


Op vrijdag 4 februari 2000 wordt een voorbezichtiging van de tentoonstelling voor de pers georganiseerd

Publicatie: Bij de tentoonstelling verschijnt bij NAi Uitgevers de publicatie Van den Broek en Bakema, 1948 - 1988, architectuur en stedenbouw. De functie van de vorm, die bestaat uit artikelen en een selectie van ruim veertig projecten die ook in de tentoonstelling te zien zijn. (Nederlandstalig, prijs fl.49,50)

Excursies: Het VVV/ArchiCenter organiseert speciale Van den Broek en Bakema excursies door Rotterdam.
Voor meer informatie, tel: 010 - 436 99 09.

De tentoonstelling De functie van de vorm is tot stand gekomen met financiële steun van: Architectenbureau Van den Broek en Bakema; Ballast Nedam Utiliteitsbouw; Boekhandel Donner; Bouwbedrijf Berghege; AIP, bureau voor Advies en Ingenieursdiensten; Deerns Raadgevende Ingenieurs; DHV Huisvesting en Vastgoed; Gemeente Rotterdam, dienst Stedebouw + Volkshuisvesting en Bureau Monumenten; Dura Bouw Rotterdam; Heineken Nederland; IBC Utiliteitsbouw; Ingenieursbureau Snellen, Meulemans en van Schaik; Ingenieursburo Multical; Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; Rijksgebouwendienst; Oskomera; Stichting Bevordering van Volkskracht


meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Rob Noordhoek), tel 010-4401253, fax 010-4366975, e-mail: (info@nai.nl).


index persberichten
NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - (info@nai.nl)

veranderd: dinsdag, 4 januari 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...