Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Resten Middeleeuwse nederzetting Havenkwartier Barendrecht

Datum nieuwsfeit: 07-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Barendrecht

Persbericht nummer 5, 7 februari 2000

Resten van Middeleeuwse nederzetting in Havenkwartier

BARENDRECHT - Bij opgravingen in de toekomstige wijk Havenkwartier zijn resten van een Middeleeuwse nederzetting aangetroffen. De resten zijn opgegraven door het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR).

Om geen waardevolle archeologische vondsten verloren te laten gaan, is sinds 1996 het BOOR betrokken bij de aanleg van de nieuwbouwlocatie Carnisselande. De recente vondsten zijn gedaan bij kleine opgravingen naar de bebouwing op de dijk in het Havenkwartier. De nu gevonden nederzetting, op een dijk, dateert van ongeveer 1300 na Christus en is herkenbaar aan paalresten, mesthoudende afvallagen en verschillende voorwerpen. Vanwege het grote belang het bouwproces niet te vertragen, zal de opgraving maar gedurende korte tijd (tot vrijdag
11 februari) zichtbaar zijn.

Inventarisatie

Het BOOR begon in 1996 in opdracht van de gemeente Barendrecht met een bureaustudie, waarbij de tot dan toe bekende archeologische, historische en geologische informatie van Carnisselande werd verzameld. Vervolgens is van 1997 tot en met 1999 per deelgebied een archeologische inventarisatie door middel van grondboringen uitgevoerd. Bij het zetten van grondboringen wordt gekeken naar de geologische situatie van de ondergrond en naar de aanwezigheid van archeologische vindplaatsen/overblijfselen. Op deze manier zijn veel nieuwe vindplaatsen ontdekt. Enkele met vernietiging bedreigde vindplaatsen worden opgegraven.

Middeleeuwse dijk

Zo is in 1997 een woonplek uit de Nieuwe Steentijd en de Bronstijd opgegraven in Waterkant. Hierbij is veel informatie verzameld over de leef- en eetgewoonten van dit gebied uit de periode tussen 3000 en 1800 voor Christus. Eind november 1999 is in Havenkwartier een deel van de Middeleeuwse dijk om de Riederwaard opgegraven. De Riederwaard is in 1373 verloren gegaan door overstromingen. Op de dijk zijn resten van houten bebouwing aangetroffen. Daarbij zijn onder meer potten van aardewerk, bot, resten van leren schoenen en metalen voorwerpen gevonden. De metalen voorwerpen variëren van spijkers en beitels tot insignes, messen en een riek. Bij een kleine opgraving in Gaatkensoog zijn twee greppels met soortgelijke vondsten uit de 13e en 14e eeuw aangetroffen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Jurrien Moree (BOOR), tel. (010) 477 70 53.

Einde persbericht nummer 5

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie