Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Spectrum Uitspraakwoordenboek verschenen

Datum nieuwsfeit: 07-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Taalunie

Persbericht van het Spectrum
7 februari 2000

Spectrum Uitspraakwoordenboek verschenen

Josée Heemskerk en Wim Zonneveld

Het uitgebreidste uitspraakwoordenboek van het Nederlands.

In een woordenboek kan worden opgezocht wat een woord betekent, maar meestal staat er niet in hoe het wordt uitgesproken. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de uitspraak van het Nederlands is er daarom het Uitspraakwoordenboek gemaakt. In dit boek staan ruim 75.000 Nederlandse woorden met hun uitspraak. Er wordt bovendien ruime aandacht besteed aan het verschil in uitspraak van woorden in België en Nederland.

Naast hele gangbare woorden als tafel en stoel zijn er in dit boek woorden te vinden waarvan de correcte uitspraak ook voor Nederlandstaligen niet meteen duidelijk is, zoals gemelijk, dodecafonie, synergie, cello, therapeut en catalogus. Bij alle woorden is de plaats van de klemtoon aangegeven. Als de uitspraak van een woord afhankelijk is van de betekenis, zoals bij band (= muziekgroep tegenover verbinding en strook), dan wordt er naast de uitspraak ook een korte onderscheidende betekenisomschrijving gegeven.

Het boek is zeker niet bedoeld als uitspraakvoorschrift, er wordt enkel in beschreven hoe een bepaald woord door de meeste Nederlandstaligen in de spreektaal wordt gebruikt.

Voor de schrijfwijze wordt gebruik gemaakt van het internationaal erkende fonetische notatiesysteem I.P.A. Dit systeem wordt in de inleiding duidelijk uitgelegd, tezamen met een algemene introductie in de regels van de uitspraak van het Nederlands. Als hulp bij het lezen van de fonetische tekens kunt u de bijgevoegde kaart gebruiken.

© Nederlandse Taalunie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie