Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Tilburg stelt Nota van Uitgangspunten vast

Datum nieuwsfeit: 07-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

07-2-2000

Kantoren, woningen en winkels op Knegtelterrein
Gemeente stelt Nota van Uitgangspunten vast

Op 7 februari heeft het college ingestemd met de nota van uitgangspunten voor de ontwikkeling van het zogenaamde 'Knegtel terrein'. Dit terrein ligt tussen het busstation aan de Spoorlaan en de Gasthuisring en is onderdeel van de Stationszone. Op het terrein was tot voor kort onder meer de OBAM-garage gevestigd. Inmiddels is een deel van de bebouwing gesloopt in afwachting van verdere ontwikkelingen.
De nota vormt de basis voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan. Dit nieuwe bestemmingsplan is nodig om nieuwbouw op deze locatie mogelijk te maken. In het voorjaar van het volgend jaar kan met de bouw op het terrein worden gestart. Er wordt in fases gebouwd.

EGM Architecten uit Dordrecht heeft een stedenbouwkundig masterplan voor het Knegtel-terrein gemaakt. De nu vastgestelde nota en dit stedenbouwkundig plan sluiten op elkaar aan.

Kantoren, woningen en een parkeergarage voor 600 auto's Het plan biedt ruimte aan circa 28.000 m2 bvo. kantoren in combinatie met commerciële en/of zakelijke dienstverlening in de plint (= begane grond al dan niet hoger dan 1 verdieping) van het complex, ongeveer 65 woningen, een parkeergarage voor ca. 600 auto's, een bowling ter vervanging van de bestaande bowling en een klein deel horeca en detailhandel eveneens in de plint.
De parkeergarage komt aan de kant van het spoor en loopt over de gehele lengte van het terrein door. De parkeergarage dient tevens als geluidsbuffer (vanwege treinverkeer) voor de overige functies. De in- en uitrit van de parkeergarage komt aan de Gasthuisring. Daarvoor staat een kantoorgebouw in de vorm van een kam van zeven lagen hoog. Het deel van dit gebouw dat direct aan de Gasthuisring ligt, wordt hoger dan de overige delen, maximaal 15 lagen. Tussen de kantoren zijn drie hoven die aan de kant van de Spoorlaan open zijn. Het middelste hof geeft toegang tot de bowling.

Woon/werktoren van 80 meter hoog
Vóór de kantoren direct aan de Spoorlaan is een toren geprojecteerd waarvan de onderste zes lagen met kantoren en zakelijke dienstverlening worden gevuld, daarboven komen de appartementen. Deze toren wordt 24 etages hoog, circa 80 meter. De toren is met de overige bebouwing verbonden door een overbouwde onderdoorgang.

De nota van uitgangspunten wordt binnenkort met de buurt besproken tijdens een inspraakbijeenkomst. Vervolgens wordt de nota en de resultaten van de bijeenkomst aan de commissie ROV voorgelegd.

Voorgeschiedenis
In 1992 is door het college van burgemeester en wethouders de structuurvisie Stationszone vastgesteld, waarin de ruimtelijke kaders voor de ontwikkeling van de gehele Stationszone werden geschetst. In deze visie werd het Rijksbeleid uitgevoerd om knooppunten van openbaar vervoer te ontwikkelen tot centra van (economische) activiteiten met een hoge concentratie van werknemers en bezoekers. Als aanvulling op deze structuurvisie is in 1994 het Ontwikkelingsplan Stationszone vastgesteld. Dit plan voorzag de structuurvisie van een ontwikkelingsstrategie en gaf bovendien een nadere programmatische invulling aan de ruimtelijke kaders uit de structuurvisie. In 1995 werd dit beleid nog eens bekrachtigd in de Nota Binnenstad, waarin gesteld werd dat grootschalige kantoorontwikkelingen moesten plaatsvinden in de Stationszone. In datzelfde jaar heeft het college een Plan van Aanpak voor de Stationszone vastgesteld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie