Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA vindt rechtszaak verstandelijk gehandicapten goede zaak

Datum nieuwsfeit: 07-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 7 februari 2000

PVDA VINDT RECHTSZAAK VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN EEN GOEDE ZAAK

Via een rechtszaak eisen enkele ouders van verstandelijk gehandicapten een plaats op in een zorginstelling. Ze wachten al veel te lang op de zorg die hun kinderen nodig hebben. De PvdA vindt het een goede zaak dat op deze manier opnieuw aandacht wordt gevraagd voor het wachtlijstenprobleem in de gehandicaptenzorg.

Op zichzelf is het jammer dat ouders, gesteund door ouderorganisaties, zich genoodzaakt voelen een proces aan te spannen. Het toont aan hoe zwaar de gevolgen van de schaarste in de zorg drukken op individuele burgers. De wachtlijsten in de gehandicaptenzorg zijn lang (7000) en de wachttijden worden in jaren gemeten.

De politiek trekt zich de problemen aan. De afgelopen jaren is steeds extra geld uitgetrokken voor de gehandicaptenzorg. Recent nog is op voorstel van de PvdA 30 miljoen extra voor dagbesteding gereserveerd, bovenop het extra geld dat al in het regeerakkoord was overeengekomen. Ook heeft de PvdA gevraagd om snel onderzoek naar de wachtlijsten om te zien waar de grote tekorten zijn en aan welke vorm van zorg voorrang moet worden verleend. Afhankelijk daarvan wil de PvdA opnieuw extra geld investeren in de zorg.

In het verleden is gebleken dat al het extra geld niet automatisch leidt tot bekorting van de wachtlijsten. Een proces, als in de thuiszorg is gevoerd, kan duidelijkheid scheppen over de rechten van gehandicapten, over de rol van zorgverzekeraars bij de organisatie en inzet van middelen. Politiek kan vervolgens een betere afweging worden gemaakt over de vraag hoeveel extra geld nodig is voor deze vorm van zorg.

Voor meer informatie: José Smits 023-547 2618/06-50 66 10 27

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie