Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Netelenbos: 'Donau weer bevaarbaar maken'

Datum nieuwsfeit: 08-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VENW

www.minvenw.nl

MIN VenW: PERSBERICHT

MINISTER NETELENBOS: 'DONAU WEER BEVAARBAAR MAKEN'

Als de Europese ministers van buitenlandse zaken volgende week positief besluiten over het voorstel van de Donaucommissie om Hongarije financieel te helpen bij het weer bevaarbaar maken van de Donau, zal Nederland daar extra aan bijdragen.
Dit heeft minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat toegezegd tijdens haar bezoek aan haar Hongaarse collega Katona. De totale kosten van het opnieuw bevaarbaar maken van de rivier zijn naar schatting twaalf tot vijftien miljoen Euro.Volgende week buigt de algemene Europese ministerraad zich over het voorstel van de Donaucommissie om de Europese Unie 85 procent van dit bedrag te laten betalen. Nederland draagt met de toezegging bij aan een gedeeltelijke financiering van de overige vijftien procent. Het gaat hierbij om de kosten van het verwijderen uit de vaargeul van de resten van de stukgebombardeerde bruggen bij Novi Sad in Joegoslavië..

De Hongaarse binnenvaart en de Hongaarse economie als geheel lijden aanzienlijke schade door de verbreking van de binnenvaartverbindingen met de onder Novi Sad gelegen Donauhavens en met de zeehaven van Constanta in Roemenië. Minister Netelenbos heeft de Europese Commissie in december vorig jaar al opgeroepen om bij te dragen aan een oplossing van het probleem. Dit is ook van belang voor het milieu.

Minister Netelenbos heeft verder met haar Hongaarse collega Katona afspraken gemaakt over de uitwisseling van experts om de toetreding van Hongarije tot de Europese Unie te vergemakkelijken. De experts op het gebied van luchtvaart, transport, verkeersveiligheid, watermanagement, investeringen in infrastructuur, telecommunicatie en post moeten Hongarije helpen bij de integratie in de Europese Unie. Ook hebben de ministers van beide landen gesproken over de privatisering van de spoorwegen. De reorganisatie van de Hongaarse spoorwegen is de inzet van een staking van het Hongaarse spoorwegpersoneel.

Samen met minister Katona heeft minister Netelebos een nieuw controlecentrum geopend van Pantel, de tweede aanbieder van vaste telecommunicatie in Hongarije. Pantel is voor 62 procent eigendom van KPN Telecom.

Hans Scholten, 06-53379481

08 feb 00 17:11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie