Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: geen xenotransplantatie-experimenten met mensen

Datum nieuwsfeit: 08-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: geen xenotransplantatie-experimenten met mensen

CDA: geen xenotransplantatie-experimenten met mensen

Het CDA vraagt bij het plenaire debat om een moratorium op nieuwe experimenten met xenotransplantatie op mensen. Dit zogeheten klinisch toepassen van xenotransplantatie wordt afgewezen tot er meer zicht is op de risico.s. De CDA-fractie maakt zich met name zorgen over de retro-virussen, virussen die overdraagbaar zijn van dier op mens. Het CDA wijst ook experimenten af als het gaat om het transplanteren van cellen of celweefsels.

Woordvoerster Clemence Ross: .In het overleg heeft de minister niet kunnen garanderen dat het veilig is voor patient en volksgezondheid om zogeheten bioreactoren te gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om varkenscellen die buiten het lichaam een aangetaste lever zuiveren. Wij pleiten dus voor een moratorium op elke vorm van klinische toepassing van xenotransplantatie, inclusief lopende onderzoeksaanvragen. Geen experimenten met menselijk weefsel dus. Laboratoriumonderzoek moet zicht geven op de risico.s bij het toepassen van xenotransplantatie. Pre-klinisch onderzoek in het laboratorium kan vanwege het grote maatschappelijk wel doorgang vinden. Het gaat dan vooral om het zoeken naar geneesmiddelen voor ziekte van Parkinson, suikerziekte en dergelijke. Maar transplantatie van organen kan nog lang niet aan de orde zijn. Laten we ons eerst richten op verbetering van de werking van de huidige Wet op de Orgaandonatie. Het hele debat over xenotransplantatie is immers ingegeven door het gebrek aan donor-organen. Laten we eerst trachten via die weg meer organen ter beschikking te krijgen. We moeten ons nu niet begeven in risico-volle experimenten met
xenotransplantatie..

Woordvoerder: Clemece Ross 070-3182580

Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509

08 feb 00 17:31

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie