Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nijmeegs theologisch onderzoek dringt bij landelijke top

Datum nieuwsfeit: 08-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Dienst Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 8 februari 2000

Dienst Communicatie

PERS & VOORLICHTING Persbericht

VSNU presenteert onderzoeksbeoordeling godgeleerdheid NIJMEEGS THEOLOGISCH ONDERZOEK DRINGT DOOR TOT LANDELIJKE TOP

Een commissie van zeven buitenlandse geleerden beschouwt het onderzoek van de Faculteit der Theologie van de KUN als behorend tot de landelijke top. Dat blijkt uit het juist gepubliceerde rapport van de commissie onderzoeksbeoordeling godgeleerdheid van de VSNU (Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten). Het rapport werd maandag door de voorzitter van de commissie, de Zuid-Afrikaanse theoloog prof.dr. Wentzel van Huyssteen uit Princeton (USA), aangeboden aan prof.drs. Rien Meijerink, de voorzitter van de VSNU.

Bij de vorige beoordeling, vijf jaar geleden, werd de eerste plaats ingenomen door de theologische faculteit van Groningen en de tweede plaats door Leiden. De derde plaats werd toen gedeeld door de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Bij de nieuwe beoordeling heeft Groningen de eerste plaats kunnen behouden. De tweede plaats wordt nu ingenomen door de Vrije Universiteit, terwijl de derde plaats gedeeld wordt door Leiden en Nijmegen. De Theologische Faculteit van de KUN, die bij de vorige beoordeling nog tot de middenmoot behoorde, is daarmee doorgedrongen tot de landelijke top.

Empirische theologie 'excellent'
De commissie heeft vijftig onderzoekprogramma's beoordeeld. Als beste kwam het Groningse programma in de bijbelwetenschappen uit de bus, dat zich vooral concentreert op de studie en uitgave van de Dode Zeerollen. Het Nijmeegse onderzoekprogramma op het gebied van de empirische theologie, geleid door de decaan van de theologische faculteit, prof. dr. J.A. van der Ven, neemt een gedeelde tweede plaats in. Het deelt die plaats met het onderzoek op het gebied van het Oude Testament in Leiden en het programma godsdienstwetenschappen in Groningen. De kwaliteit van het Nijmeegse onderzoekprogramma, goed voor ongeveer 40% van de onderzoekscapaciteit van de theologische faculteit van de KUN, werd door de commissie als 'excellent' beoordeeld. Van de drie katholieke theologische faculteiten eindigde de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht op de zesde plaats, terwijl de Theologische Faculteit Tilburg de negende en tiende plaats deelt met Kampen. Als hekkensluiter komt op de elfde plaats de Theologische Universiteit van de Christelijk Gereformeerde Kerken te Apeldoorn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie