Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zeges voor Henk Angenent en Sandra de Ronde in Groningen

Datum nieuwsfeit: 09-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Zeges voor Henk Angenent en Sandra de Ronde in Groningen

De marathonschaatsers zijn weer terug op de plaats waar ze al het hele seizoen hun rondjes draaien: de kunstijsbaan. Drie weken geleden werkten de mannen van de lange adem hun laatste KNSB-marathon af, de zestiende. Na een uitstapje naar de Oostenrijkse Weissensee, waar het open Nederlands kampioenschap en de Alternatieve Elfstedentocht op het programma stonden, werd de competitie woensdag in Groningen hervat. Door een krachtsinspanning die zelfs voor marathonbegrippen uniek was, trok Henk Angenent de overwinning naar zich toe. Hij was de enige met twee ronden voorsprong op het peloton.

De race over honderd ronden was van begin tot einde boeiend. Constant waren er uitlooppogingen. Na twintig ronden liet Angenent zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. De Elfstedentochtwinnaar werd achtervolgd door vijf rijders, onder wie de klassementstoppers Heideman en Peter de Vries. Toen de zes vluchters elkaar vonden, werd er goed samengewerkt. Het resulteerde in een ronde voorsprong op het peloton. Op het overdekte ijs ging Angenent vervolgens als een wervelwind tekeer. Na tachtig ronden dubbelde hij samen met Winters en Lankhaar nog eens het peloton. Angenent was de enige met twee ronden voorsprong. Niemand had dit seizoen voor zo'n stunt gezorgd. De ijle berglucht heeft Angenent goed gedaan. ,,Maar in Oostenrijk voelde ik me niet lekker. Ik had last van de hoogte en was beroerd. Ik kan beter presteren op zeeniveau.'' Nog maar koud in Nederland reed hij met zijn vriend Hersman op zijn thuisbaan in Den Haag trainingsronden van 28 seconden. ,,Het liep als een speer. Jammer, want mijn supervorm komt te laat. Het eindklassement kan ik niet meer winnen.'' Angenent boekte zijn derde seizoenszege. Lankhaar en Heideman werden respectievelijk tweede en derde. Heideman staat in het klassement aan kop, ver voor De Vries en Angenent.

Bij de dames won Sandra de Ronde de 13e marathon om de KNSB-cup. In de massasprint bleef de Amsterdamse schaatsster Petra de Boer en Danielle Bekkering voor. Door haar overwinning nam De Ronde de leiding in de tussenstand over van Gretha Smit. Smit viel in de laatste ronde en behaalde zodoende geen punten.

Bij de Heren B boekte Andres Landman zijn twaalfde cupzege. Samen met Hans Bouwes (2e) en Martijn Kromkamp (3e) was hij twee ronden vooruit op het peloton.

Uitslagen: Heren A, Dames en Heren B

Klassementen: Heren A, Dames en Heren B

ANP/JZ (09-02-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie